Transparency International UK:n Duncan Hames Suomessa.
Hames puhui tiistaina FTC-konferenssin paneelissa Finnwatchin Sonja Vartialan kanssa muun muassa Panaman papereista sekä pankkiirien ja asianajajien roolista globaalissa talousjärjestelmässä. Kuva: Hames puhui tiistaina FTC-konferenssin paneelissa Finnwatchin Sonja Vartialan kanssa muun muassa Panaman papereista sekä pankkiirien ja asianajajien roolista globaalissa talousjärjestelmässä.

Transparency Internationalin brittipomo Brexitistä ja korruptiosta: Bryssel ei enää tee hommia puolestamme

Kepa haastatteli Transparency International UK:n poliittista johtajaa, joka puhui Britannian korruptio-ongelmista, Brexitin tuomista haasteista sekä yhteistyön merkityksestä.

Teksti: Mimosa Hedberg Kuva: Tiina Hakkarainen

”Elokuvissa kukaan ei ikinä ryöstä pankkia ilman pakoautoa.”

Lausetta, joka tuli juuri Transparency International UK:n poliittisen johtajan Duncan Hamesin suusta, ei tavallinen tallaaja välttämättä heti yhdistäisi korruption vastaiseen työhön. Kunnes Hames avaa kielikuvaansa varsin ymmärrettävästi:

”Korruptoituneet poliitikot ja heidän kätyrinsä pääsisivät rosvoamaan kokonaisia maita paljon epätodennäköisemmin, jos anonyymit yhtiöt – jotka on usein rekisteröity salaisiin veroparatiiseihin – eivät toimisi pakoautoina noille rikoksille.”

Ja tässä on pähkinänkuoressa tehtävä, jota Hames ja Transparency International UK yrittävät saavuttaa Britanniassa. Noiden pakoautojen etsiminen, korruption vastainen taistelu.

Samalla Hames muistutti, että korruptio ei ole jotain, mitä tapahtuu vain maailman kaukaisissa kolkissa – se on hyvin suuri ongelma Britanniankin kamaralla.

”Britannian kansallinen rikosvirasto arvioi, että kymmeniä miljardeja puntia laitonta omaisuutta virtaa maamme finanssijärjestelmän läpi joka vuosi. Omatkin tutkimuksemme viittaavat rahanpesuun, joten minulla ei ole mitään syytä uskoa, että tämä olisi liioittelua.”

Kepa tapasi Hamesin kansainvälisessä Financial Transparency Conference -huippukokouksessa Helsingissä.

Korruptioskandaali opetti

Aiemmin urallaan Hames oli poliitikko, ja ennen Transparency International UK -järjestöön liittymistä hän ehti luoda viisi vuotta uraa kansanedustajana brittiparlamentissa.

Hames kertoo aloittaneensa parlamentaarikkouransa vain vuosi sen jälkeen, kun maata ravisteli kymmenien poliitikkojen eroon johtanut kuluskandaali, jossa sanomalehti Daily Telegraph paljasti edustajien käyttäneen veronmaksajien rahoja häikäilemättä yksityismenoihinsa.

”Se oli vain yksi esimerkki siitä, kuinka parlamentissa oli kehittynyt kulttuuri, jossa venytettiin hyväksyttävyyden sääntöjä. Oli hyvin kiinnostavaa saapua töihin parlamenttiin juuri sinä aikana.”

Skandaali opetti Hamesia ymmärtämään, että korruptioon liittyy paljon normeja ja ajatuksia, jotka saattavat tehdä siitä hyväksyttävää ihmisten silmissä. Korruptio ei ole siis pelkästään isoja julkisuuden tapauksia, joissa diktaattorit ryöväävät kokonaisia valtioita. Sitä tapahtuu myös pienemmällä mittakaavalla, mikä voi normalisoida koko ilmiötä.

