Hanna Niittymäki Suomen Rauhanpuolustajista
Hanna Niittymäki Suomen Rauhanpuolustajista Kuva: Mika Niskanen

Martan Matkalaukku, näyttely ja ”aktivistiteettejä” – tätä tapahtuu Frame, Voice, Report! -hankkeessa

Fingon koordinoiman, kansainvälisen Frame, Voice, Report! -hankekokonaisuuden toinen kierros on paraikaa käynnissä. Kysyimme Educassa, mitä kolmessa hankkeessa on meneillään.

Teksti: Mika Niskanen Kuva: Mika Niskanen

”Nämä ihan kaikki ovat hurjan inspiroivia”, tiivistää Frame, Voice, Report! -hankekokonaisuuden projektipäällikkö Johanna Harjunpää.

Harjunpää viittaa Frame, Voice, Report! -hankekokonaisuuden toisessa hakukierroksessa rahoitettuihin hankkeisiin. Käynnissä on 13 globaalikasvatus- ja kehitysviestintähanketta, joista osa on kahden järjestön yhteishankkeita.

Hankekokonaisuuden tavoitteena on lisätä sitoutumista Agenda 2030:n tavoitteisiin. Suomen lisäksi toimintaa on kuudessa muussa Euroopan maassa. Ensimmäisen hakukierroksen hankkeissa Suomessa toteutettiin esimerkiksi rakentavaa journalismia ja pakohuonepelejä.

”Meillä on tämän hankekokonaisuuden kautta hieno mahdollisuus sitouttaa ihmisiä YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Toivon myös, että järjestöt oppivat paljon uutta globaalikasvatus- ja kehitysviestintähankkeiden toteuttamisesta”, Harjunpää sanoo.

Tutustuimme kolmeen näistä hankkeista Educa-messuilla. Näin järjestöt kertovat itse hankkeista.

,

Anni Tervo, Suomen Pakolaisapu

Kuva:

Mika Niskanen

,

Anni Tervo, Suomen Pakolaisapu

”Hankkeemme haluaa tuoda esiin ilmastonmuutoksen vaikutukset pakolaisiin – heidän omalla äänellään. Pakolaiset elävät useimmiten haurailla alueilla, jotka ovat vaikuttaneet ilmastonmuutoksen voimistumiseen vähiten, mutta kärsivät sen vaikutuksista eniten. Haluamme tuoda esiin näiden henkilöiden kokemukset ja todellisuuden.

Pakolaisavun valokuvaaja Outi Neuvonen on kuvannut pakolaisten ja vastaanottajayhteisöjen elämää Ugandassa. Kuvista tehty valokuvanäyttely aukeaa 10. helmikuuta Helsingin Sanomatalossa. Näyttely on esillä kaksi viikkoa, minkä jälkeen se siirtyy Rikhardinkadun kirjastoon. Näyttelystä toteutetaan myös kiertävä versio, joka on tilattavissa kouluihin, kirjastoihin ja muihin tiloihin.

Näyttelyn avajaispäivänä järjestetään lisäksi ilmastonmuutosta ja pakolaisuutta käsittelevä kaikille avoin, korkean tason asiantuntijaseminaari Keskustakirjasto Oodissa. Lisäksi teemme aiheesta ilmaista opetusmateriaalia ja koulutamme globaalikasvattajia. Yhteensä hankkeessa on siis neljä osa-aluetta.

Olemme todella innoissamme tästä kaikesta! Hankkeemme suurimmat ulostulot, eli seminaari ja näyttely, ovat aivan kulman takana ja odotamme niitä jo kuumeisesti. Lisäksi oppimateriaalin työstö on hyvässä vauhdissa ja pian pääsemme kouluttamaan myös globaalikasvattajat. Olemme jo nyt todenneet, että keskustelulle aiheesta on selkeä tilaus ja tarve, joten on mahtavaa saada panostaa tähän.”

,

Sanna Tiainen-Erkkilä ja Olga Aula, Uudenmaan Martat.

Kuva:

Mika Niskanen

,

Olga Aula, Uudenmaan Martat

”Olemme järjestäneet Martan Matkalaukusta -hankkeessa 12 globaalikasvatustyöpajaa yläkouluissa ja lukioissa Uudenmaan alueella. Työpajat pohjautuvat Marttojen kehitysyhteistyöhön Etiopiassa, ja niissä perehdytään ruokaturvaan, ilmastonmuutokseen, kehitysyhteistyöhön sekä tutustutaan etiopialaiseen ruokakulttuuriin. Työpajoja ovat olleet vetämässä yhteistyössä Uudenmaan Marttojen kotitalouden asiantuntijat sekä meidän vapaaehtoismartat.

Hankkeen tavoitteena on ollut lisätä yläkoululaisten, lukiolaisten sekä heidän opettajiensa tietoisuutta näistä teemoista. Lisäksi tavoitteena on ollut vahvistaa kestävän kehityksen mukaisia valintoja arjessa sekä saada aikaan kiinnostusta kansalaisjärjestöjen toimintaan, kehitysyhteistyötä ja vapaaehtoistyötä kohtaan.

Tunnelmat ovat juuri nyt todella hyvät! Olemme saaneet erinomaista palautetta kouluilta ja on ollut mukavaa vetää työpajoja nuorille sekä nähdä, kun he oppivat uutta. Myös meidän vapaaehtoisemme ovat pitäneet toimintaa mukavana ja opettavaisena. Olo on senkin takia onnistunut, että saamme näillä näkymin kaikki tavoitteemme saavutettua.

Hankkeessa suunnitellut tarinalliset ja toiminnalliset opetusmateriaalit ovat myös vapaasti opettajien tai kenen tahansa käytettävissä. Niitä voi ladata maksutta verkkosivuiltamme.”

,

Hanna Niittymäki, Suomen Rauhanpuolustajat.

Kuva:

Mika Niskanen

,

Hanna Niittymäki, Suomen Rauhanpuolustajat

”Nuoret ja rohkeat – tarinoita aktivismista on Rauhanpuolustajien ja Rauhankasvatusinstituutin yhteinen hanke. Siinä on monta eri osa-aluetta. Nuoret aktivistit tuottavat esimerkiksi ympäri maailmaa vlogi-tyyppisiä videoita, joissa he kertovat itsestään ja toiminnastaan. Nuorista aktivisteista kirjoitetaan lisäksi hankkeen kannustamana henkilökuvia esimerkiksi Voima-lehteen.

Yksi osa hanketta on ollut Protesti – Vastarinnan historiaa -kirjan kääntäminen ja toimittaminen suomeksi. Kirjassa on 21 tarinaa aktivismin historiasta ja niihin kehitettyjä ”aktivistiteettejä”. Kirjalla on jo oma nettisivu lisämateriaaleineen. Lisäksi on tulossa vielä ohjekirja opettajille ja nuorisotyöntekijöille siitä, miten tämän hankkeen tuotoksia voi hyödyntää tukiessaan nuorison kasvua aktiivisiksi kansalaisiksi.

Tunnelmat ovat tällä hetkellä hienot! Olen itse pakertanut viime kesästä lähtien hankkeen tuottaman kirjan parissa ja se on ollut tosi innostavaa – esimerkiksi Educa-messuilla kirjaa meni jakoon 500 kappaletta ja sitä on senkin jälkeen tilattu ympäri Suomea. Odotan innostuneena myös hankkeen videoita ja lehdissä julkaistavia artikkeleja.”