Uusi ohjelmisto murtaa Iranin nettisensuuria

Yhdysvalloissa kehitetty ja vientiluvan saanut ohjelmisto sotkee internetin käyttäjän jäljet entistä tehokkaammin.

Teksti: Omid Memarian

IPS — Iranin johto kiristää internetin käytön sensurointia, mutta yhdysvaltalainen Austin Heap vakuuttaa, että hänen ohjelmistonsa ohittaa palomuurit.
Heap johtaa San Franciscossa toimivaa Cencorship Research Centeriä (CRC). Sen kehittämä Haystack-ohjelmisto peittää internetin käyttäjän jäljet tehokkaasti ja mahdollistaa käynnit esimerkiksi Iranin hallituksen kieltämillä sivustoilla, joihin kuuluvat YouTube, Facebook, Gmail ja Twitter.
Tavaroiden ja palvelujen vienti Yhdysvalloista Iraniin on kiellettyä ilman erityislupaa, jonka CRC huhtikuun puolivälissä Yhdysvaltain hallitukselta sai.
Vientikielto liittyy painostukseen, jolla Iran koetetaan saada
luopumaan ydinohjelmastaan.
”Nyt pystymme auttamaan iranilaiset internetiin hallituksen suodattimista huolimatta”, Heap sanoo.
”CIA:n vakoiluoperaatio!”
Teheranissa ilmestyvän äärivanhoillisen Kayhan-lehden mukaan Yhdysvaltain vientilupa on ”CIA-operaatio vakoilun kiihdyttämiseksi” ja sillä yritetään pönkittää islamilaista tasavaltaa vastustavaa oppositiota.
Heap kertoo testanneensa ohjelmaa käytännössä ensi kerran viime kesänä hienoin tuloksin. Hänen mukaansa Haystack sotkee jäljet paremmin kuin muut vastaavat ohjelmistot.
”Haystack saa tilanteen näyttämään siltä kuin henkilö olisi vierailut harmittomilla sää- ja kuvasivuilla”, hän kertoo.
Heapin mukaan sensuuria ylläpitävät valtiot pystyvät helposti havaitsemaan muiden hämäysohjelmien käytön, mutta Haystackista ei jää jälkiä.
Asiantuntijoiden mukaan Iran ponnistelee jatkuvasti torjuakseen yritykset kiertää sen internetsuodattimet. Heapin mukaan CRC:n verkosto on suunniteltu siten, että sen toiminnan estäminen on äärimmäisen vaikeaa.
”Jos he haluavat torjua Haystackin ja kaikki muut suodattimia vastaan toimivat välineet, heidän on paras sulkea koko internet”, hän sanoo.
”Sotaa teknologiaa ja koulutettuja vastaan”
Iran rikkoo jo nyt omaa perustuslakiaan ja kansainvälisiä sitoumuksiaan vaikeuttaessaan kansalaisten pääsyä tietoverkkoon, Ali Akbar Musavi Khoeini muistuttaa. Hän on entinen Iranin parlamentin jäsen ja sen viestintävaliokunnan varapuheenjohtaja.
”Se on myös typerää sotaa teknologiaa ja koulutettuja iranilaisia vastaan”, hän jatkaa.
”Haystack on saanut paljon julkisuutta, mutten tiedä kenenkään kokeilleen sitä maan sisällä”, kertoo Teheranista tavoitettu 26-vuotias internetin aktiivikäyttäjä, joka pysyttelee nimettömänä.
”Olemme tulleet epäluuloisiksi kaikkea kohtaan, mistä kohistaan paljon”, hän tunnustaa myöntäen kuitenkin, että ohjelmasta olisi suurta hyötyä, jos se toimii.
Heapin mukaan Haystack on helppokäyttöinen ja toimii kaikissa tunnetuimmissa käyttöjärjestelmissä. Se on erityisesti suunniteltu hitaille yhteyksille.
Älä hanki ohjelmistoa netistä
Ohjelma kryptaa eli salaa kaiken tietokoneelta lähtevän tiedon ja muuntaa sen näyttämään täysin viattomalta.
Heap kuitenkin muistuttaa, että koska Iranin hallitus pystyy valvomaan kaikkea internetliikennettä, sikäläisten ei kannata hakeutua Haystackin nettisivuille. Turvallisin tapa hankkia ohjelmisto on cd tai muistitikku.
”Käynnissä on jatkuva kissa ja hiiri -leikki sensuurin kanssa. Me ponnistelemme turvataksemme ihmisille mahdollisuudet viestiä, ja iranilaiset yrittävät estää sen”, Heap kiteyttää.