Vapaaehtoisten markkinapaikka Anna aikaa innosti toimimaan

Parisenkymmentä järjestöä ja kahdeksankymmentä vapaaehtoistyötä etsivää tutustui toisiinsa Anna aikaa -tapahtumassa Kepassa.

Teksti: Esa Salminen

ESA SALMINEN
Asta Rentola (kesk.) etsi vapaaehtoisia Elävään kirjastoon.
”Pääkaupunkiseudulla kirjoista ei ole pula, mutta järjestäjistä kylläkin. Muualla Suomessa tilanne on taas toinen: järjestäjiä riittäisi, mutta kirjoja on haasteellisempi löytää”, kuvaa Asta Rentola, joka keräsi vapaaehtoisia Elävään kirjastoon Kepassa järjestetyssä Anna aikaa -tapahtumassa 4. helmikuuta.
Elävä kirjasto tuo yhteen mahdollisimman erilaisia ihmisiä: tapahtumissa ja vaikka kouluissa voi ”lainata” käyttöönsä esimerkiksi maahanmuuttajan ja tutustua tähän ”kirjaan”. Toimintaa koordinoi Allianssi, mutta se pyörii vapaaehtoisten voimin.
Vapaaehtoisia oli Allianssin tapaan Kepaan tullut etsimään parisenkymmentä järjestöä, ja tekemistä itselleen puolestaan vajaat kahdeksankymmentä ihmistä. Anna aikaa -tapahtuma on vuotuinen vapaaehtoistyön kohtauspaikka, joka järjestettiin nyt viidettä kertaa.
Monipuolista toimintaa
Järjestön armeijalla oli Anna aikaa -tapahtumassa tarjottavana mitä monimuotoisinta toimintaa: ilmastolain lobbauksesta valokuvaamiseen ja kouluvierailuista maailmalle lähtemiseen.
”Oli pakko tulla katsomaan, mitä muilla järjestöillä on tarjolla”, kommentoi Ihmisoikeusliitossa harjoittelijana toimiva Simo Jaatinen.
Jaatinen oli vaikuttunut tarjonnan monipuolisuudesta, ja niin kuin monet, aikoo hänkin tutkia järjestöjen toimintaa esitteistä ja netistä lisää, kun pääsee kotiin. Samoilla linjoilla oli kirjallisuuden opiskelija Sanna Rämö.
”Hyvältä tämä näytti. Niin monia erilaisia järjestöjä, Suomessa ja ulkomailla toimivia”, hän sanoi.
”Monia järjestöjä tunsin ennestään, mutta oli monia, joista en ollut kuullutkaan.”
Monien näytteilleasettajien mielestä Anna aikaa on siitä erityinen tapahtuma, että paikalle päätyvät ihmiset ovat liikkeellä tosissaan.
Kun keskellä pimeintä vuodenaikaa vaivautuu hankien keskelle Helsingin Töölöön, voi kuvitella, että kiinnostus on aitoa – eri tavalla kuin massatapahtumissa tai messuilla, jollaisissa järjestöt usein esittelevät toimintaansa suurelle yleisölle.
Vapaaehtoistyö murroksessa
Tilaisuudessa esiteltiin myös Kepan vasta julkaisema raportti ”Vapaaehtoisuuden trendit kehitysjärjestöissä”. Julkaisussa pohditaan muiden muassa vapaaehtoistyön uusia virtauksia ja vapaaehtoistyön roolia muuttuvassa maailmassa.
Teoksen mukaan yhä enemmän vapaaehtoistyötä tehdään tietoverkoissa ja työn luonne on muuttunut yhä verkostomaisemmaksi ja lyhytjänteisemmäksi – perinteinen järjestötyö ei kaikille enää riitä, eivätkä kaikki jaksa järjestötyön byrokraattista puolta. Tämän päivän vapaaehtoiset tarvitsevat valmiita toimintamalleja ja joustavia paketteja.
Järjestöjen ei kuitenkaan pidä raportin huolestua liikaa: vapaaehtoisia ja intoa riittää edelleen myös heidän työhönsä. Uusia järjestöjäkin perustetaan edelleen 2400 järjestön vuosivauhdilla.
Näin arveli myös Anna aikaa -tapahtumassa vapaaehtoisia kalastellut Luonto-Liiton Nelli Turunen. Turusen mielestä sekä lyhyiden kampanjoiden tekijöitä että pidempään sitoutuvia vapaaehtoisia riittää.
”Erilaisiin tapahtumiin keräämme vapaaehtoisten joukkoja, jotka toimivat hetken aikaa. Luonnosta kiinnostuneet nuoret taas innostuvat ja jäävät koukkuun pidemmäksikin aikaa, ja esimerkiksi mukavalle leirille osallistunut haluaa helposti itse seuraavana vuonna olla järjestämässä mukana”, Turunen kuvaa.
Tähän päivään kuuluu Turusen mukaan se, että monet ”sompailevat” eri järjestöjen välillä ja osallistuvat useiden järjestöjen toimintaan milloin missäkin.