Aurinkovoimala Marokossa
Ouarzazaten Noor-aurinkovoimala Marokossa on valmistuessaan maailman suurin aurinkovoimalaitos. Marokon massiiviset investoinnit uusiutuvaan energiaan ovat tehneet siitä Afrikan maiden edelläkävijän. Kuva: Ouarzazaten Noor-aurinkovoimala Marokossa on valmistuessaan maailman suurin aurinkovoimalaitos. Marokon massiiviset investoinnit uusiutuvaan energiaan ovat tehneet siitä Afrikan maiden edelläkävijän.

Ranska kiilasi kärkeen ilmastotoimien vertailussa – Suomi hiihtelee kaukana perässä

Uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen investoidaan aiempaa enemmän, mutta maailmanlaajuinen energiamurros kaipaa vielä lisävauhtia, kertoo tänään Marrakechin ilmastoneuvottelujen yhteydessä julkistettu ilmastoverkosto CAN Europen ja saksalaisen Germanwatchin tekemä selvitys.

Teksti: Sanna Autere Kuva: Sanna Autere

Vuosittain julkaistavan Climate Change Performance Index -vertailun kärkeen on ensimmäistä kertaa kiilannut Ranska, jonka ponnistelut Pariisin ilmastosopimuksen aikaansaamiseksi ovat antaneet nostetta maan ilmastopolitiikkaan.

Ranskan kintereillä seuraavat Ruotsi ja Britannia. Maat löytyvät listauksen sijaluvuilta 4., 5. ja 6., sillä raportin laatijoiden mukaan minkään maan toimet ilmastonmuutoksen torjunnassa eivät riitä mitalisijoille. Yhdenkään merkittäviä ilmastopäästöjä aiheuttavan maan päästövähennykset eivät ole linjassa juuri voimaan astuneen Pariisin ilmastosopimuksen kanssa, jonka mukaan ilmaston lämpeneminen pitäisi pyrkiä rajoittamaan alle 1,5 asteen.

Suomi puolestaan on pudonnut sijalta 23 sijalle 31.

”Suomen sijoitusta painavat korkea energiankulutus ja suuret päästöt henkeä kohden. Viime vuonna uusiutuvaan energiaan tuli vain vähän investointeja. Turpeen veroale ja metsien lisääntyvät hakkuutavoitteet laskevat myös pisteitä”, sanoo raportin taustatyöhön osallistunut Hanna Aho Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Ahon mukaan myös hallituksen lakiesitys päästökaupan epäsuorien kustannusten kompensoinnista energiaintensiiviselle teollisuudelle näkyy Suomen sijoituksessa.

Marokko investoi uusiutuvaan energiaan

Tämänvuotisen YK:n ilmastokokouksen isäntämaa Marokko on kirinyt kärjen tuntumaan sijalle 8. Massiiviset investoinnit uusiutuvaan energiaan tekevät maasta Afrikan maiden edelläkävijän.

Nousevat taloudet ovat nousseet ilmastotoimien vertailussa, ja monet Euroopan maat ottaneet takapakkia. Esimerkiksi neljä vuotta kärkipaikkaa pitänyt Tanska on pudonnut sijalle 13.

”Useat EU-maat, kuten Britannia, Ruotsi, Tanska ja Saksa, uhkaavat menettää johtoasemansa uusiutuvan energian kehityksessä”, varoittaa CAN Europen johtaja Wendel Trio.

Vertailussa perää pitää Saudi-Arabia, ja teollisuusmaista huonoiten suoriutuu Japani, joka on tilastossa toiseksi viimeisenä.

”Globaali siirtymä vähähiiliseen talouteen on jo hyvässä vauhdissa. Maiden ilmastotoimet eivät kuitenkaan ole vielä riittäviä, ja jotkut maat ovat ottaneet jopa takapakkia”, sanoo raportin koonnut Germanwatchin Jan Burck.

”Nyt kun Pariisin ilmastosopimusta aletaan panna toimeen, kaikkien maiden on sovitettava kansallinen ilmastopolitiikkansa sopimuksen tavoitteisiin ja laadittava pitkän tähtäimen suunnitelmat, joilla hiilestä päästään eroon”, Burck toteaa.

Vertailussa on mukana 58 maata, joiden osuus globaaleista hiilidioksidipäästöistä on yhteensä yli 90 prosenttia. Indeksissä vertaillaan maiden ilmastopäästöjen tasoa, päästövähennyksiä, panostusta uusiutuvaan energiaan, energiatehokkuutta sekä kansallista ja kansainvälistä ilmastopolitiikkaa.

Seuraa käynnissä olevaa COP22-ilmastokokousta Kepan Marrakech 2016 -sivulla.