Petteri Orpo
Valtiovarainministeri Petteri Orpo ilahtui monikansallisten yritysten päätöksestä ryhtyä vastuullisiksi yhteisöveron maksajiksi. Kuva: Valtiovarainministeri Petteri Orpo ilahtui monikansallisten yritysten päätöksestä ryhtyä vastuullisiksi yhteisöveron maksajiksi.

Suomelle yllätyspotti – suuryritykset lupasivat maksaa satojen miljardien verorästit

Hallitukselle on tulossa miljardi ylimääräistä euroa. Orpo haluaa rahat kuntien käyttöön.

Teksti: Jukka Aronen

Maailman sata suurinta monikansallista yritystä julkaisi tänään tiedotteen, jossa ne lupaavat palauttaa valtioille 500 miljardia dollaria näiden menettämiä verotuloja. 

Suomen osuudeksi on arvioitu noin miljardi euroa.

Maailman talousfoorumin sivuilla julkaistussa tiedotteessa yritykset myöntävät käyttäneensä verojen välttelyyn ”arveluttavia keinoja, jotka ovat vieneet rahaa päiväkodeilta, kouluilta ja sairaaloilta”.

”Rajattomat mahdollisuudet”

Tieto sähköisti Suomen hallituspuolueiden kuntavaalikampanjoita välittömästi.

”Lisämiljardi tulee totisesti tarpeen”, toteaa Puolangalta heikolta kevätjäältä virvelin äärestä tavoitettu valtiovarainministeri Petteri Orpo.

”Valtio voisi mielestäni kädenojennuksena tilittää varat suoraan kunnille — heti sen jälkeen kun Guggenheim II:n tarpeet on huomioitu”, Orpo pohtii.

”Ränsistyneet raviradat, miehittämättömät bensa-asemat, kotimainen tuulipukutuotanto. Hyviä kohteita riittää”, luettelee puolestaan perussuomalaisten puheenjohtajavaaliin valmistautuva Sampo Terho.

”Miljardi on kuitenkin tuhat miljoonaa”, Terho tarkentaa Kontulan ostoskeskuksella, juuri ennen kuin astuu torilavalle puhumaan ihmisoikeuksista eli tyttöjen ja poikien vessojen säilyttämisestä erillään.

Myös talouskuria aiemmin peräänkuuluttanut pääministeri Juha Sipilä innostuu käänteisestä yritysrahoituksesta.

”Tällä saadaan tuhansia uusia, erilaisia parkkikiekkomalleja. Mahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat.”

Apple katuu ”vedätystään”

Teknologiajätti Applen toimitusjohtaja Tim Cook tiivisti suuryritysten tuntoja Youtube-videolla, jota BBC ehti luonnehtia ”sydäntäsärkeväksi”.

”Olemme vuosia vedättäneet valtioita, koska meillä on ollut varaa suureen lakimiesarmeijaan. Se on jotenkin vaan tuntunut hyvältä”, Cook sanoo videolla, joka on saanut jo 15 miljoonaa katselukertaa.

Euroopan komissio määräsi viime vuonna iPhonen valmistajan maksamaan Irlannille peräti 13 miljardia euroa perimättä jääneitä veroja.

”Nyt ymmärrän, että komissio toimi oikein, kun se rohkeni käristää meidän ja irlantilaisten persettä”, Cook avautuu.

Tansaniassa iloitaan

Sadan suurimman yrityksen suunnanmuutoksen taustalla on Euroopan unionin viime viikolla tekemä päätös, arvioi arvovaltainen The Guardian -lehti.

Heinäkuun alusta lähtien Euroopassa toimivilta monikansallisilta yrityksiltä tullaan vaatimaan julkinen selvitys tuloista ja veroista.

Niin sanottu maakohtainen raportointi tekee yritysten tähän mennessä harjoittamasta verojen välttelystä — muun muassa veroparatiisien käytöstä ja yrityskonsernien sisäisillä hinnoilla kikkailusta — hankalaa tai mahdotonta.

Reutersin mukaan yritysten tiedote otettiin tyytyväisyydellä vastaan etenkin köyhimmissä maissa, jotka ovat menettäneet suhteessa eniten suurfirmojen verovälttelyn takia.

”Nyt meillä on vihdoin varaa panostaa opettajien palkkoihin”, iloitsi Tansanian opetusministeriön edustaja.

JULKAISTU APRILLIPÄIVÄNÄ 2017

,

TAUSTAT

Oppositiollakin haaveita

Lyhyt soittokierros johtaville oppositiopoliitikoille paljastaa, että lisämiljardi kiinnostaa myös hiljaisemmalla puolella aitaa.

Demareiden Antti Rinne on ensin puhelimessa minuutin hiljaa, mutta toteaa lopulta, että laivaliikenne on tätä nykyä huonoissa kantimissa. ”Tätä palautetta on tullut kentältä. Seisovassa pöydässäkin vain quornia ja härkistä. Surullista.”
 
”Vau. Tämän avulla voidaan vivuttaa lisää lainaa valtiolle ja kunnille”, innostuu vasemmistoliiton Li Andersson, kun kuulee lisämiljardista. Hän haluaisi selvästikin näyttää keskisormea Skypen kameralle ja huutaa ”fucking shit, yeah”, mutta hillitsee itsensä.

Jan Vapaavuoren kanssa kapakasta tavoitettu, pormestaripaikasta kisaava Anni Sinnemäki tahtoisi ohjata uutta rahaa Helsingin lähiöihin, jotta kaikkein syrjityimpiä suojeltaisiin. Taustalla äänekkäästi puhuva Vapaavuori yhtyy Sinnemäkeen: ”Itä-Helsingin merilokkien kohtelu on karannut täysin käsistä.”

,

PS. Nyt kun olet täällä, tilaa Kepan uutiskirje, jotta pysyt kärryillä suuryritysten verovenkoilusta ja muusta tärkeästä!