Bahrainilaiset mielenosoittajat kokoontuivat pääkaupungin Manaman keskusaukiolla ennen kuin maahan julistettiin poikkeustila maaliskuun puolivälissä. Kuva: Bahrainilaiset mielenosoittajat kokoontuivat pääkaupungin Manaman keskusaukiolla ennen kuin maahan julistettiin poikkeustila maaliskuun puolivälissä.

Vierastyöläiset väkivallan kohteina Bahrainissa

Oppositio karsastaa ulkomaalaisia koska nämä eivät osallistu lakkoihin eivätkä lähde kotiin.

Teksti: Suad Hamada Kuva: Suha Mohammed

IPS — Bahrainin levottomuuksissa väkivallan ja viharikosten uhreiksi joutuvat usein vierastyöläiset, joita on lähes puolet maan 1,2-miljoonaisesta väestöstä.
”Kimppuumme käydään, koska emme ole poistuneet maasta tai lähteneet mukaan opposition yleislakkoon”, Bahrainissa vuodesta 1997 työskennellyt intialainen Nastufi Sharma kertoo.
Hänen mukaansa vierastyöläisiä pahoinpideltiin tiesuluilla, joita lakkolaiset pystyttivät estääkseen ihmisiä menemästä töihin.
Sharma ei suunnittele maasta poistumista, mutta pelkää jäävänsä vaille työtä, jos tilanne kärjistyy lisää.
Poikkeustila ja kovat otteet
Bahrainin kuningas Hamad ibn Isa al-Khalifa julisti maaliskuun puolivälissä maahan kolmikuukautisen poikkeustilan, ja mielenosoituksia alettiin hajottaa väkivalloin. Kuningas pyysi avukseen tuhat saudiarabialaista sotilasta, joita oppositio pitää miehitysjoukkoina.
Pääkaupungin Manaman levottomuuksissa kuoli viikossa ainakin kahdeksan siirtolaista ja kymmeniä loukkaantui.
Useimmat siirtolaiset pysyttelevät kuitenkin Bahrainissa toivoen tilanteen paranemista. Monia uhkaa työttömyys myös kotimaassa.
Bahrainin kansalaistottelemattomuuden tukikomitea lähetti 13. maaliskuuta ulkomaiden lähetystöille kirjeen, jossa kehotettiin vierasmaalaisia poistumaan maasta.
Aasian halpaa työvoimaa
Pääasiassa Aasiasta tullut työvoima on Bahrainille tärkeää ammattitaitonsa ja halpuutensa vuoksi. Siirtolaisten kotimaat puolestaan saavat huomattavat tulot näiden rahalähetyksistä, mikä lienee vaimentanut lähetystöjen reaktioita väkivaltaan.
Bahrainin pääministeri prinssi Khalifa ibn Salman al-Khalifa on tavannut Intian, Filippiinien, Bangladeshin ja Pakistanin lähettiläät vakuuttaen, että hallitus kantaa huolta vierastyöläisten turvallisuudesta. Kaikkien mainittujen maiden kansalaisia on joutunut Bahrainissa viime aikoina väkivallan kohteiksi.
Monet pakistanilaiset työskentelevät Bahrainin poliisivoimissa. Maaliskuisen viikon aikana kuolleista neljästä pakistanilaisesta kolme oli poliiseja. Lisäksi 40 pakistanilaista loukkaantui.
Bahrainissa on noin 65 000 pakistanilaista. Väkivaltaisuuksien alettua Pakistanin lähetystö on siirtänyt Manamassa asuvia turvallisempina pidettyihin paikkoihin, kuten Isa Towniin.
Lähetystö ei ollut maaliskuun lopulle tultaessa kehottanut maansa kansalaisia poistumaan Bahrainista.
Väärä paikka ja aika
Bangladeshilaisia kuoli viikon aikana kolme ja neljä joutui sairaalaan. Maan lähetystön mukaan uhriluku on pieni verrattuna Bahrainissa asuvien bangladeshilaisten määrään, joka on noin 100 000.
Bangladeshin suurlähettiläs Ali Akbar arvioi maanmiestensä osuneen väärään paikkaan väärään aikaan. Lähetystö on hänen mukaansa neuvonut bangladeshilaisia pysymään puolueettomina ja välttämään mielenosoituksia.
Bahrainin lehtien mukaan shiialaiset mielenosoittajat leikkasivat kielen bangladeshilaiselta sunnimuslimilta, mutta Akbar kiistää tuntevansa tapausta.
Bahrainin protestiliike koostuu pääasiassa maassa valtaväestönä olevista shiioista, kun taas maan johto on sunnimuslimeja, joiden etuoikeuksia liikehdinnällä halutaan kaventaa.
Sri Lanka kielsi värväyksen
Sri Lankan kunniakonsuli P.B.Higgoda kertoo, että hänen kotimaansa on tilapäisesti kieltänyt työntekijöiden värväyksen Bahrainiin.
Bahrainissa on noin 14 000 srilankalaista. Higgoda ei ollut maaliskuun lopulla kuullut kenenkään joutuneen hyökkäysten kohteeksi.
Intian Bahrainin-lähettiläs Mohan Kumar uskoo maanmiestensä olevan turvassa, koska lähetystö on kehottanut heitä pysymään sisällä pimeän tultua. Aiemmin yksi intialainen kuoli ristitulessa ja viisi sai vähäisiä vammoja.
350 000 intialaista muodostavat Bahrainin suurimman ulkomaalaisryhmän. ”Olemme kehottaneet ainoastaan kotiäitejä ja lapsia lähtemään maasta, jos he tuntevat olonsa turvattomaksi”, Kumar sanoo.
Yhdysvaltain ulkoministeriö on kehottanut maan kansalaisia välttämään Bahrainiin matkustamista ja maassa olevia harkitsemaan poistumista.