Mies pellolla
Kuvituskuva. SDG Boosterit tuovat eri sektorien toimijoita yhteen ratkomaan ennalta tunnistettuja haasteita. Painopisteenä ovat digitaaliset innovaatiot.

SDG Boosterit alkavat – ilmoittaudu mukaan: “Erinomainen mahdollisuus kehittää yhdessä ratkaisuja”

SDG Boostereissa järjestöt, yritykset, tutkijat ja muut toimijat hakevat yhdessä ratkaisuja kehittyvien maiden haasteisiin sekä vauhdittavat YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista. Tammikuussa ensimmäistä kertaa aloittavan ohjelman takana ovat yhteistyössä Fingo, Finnpartnership, YK:n teknologia- ja innovaatiolaboratorio UNTIL sekä Business Finland.

Teksti: Mika Niskanen Kuva: Subman

Uusia ratkaisuja kehityshaasteisiin ja yhteistyökumppaneiden löytämistä. Siitä SDG Boostereissa on kaikkein yksinkertaisimmillaan kyse, kertoo Fingon kehittämisen ja innovaatioiden asiantuntija Mika Välitalo.

SDG Booster -ohjelma järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Se tuo yhteen järjestöjä, yrityksiä, rahoitusvälineitä sekä asiantuntijoita. Tavoitteena on löytää vastauksia kehittyvien maiden kohtaamiin haasteisiin.

”Tarvitsemme uusia ratkaisuja ja menetelmiä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Tämä ohjelma tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden kehittää ja innovoida niitä yhdessä. Haluamme tuoda eri sektorien toimijat yhteen ja luoda näin ainutlaatuisia ratkaisuja sekä puitteita yhteistyölle”, Välitalo sanoo.

SDG Boostereita järjestetään vuoden aikana yhteensä neljä. Kukin keskittyy yhteen teemaan ja maanosaan. Esimerkiksi tammi-helmikuussa järjestettävässä SDG Booster 1:ssa pohditaan, miten kartta- ja paikkatietojärjestelmillä voisi nykyistä paremmin edistää rauhaa ja turvallisuutta Itä-Afrikan alueella.

Ohjelman toteuttavat yhteistyössä Fingo, Finnpartnership, YK:n teknologia- ja innovaatiolaboratorio UNTIL, sekä Business Finland. Painopisteenä ovat digitaaliset innovaatiot.

Järjestöt avainasemassa

Jokaiseen SDG Boosteriin kuuluu kaksi Helsingissä järjestettävää työpajaa, joissa on ratkottavana etukäteen tarkasti identifioituja haasteita. Esimerkiksi toiminta SDG Booster 1:n työpajoissa pohjautuu kyselytutkimukseen. Kyselyn perusteella on tunnistettu kartta- ja paikannustietopalveluihin liittyviä haasteita rauhan ja turvallisuuden näkökulmasta.

Välitalo avaa, että kartta- ja paikkatietojärjestelmiä sekä tekoälyä voi käyttää esimerkiksi maankäytön kartoitukseen. Rauhan ja turvallisuuden näkökulmasta tieto voi olla tarpeellista muun muassa luonnonkatastrofien tai levottomuuksien yhteydessä.

”Työpajoihin voi tietysti myös tulla kertomaan, minkälaisia asioita tulee ottaa huomioon, kun teknologisia ratkaisuja kehitetään. Esimerkiksi tähän tarvitaan järjestöjen vankkaa ymmärrystä ja tietoa paikallisista olosuhteista”, Välitalo sanoo.

Työpajojen jälkeen halukkaat voivat osallistua matkalle sille alueelle, johon kyseinen SDG Booster keskittyy. Esimerkiksi SDG Booster 1:ssa vieraillaan Itä-Afrikan alueella järjestettävässä konferenssissa. Vierailun aikana osallistujat tutustuvat paikallisiin toimijoihin ja esittelevät heille toteuttamiaan ratkaisuja. Toiveena on, että ohjelman päätyttyä yhteistyö jatkuu ja ratkaisuja kehitetään eteenpäin.

,

SDG Boosterien aikataulu

SDG Booster 1: Kartta- ja paikkatietojärjestelmiin liittyvät ratkaisut IGAD-maissa rauhan ja turvallisuuden näkökulmasta. Työpajat 23.1. ja 6.2. Helsingissä. Vierailu konferenssissa Ugandan pääkaupunki Kampalassa maaliskuun alussa. 

SDG Booster 2: Kiertotalouteen liittyvät ratkaisut Vietnamissa ja Kambodžassa. Työpajat maalis-huhtikuussa Helsingissä. Vierailu konferenssissa alueella toukokuun ensimmäisellä viikolla.

SDG Booster 3: Koulutus Afrikassa. Työpajat elo-syyskuussa Helsingissä. Vierailu myöhemmin tarkentuvalla alueella lokakuussa.

SDG Booster 4: Terveys. Työpajat loppuvuodesta Helsingissä. Vierailu myöhemmin tarkentuvalla alueella.

,

Mahdollisuus löytää yrityskumppaneita

Järjestöille ohjelmaan osallistuminen tarjoaa paljon mahdollisuuksia. Uusien ja toimivien ratkaisujen ohella SDG Boosterien avulla voi löytyä uusia yhteistyötahoja.

”Järjestöjen näkökulmasta ohjelma tarjoaa paikan tavata ja löytää uusia yhteistyökumppaneita. Monet järjestöt yrittävät skannailla kumppaneita yksitellen, mutta nyt kun paikalle on kutsuttu liuta yrityksiä ja muita toimijoita, niin tapaaminen on helpompaa. Silloin myös näkee, minkälaisia ratkaisuja on jo olemassa ja mitä on kehitteillä”, Välitalo sanoo.

Välitalo kokee yhteistyön SDG Boostereita järjestävien tahojen välillä erityisen hyödylliseksi. Hän uskoo, että lopputuloksesta tulee parempi yhdessä kuin, jos toimijat järjestäisivät vastaavia ohjelmia itsenäisesti. 

Lopuksi Välitalo haluaa kannustaa järjestöjä ja muita toimijoita osallistumaan.

”Kannattaa tulla mukaan avoimin mielin, jos on vähänkään kiinnostunut innovaatioista ja ratkaisujen yhteiskehittämisestä. Osallistumista varten ei tarvitse olla valmista ideaa – kannattaa ilmoittautua matalalla kynnyksellä,” Välitalo sanoo.

Ilmoittaudu ensimmäiseen SDG Boosteriin täältä!