Tuloksellisuus-busan
Järjestöjen tempauksessa päättäjät rakensivat - ja purkivat - hyvää kehitysapua. Kuva: Järjestöjen tempauksessa päättäjät rakensivat - ja purkivat - hyvää kehitysapua.

Tanska kärjessä ilmastotoimien vertailussa — Suomi paransi jonkin verran

Eri maiden ilmastotoimia vertaileva raportti paljastaa positiivisia trendejä esimerkiksi panostuksissa uusiutuvaan energiaan. Tanska on edelleen kärjessä, ja Suomikin on parantanut tulostaan.

Teksti: Sanna Autere Kuva: Kim Hansen

Globaalit trendit maiden ilmastotoimissa vaikuttavat lupaavilta: energian käyttö kasvaa hitaammin kuin talous, ja panostukset uusiutuvaan energiaan ovat kasvussa. Näin kertoo eilen Pariisissa julkistettu ilmastoverkosto CAN Europen ja saksalaisen Germanwatchin tekemä selvitys.Vuosittain julkaistavan Climate Change Performance Index -vertailun kärjessä on edelleen Tanska, jonka kintereillä seuraavat Britannia ja Ruotsi. Maat löytyvät sijaluvuilta neljä, viisi ja kuusi, sillä raportin laatijoiden mukaan yhdenkään maan toimet ilmastonmuutoksen torjunnassa eivät riitä mitalisijoille. Suomi on noussut sijalta 32 sijalle 23.”Aivan viimeaikaiset muutokset kansallisessa ilmastopolitiikassa eivät näy tämän vuoden listauksessa. Esimerkiksi Tanskan ja Britannian sijoitus saattaa ensi vuonna olla matalampi”, ennusti Germanwatchin poliittisen työn johtaja Christoph Bals. Hän viittaa esimerkiksi Britannian päätökseen perua uusiutuvan energian tukia.Kehittyvistä maista parhaiten pärjää YK:n ilmastoneuvotteluiden ensi vuoden isäntämaa Marokko, joka on koko tilastossa sijalla kymmenen.Maailman suurimmat päästöjen aiheuttajat, Yhdysvallat ja Kiina, ovat kivunneet vertailussa hieman viime vuotta korkeammille sijoille muun muassa uusiutuvaan energiaan panostamisen vuoksi.Vuosina 2013 ja 2014 uusiutuvan energian kapasiteetti kasvoi enemmän kuin muiden energialähteiden yhteensä.Vertailussa on mukana 58 maata, joiden osuus globaaleista hiilidioksidipäästöistä on yhteensä yli 90 prosenttia. Indeksissä vertaillaan maiden ilmastopäästöjen tasoa, päästövähennyksiä, panostusta uusiutuvaan energiaan, energiatehokkuutta sekä kansallista ja kansainvälistä ilmastopolitiikkaa.Indeksistä kirjoitti Suomessa tänä vuonna ensimmäisenä Vihreä Lanka.