Kenestä vuoden maailmanparantaja 2021 – voittaja selviää 29. toukokuuta klo 20:30

Vuoden maailmanparantaja -palkinto jaetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Palkinnon arvo on tuhat euroa.

Paraniko maailma viime vuoden aikana? Jos kyllä, ketä siitä tulisi kiittää?   

Fingon uusi Vuoden maailmanparantaja -palkinto nostaa esiin reilumman ja kestävämmän maailman eteen tehtyä työtä. Palkinto luovutetaan toukokuun lopulla henkilölle, yhteisölle tai organisaatiolle, jonka toiminta ollut merkittävää, epäitsekästä ja aktiivisesti maailmaa parantavaa.

Kolmen kärki Vuoden maailmanparantajaksi julkaistiin 20.5.2021. Ehdolla ovat Kapua-hankkeen Suvi Aarnio, Abilis-säätiö sekä Salaado Qasim. Voittaja julkaistaan suorassa lähetyksessä Maailma kylässä -festivaalilla lauantaina 29. toukokuuta klo 20:30.

Tiedote: Kolmen kärki Vuoden maailmanparantajaksi julki
 

Vuoden maailmanparantaja palkitaan tuhannella eurolla. Palkinnon saajan valitsee viisihenkinen tuomaristo, johon kuuluvat presidentti Tarja Halonen, toimittaja Wali Hashi, järjestöaktiivi Tuomas Tuure, toimittaja Heikki Aittokoski ja kustantaja Jaana Airaksinen. Tuomariston puheenjohtajana toimii Maailman Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtonen. Tuomas Tuure jääväsi itsensä Abilista käsitelleessä keskustelussa, koska hänellä on vahva yhteys järjestöön.

Palkittava voi olla esimerkiksi hyväntekeväisyyteen aikaansa laittava vapaaehtoinen, kehitysyhteistyötä tekevä järjestö, kestävän kehityksen ymmärrystä kasvattava opettaja, koronapandemian etulinjassa työskentelevä terveydenhuollon ammattilainen, ilmastonmuutoksen torjuntaa edistävä yhteisö, ihmisoikeuskysymyksiä julkisuuteen nostava toimittaja tai vastuullisuuteen panostava yritys.

Toiminta on voinut olla yleishyödyllistä, mutta se ei ole välttämätöntä. Toiminnan pääasiallisen tarkoituksen on tullut kuitenkin olla parempaa maailmaa rakentava. Vaikutuksista ja työn merkityksestä tulee olla näyttöä. Palkittavan tahon toiminnan on tullut tapahtua 1.5.2020 ja 30.4.2021 välisenä aikana. 

Vuoden maailmanparantaja selviää Maailma kylässä -festivaalilla lauantaina 29. toukokuuta klo 20:30 alkaen. 

Vuoden maailmanparantaja -palkinnon järjestävänä ja koordinoivana tahona toimii suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo.