Digitaaliset valuutat kuten Bitcoin sallivat omaisuuden salaisuuden ja voittojen verottomuuden. Kuva: Digitaaliset valuutat kuten Bitcoin sallivat omaisuuden salaisuuden ja voittojen verottomuuden.

Uusia veroparatiiseja: Tiibet, Latvia, Gambia – ja Bitcoin?

Kun perinteisiä veroparatiiseja ajetaan ahtaammalle, uusia syntyy: Gambia, Tiibet, Latvia, Nairobi ja Australian Pohjoisterritorio pyrkivät näille markkinoille. Erään teorian mukaan digirahasta kuten Bitcoinista voi tulla ”superveroparatiisi”.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Andrey Prokhorov

Kun rikkaat G20-maat alkavat vähitellen kiristää perinteisten veroparatiisien auvoa, alkavat yhä uudet maat tarjota veronkiertäjille palveluitaan.Tutkivan journalismin sivusto ICIJ listaa viisi maata tai aluetta, jotka ovat viime aikoina höllentäneet salaisuuslainsäädäntöään tai muuten pyrkivät tarjoamaan turvaa veroja vältteleville yrityksille ja yksityishenkilöille.Gambia on luonut verkkoon yritysrekisterin, joka sallii säätiöiden ja yritysten luomisen pimentoon noin puolessa minuutissa. Siellä on jo satoja yrityksiä. Latvia taas liittyy euroon vuonna 2014, ja sillä on jo nyt hyvin alhainen yritysverotus. Tämän vuoden alusta Latvia on sallinut holding-yhtiöt, ja Kyproksen romahduksen jälkeen Latviaan onkin jo virrannut sieltä pakenevaa rahaa. Latviasta uumoillaan uutta EU:n veroparatiisikeskusta.Tiibetissä Shannanin kunta houkuttelee sijoittajia Kiinan yleistä tasoa halvemmalla yritysverotuksella, ja Shannanista onkin muodostumassa kiinalaisten oma veroparatiisi. Nairobi taas pyrkii itäisen Afrikan veroparatiisiksi, ja Australian Pohjoisterritorio haaveilee oman mantereensa veroparatiisiasemasta laskemalla yritysverotusta selkeästi muun maan alapuolelle ja junailemalla itseään erityistalousalueeksi.ICIJ:n haastatteleman Tax Justice Networkin johtajan John Christensenin arvion mukaan uudet veroparatiisit todennäköisesti pyrkivät houkuttelemaan rahaa spektrin likaisemmasta päästä ja omilta lähialueiltaan.Tutkimus: Digirahat tarjoavat vastaavaa suojaaUusia kohteita salaisiin sijoituksiin voi löytyä myös digitaalisista valuutoista, joista Bitcoin on tunnetuin. Floridan yliopiston oikeustieteen dekaani Omri Y. Marian pohtii elokuun lopussa julkaistussa artikkelissaan, että digirahan suosion kasvu ja veroparatiisien ahtaalle ajaminen voivat hyvinkin lähitulevaisuudessa ohjata veronkiertäjät esimerkiksi Bitcoin-markkinoille.Finanssikeskuksia painostetaan avaamaan salaisuuksiaan, jotta veroja olisi vaikeampaa kiertää. Sama ei päde digitaaliseen valuuttaan, jolla muutenkin on Marianin mukaan kaikki veroparatiisien perinteiset piirteet: voittoja ei veroteta ja omaisuus pysyy nimettömänä.Bitcoinia ja vastaavia valuuttoja erottaa veroparatiiseista se, ettei niiden hankkimiseen tarvita välikäsiä. Ei siis ole sijoitusyhtiöitä tai pankkeja, joita valtiot voisivat vaatia omistussuhteiden julkaisua.Siksi Marian visioi, että digitaalisista valuutoista voi muodostua veroparatiiseja voimakkaampi vastus tulevaisuuden verottajille, eräänlaisia superveroparatiiseja.ICIJ: From West Africa to Tibet, new locales enter the offshore secrecy marketSSRN: Are Cryptocurrencies ’Super’ Tax Havens?