Patriaa Ruotsin lipun alla Afganistanissa vuonna 2006. Kuva: Patriaa Ruotsin lipun alla Afganistanissa vuonna 2006.

Pax: Puolustusministeriö valvoo ja auttaa asekauppiaita

Sadankomitean ja Rauhanliiton verkkolehti Pax ruotii puolustusministeriön lämpimiä välejä suomalaiseen sotatarviketeollisuuteen. ”Vaikea sanoa, aiheutuuko tästä jääviyttä”, Sadankomitean pääsihteeri Eekku Aromaa sanoo.

Teksti: Topi Kanniainen Kuva: Sgt. Bertha A. Flores

Puolustusministeriö myöntää suomalaisten yritysten asevientiluvat, edistää suomalaista asevientiä ja lisäksi ministeriön alaisuudessa toimiva puolustusvoimat saa itse rojalteja osasta suomalaisen aseteollisuuden myymistä tuotteista.

Käytännössä aseviennistä vastaavalla lupaviranomaisella on siis taloudellinen intressi edistää suomalaista asevientiä. Puolustusvoimat saa kymmenyksensä muun muassa Patrian valmistamista AMV-panssariajoneuvoista.

”On erikoista, kuinka tällainen järjestelmä on voinut syntyä. Näiden asioiden pitäisi olla läpinäkyviä. Kansalaisilla on oltava mahdollisuus saada olennaiset tiedot, jotta näistä asioista voidaan käydä keskustelua”, Sadankomitean pääsihteeri Eekku Aromaa sanoo.

Faksi ministerille

Paxin mukaan suomalaiset aseteollisuuden toimijat myös pyytävät puolustusministeriöltä apua vientiponnisteluihin suurten kauppojen yhteydessä.

Lehti kirjoittaa, että näin kävi esimerkiksi vuonna 1989, jolloin Sisu-Auto pyysi tuolloista puolustusministeriä käymään Kuwaitissa ja tapaamaan maan puolustusministerin, koska Sisu-Auto hieroi sadan Pasi-miehistönkuljetusajoneuvon kauppaa Kuwaitiin. Lähettämässään faksissa Sisu uteli, myöntäisikö puolustusministeriö vientiluvan kaupalle, jos kauppa saataisiin aikaan.

Sadankomitean Aromaan mukaan puolustusministeriön rooli vienninedistäjänä ja lupaviranomaisena on ”todella ongelmallinen, muttei poikkeuksellinen”.

”Suomen valtionhallinnossa on runsaasti vastaavia tuplarooleja. Se ei ole poikkeuksellista, mutta siihen pitäisi ehdottomasti kiinnittää aiempaa enemmän huomiota”, hän sanoo.

”Vaikea sanoa, aiheutuuko tästä jääviyttä vai muuta eturistiriitaa.”

Kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.) kommentoi syksyllä blogissaan, että vientilupien myöntäminen pitäisi siirtää puolustusministeriöstä ulkoministeriöön. Hän on myös valtionyhtiöiden omistajaohjauksesta vastaava ministeri. Valtio omistaa enemmistön muun muassa ilmailu- ja aseteollisuuskonserni Patriasta.

Pax: Asekaupan valvonta unohtui vienninedistämisen varjoon
Heidi Hautala: Asevienti tarkasteluun, kehityspolitiikkaan johdonmukaisuutta