Silti keskivertoihmisille korruption ongelmia on kenties helpoin ymmärtää juuri näiden isojen korruptiotapausten kautta. Hames alleviivaa, että korruptio ei ole ikinä ”rikos ilman uhria” – yleensä juuri tavalliset ihmiset kärsivät väärinkäytöksistä suorimmin.

”Suuren mittakaavan korruptiotapaukset ovat suurimpia ryöstöjä, joita voi kuvitella. Kun kleptokraatit ryöväävät rahaa heikolta hallinnolta, sillä on todella suora vaikutus ihmisiin. Varastetaan koko väestöltä, usein yhteiskunnilta, joissa ihmisiltä on muutoinkin viety mahdollisuus terveydenhuoltoon tai kouluttautumiseen.”

Brexit vaikeuttaa korruptiotyötä

Britannian EU-kansanäänestyksellä on ollut luonnollisesti vaikutusta taloudellisen avoimuuden edistämiseen Britanniassa.

”Meillä oli pääministeri, joka ymmärsi korruption vastaisen työn merkityksen ja joka oli siihen aikaan juuri luvannut Britannialle korruption vastaisen strategian. Mutta sitten hän jäikin kansanäänestyksessä häviäjäpuolelle ja joutui eroamaan.”

Nyt poliitikkoja on ollut haastavampaa saada sitoutumaan samalla innolla.

 ”On hyvin vaikeaa kiinnittää lainlaatijoiden huomiota muihin aiheisiin kuin Brexitiin tällä hetkellä”, Hames harmittelee.

Entä tulevaisuus? Miten käy korruption vastaisen työn Brexitin oikeasti toteutuessa?

”On olemassa skenaario, joka houkuttelee tiettyjä poliitikkoja: Britannia omana talousalueenaan Euroopan laidalla, ilman velvollisuutta säätelylle, vapaana tekemään kauppaa ympäri maailmaa merirosvohengessä”, Duncan maalailee ja jatkaa:

”Minusta tämä kehityskulku on mahdollinen, mutta ei suinkaan väistämätön. Toteutuessaan se vaikuttaisi haitallisesti kansainvälisiin korruptionvastaisiin pyrkimyksiin. Sen sijaan me tarvitsemme Britannian, joka toimii suunnannäyttäjänä – oli maa sitten EU:n jäsen tai ei.”

”Bryssel ei tee enää töitä puolestamme”

Hames kehuu Euroopan unionin viimeaikaisia ponnisteluja rahanpesun estämiseksi ja ylipäätänsä taloudellisen avoimuuden eteen. Britanniassa sen sijaan on hukattu aikaa uuden hallinnon toimien takia, hän lisää. Hamesin mielestä nyt on vieläkin tärkeämpää, että EU:n ulkopuolelle jäävät brittipoliitikot osoittavat johtajuutta korruption vastaisessa työssä.

”Emme voi enää luottaa Brysselin päättäjien tekevän raskaan työn puolestamme.”

Yhteistyö on silti tärkeää, koska korruptio on kansainvälinen ongelma. Hamesin mielestä myös muu Eurooppa voisi tehdä vieläkin enemmän.

”Britannian yritykset ovat saattaneet olla rahanpesun kohteena, mutta esimerkiksi pankkiasioissa on puolestaan käännytty balkanilaisten pankkien puoleen. Siksi uskon, että jokaisen maan tulisikin tuntea omat heikkoutensa korruption, rahanpesun ja rikollisverkostojen menetelmien suhteen.”

Välillä alan keskustelu on Hamesin mielestä liian siiloutunutta.

”Ihmiset, joita vastaan toimimme, eivät salli temaattisten tai maantieteellisten rajojen rajoittaa heidän laitonta toimintaansa. Meidän on siis oltava yhtä ketteriä ja samalla kykeneviä tekemään yhteistyötä, jotta onnistumme torjumaan korruptiota ja vähentämään laittomia rahoitusvirtoja.”