Ympyrässä olevat puupalikat muodostavat ympyrän. Keskellä teksti SDGs.
Kuva: iStock / manbo-photo

YK:n yleiskokouksessa kiireinen agenda kestävän kehityksen tavoitteet on saatava takaisin raiteilleen

Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksen 78. istunto  (19.–25. syyskuuta 2023) on ratkaiseva virstanpylväs matkalla kohti Agenda 2030:n saavuttamista ja kiireellistä tarvetta saada 17 kestävän kehityksen tavoitetta takaisin raiteilleen.

YK:n pääsihteeri on painokkaasti korostanut, että kestävän kehityksen tavoitteissa ei olla edistytty riittävästi. Heinäkuussa julkaistussa globaalissa tilannekatsauksessa kehitys on kääntynyt negatiiviseen suuntaan: vain 12 % tavoitteista on edistytty toivotulla tavalla.

Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttaminen on vaakalaudalla monestakin syystä. Eriarvoisuus on kasvanut räjähdysmäisesti muun muassa COVID-19-pandemian, konfliktien ja maailmanlaajuisesti nousseiden elinkustannusten myötä, ja pahentanut esimerkiksi ilmastonmuutoksen jo ennestään epäoikeudenmukaisia vaikutuksia. Myöskään epätasaisesti jakautuneet resurssit ja päätöksenteko ei tällä hetkellä tue kestävän kehityksen edistämistä niin, että ketään ei jätettäisi jälkeen. Tutkijoiden ja kansalaisjärjestöjen viesti onkin jo vuosia ollut kokonaisvaltaisen ja systeemisen lähestymistavan hyödyntäminen tavoitteiden saavuttamisessa. Työn lähtökohtana tulee ensisijaisesti olla yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevien tilanteen parantaminen ja kansalaisyhteiskunnan tilan ja toimintaedellytysten vahvistaminen.

Yleiskokouksessa on odotettavissa jännitteitä maaryhmien välillä liittyen Ukrainan tilanteeseen ja tukeen, ja toisaalta kehittyvien maiden vaateeseen rahoituksen uudistamisesta, jotta vakavasti jäljessä olevia kestävän kehityksen tavoitteita pystyttäisiin edistämään rivakasti. 

Osana YK:n yleiskokousta valtion- ja hallitusten päämiehet kokoontuvat YK:n  kestävän kehityksen tavoitteita käsittelevään huippukokoukseen New Yorkissa 18.–19. syyskuuta niin ikään tarkastelemaan Agenda 2030:n ja sen 17 kestävän kehityksen tavoitteen täytäntöönpanoa ja antamaan korkean tason poliittista ohjausta. Tuloksena on neuvoteltu poliittinen julistus, joka toivottavasti sitoo päämiehiä sekä kansainväliseen yhteistyöhön että kansalliseen toimeenpanoon. Suomen valtuuskuntaa johtaa presidentti Sauli Niinistö. Mukana valtuuskunnassa on tuttuun tapaan ministereiden lisäksi yritysten, kansalaisjärjestöjen, virkamiesten ja tutkijoiden edustajia. Kansalaisjärjestöistä mukana ovat Kirkon Ulkomaanapu, Suomen YK-liitto, Demo ja Fingo.

Huippukokousta ja muita yleiskokouksen istuntoja voi seurata suorana YK:n Web TV:ssä. Suomen virallisen puheenvuoron esittämisaika on vielä avoinna. Erityisesti viikonlopun SDG action weekend tarjoaa konkreettisemman kuvan kestävän kehityksen toimeenpanosta ja viikonlopun ohjelmasta löytyykin jotain jokaisen makuun. Suomen virallinen huippukokouksen sivutapahtuma järjestetään lauantaina 16.9. klo 12.15 New Yorkin aikaa (klo 19.15 Suomessa).

Ajankohtaisia kestävän kehityksen tapahtumia Suomessa

Kestävää kehitystä tuodaan esiin Suomessa osana Euroopan kestävän kehityksen viikkoja, joita vietetään 18.9.−8.10. (ydinviikko 20.-26.9.2023). Kestävän kehityksen toimikunta jäsenineen osallistuu viikolle useammalla tapahtumalla ja kannustaa kaikkia mukaan järjestämään ja rekisteröimään tapahtumansa viikkojen verkkosivuille.

Kestävän kehityksen toimikunnan koordinoima Toiveikas tulevaisuus -kirjoituskilpailu on käynnissä 31.10. asti. Kilpailun tarkoituksena on innostaa kaikenikäisiä ihmisiä ympäri Suomea kirjoittamaan ja miettimään omaa suhdettaan ympäröivään yhteiskuntaan, muihin ihmisiin ja luontoon sekä rohkeasti unelmoimaan tulevasta. Kilpailuun voi osallistua suomeksi, ruotsiksi, englanniksi sekä kolmella saamen kielellä. Teoksia arvioi nelihenkinen raati, jossa ovat mukana tietokirjailija Julia Thurén, kuvataiteilija Seppo Leinonen, räppäri, sanoittaja Mihkku Laiti sekä Rosa Ihalainen Nuorten Agenda2030 -ryhmästä. Kilpailun suojelijana toimii Jenni Haukio. Lisätietoa kilpailusta ja osallistumisohjeet löytyvät toimikunnan verkkosivuilta ja Instagramista @kestavakehitys.vnk.

Kansainvälistä SDG-liputuspäivää vietetään 25.9.2023. Mm. valtioneuvosto osallistuu kampanjaan yhteisliputuksella Senaatintorilla. Lippuja voi tilata Suomen YK-liitosta.