Fatima Jardine-Millard toteuttaa bisnesideaansa Etelä-Afrikan Johannesburgissa. Kuva: Fatima Jardine-Millard toteuttaa bisnesideaansa Etelä-Afrikan Johannesburgissa.

Naisyrittäjät nousevat Etelä-Afrikassa

Pankkilaina on yhä kiven takana, joten aviomiehen tuki voi olla tarpeen.

Teksti: Chris Stein

IPS — Fatima Jardine-Millard nostaa aamunkoitteessa suuren säiliön selkäänsä ja vyöttää leivonnaiset uumalleen. Kahvitarjoilu Johannesburgin liikenneruuhkassa voi alkaa.
Liikennevaloihin juuttuneet työmatkalaiset saavat kupin kuumaa eurolla ja tuoreen muffinsin tai voisarven toisella.
Eteläafrikkalaiset ovat tottuneet ostamaan sanomalehtiä ”lennossa”, mutta kahvikauppa on uutta. Jardine-Millard sai idean eräässä konsertissa, jossa viininmyyjä kulki säiliö selässään.
Liikkuvan bisneksensä tukikohdaksi Jardine Millard perusti kahvila-leipomon, jossa hän valmistaa ja tankkaa tuotteensa. Aamuruuhkan jälkeen tarjoilu jatkuu kahvilassa.
Harva nainen jää kotiäidiksi
Jardine-Millard edustaa Etelä-Afrikan nousevaa naisyrittäjien joukkoa, joka on alkanut kaventaa miesten perinteistä ylivaltaa liikemaailmassa.
”Nykyisin naistenkin odotetaan ryhtyvän jonkinlaiseen bisnekseen. Hyvin harva nainen jää pelkästään äidin rooliin”, Durbanissa omaa Niche Training -konsulttiyritystään johtava Charlotte Kemp sanoo.
Kansainvälisen Global Enterpreneurship Monitor -tutkimuksen mukaan Etelä-Afrikan naisten yrityksillä on pienemmät riskit ja vähemmän epäonnistumisia kuin miesten perustamilla. Silti pankit suhtautuvat nihkeästi naisten lainahakemuksiin.
Myös Jardine-Millardilta evättiin ravintolan perustamiseen haettu laina. Hän käytti siihen luoton, jonka pankki myönsi auliisti kodin remontointia varten.
Uteliaisuus tuo asiakkaita
Moni muu nainen on kiertänyt ongelmia ottamalla miehensä kumppaniksi yritykseensä. Vuonna 2007 The Bedroom -sisustusputiikin Durbaniin perustanut Hilda Tod pitää ratkaisua hyvänä.
Romutarhan osakkaana oleva mies sijoitti varoja vaimonsa putiikkiin, joten Tod välttyi taakaksi kokemaltaan pankkilainalta.
Todin mukaan naiseudesta on ollut hyötyä miesvaltaisella alalla. Hän on erottunut kilpailijoista mainostaessaan kauppaansa naisen omistamana ja naisille tarkoitettuna.
”Tieto, että tavallinen tyttö pitää omaa liikettä, on synnyttänyt paljon kiinnostusta ja tuonut uteliaita asiakkaita”, hän kertoo.
Leikkiä vai totta?
Nbuntu Webster perusti Ayano Communications -konsulttifirman omien säästöjensä ja miehensä sijoituksen turvin.
Hänkin on tyytyväinen vältyttyään lainanotolta. ”Uuden yrityksen aloittaminen velaksi olisi sama kuin lastaisi repun kolmevuotiaan selkään”, hän vertaa.
Webster on joutunut kamppailemaan vakavasti otettavan yrityksen asemasta, mutta syynä on pikemminkin hänen 28 vuoden ikänsä kuin sukupuolensa.
Kempin mukaan naisyrittäjät jakautuvat kahteen kastiin: yhdet leikkivät yrittäjää ja toiset ovat tosissaan.
”Yrittäjää esittäville kyse on vain harrastuksesta, mutta toiset raatavat yötä päivää. Uusille yrittäjille on suuri haaste päättää, kumpaan ryhmään haluaa kuulua”, hän sanoo.