Saido Mohamed on ansioitunut erityisesti vapaaaehtoistyössä. Kuva: Saido Mohamed on ansioitunut erityisesti vapaaaehtoistyössä.

Vuoden pakolaisnainen on Saido Mohamed Somaliasta

Suomen Pakolaisapu on valinnut erikoissairaanhoitaja Saido Mohamedin vuoden 2011 pakolaisnaiseksi. Valinnassa korostui Mohamedin ansioituneisuus vapaaehtoistyössä.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Eva-Liisa Orupold

Saido Mohamed, 36, on vuoden 2011 pakolaisnainen. Päätöksen julkisti Suomen Pakolaisapu kansainvälisenä naisten päivänä 8. maaliskuuta. Mohamedin pitkään jatkunut monipuolinen vapaaehtoistyö teki vaikutuksen Pakolaisavun hallitukseen.
”Kun hallitus päätti, miten valintaa tänä vuonna kehystetään, siellä koettiin vapaaehtoisuus hyvin tärkeäksi. Euroopan unionin vapaaehtoisuuden teemavuosi tuntui hyvältä oheissyyltä”, sanoo Pakolaisavun tiedotuspäällikkö Marcus Floman.
Mohamedin saavutukset ja taitava liikkuminen kulttuurien välillä innoittaa ja rohkaisee nuoria, jotka tahtovat säilyttää moninaisen etnisen identiteettinsä ja samalla aidosti liittyä osaksi suomalaista yhteiskuntaa, Pakolaisavun hallitus toteaa perusteluissaan.
Työtä ja vapaaehtoistyötä hyvällä asialla
Erikoissairaanhoitajaksi valmistunut Mohamed työskentelee Ihmisoikeusliitossa asiantuntijana hankkeessa, jolla ehkäistään tyttöjen ja naisten ympärileikkauksia. Hankkeen tavoitteena on viestinnän kautta edesauttaa asennemuutosta.
Hän toimii työnsä ohella kehitysyhteistyötä tekevän Sahed ry:n puheenjohtajana ja Suomen Somalia-verkoston varapuheenjohtajana. Hän on verkoston hallituksen ainoa nainen.
Mohamed on myös toiminut vapaaehtoisena muun muassa Somaliliitossa, sekä tehnyt etsivää nuorisotyötä Kanava Nuoriso ry:ssä, jossa somalitaustaiset aikuiset päivystävät iltaisin ja viikonloppuisin niillä alueilla, joilla somalitaustaisilla nuorilla on ilmennyt levotonta käytöstä. Lastensuojeluviranomaisten kanssa Saido on tehnyt vapaaehtoistyötä kodin ulkopuolelle sijoitettujen nuorten tukihenkilönä ja kulttuuritulkkina.
”Vuoden pakolaisnaisena haluan jatkaa sitä työtä vapaaehtoisena, mitä olen tähänkin saakka tehnyt”, Saido Mohamed sanoo Pakolaisavun tiedotteessa.
”Haluan myös tuoda ihmisten tietoisuuteen sen suuren määrän eri lähtökohdista tulevia nuoria miehiä ja naisia, jotka tekevät tärkeätä työtä eri kulttuuritaustaisten nuorten parissa ruohonjuuritasolla. Tässä maassa on niin paljon ihmisiä, joiden ääni ei tällä hetkellä tule kuuluviin.”
Teininä sotaa pakoon
Kun Saido Mohamed oli kuudentoista, kotikaupungissa Mogadishussa vallankumous kävi kuumimmillaan. Diktaattori Siad Barre hyökkäsi kapinallisia vastaan, ja maa ajautui kohti sisällissotaa.
”Sieltä oli lähdettävä heti – elimme ihan taistelujen keskipisteessä. Koska kotimme oli presidentinpalatsin vieressä, meidän oli pikaisesti lähdettävä pois Mogadishusta.”
Kaksi kuukautta he asuivat maaseudulla Mogadishun eteläpuolella.
”Tilanne Mogadishussa oli koko ajan vakava. Kuuntelimme radiota joka päivä. Sieltä uutisoitiin välillä, että presidentti lähtee ja sitten, että ei lähdekään. Ja taistelut vain jatkuivat.”
Kun Mohamedin äiti päätti, ettei maaseudullakaan ollut enää turvallista, matka jatkui. Saido Mohamed asui reilun vuoden Keniassa, ja päätyi vuonna 1992 Hämeenlinnaan sisarensa luokse.