Vapauden trendi ei näytä hyvältä Kuva: Vapauden trendi ei näytä hyvältä

Maailmassa on yhä vähemmän vapaita ja demokraattisia valtioita

Kansalaisvapaudet ja demokratia toteutuvat yhä harvemmassa valtiossa. Vuoden 2010 aikana sekä vapaiksi määriteltyjen maiden että demokraattisten, yleisiä vaaleja järjestävien valtioiden määrä laski entisestään. Näin kertoo Freedom Housen vuosittainen Freedom in the World -raportti.

Teksti: Miina Poikolainen Kuva: Brooke Fuller

Vapaiksi määriteltyjen maiden ja demokraattisten, vaaleja järjestävien valtioiden määrä maailmassa on ollut laskussa jo viisi vuotta peräkkäin. Tämä on pisin yhtäjaksoinen laskusuhdanne Freedom in the World -tutkimuksen 40-vuotisen historian aikana. Vuosittainen raportti mittaa kansalaisten vapautta ja poliittisia oikeuksia 194 maassa ja 14 maa-alueella.
Vuonna 2010 vapaus väheni merkittävästi yhteensä 25 maassa, kun parannusta tapahtui vain 11 maassa. Täysin vapaiksi määritettyjen maiden määrä laski kahdella edellisvuodesta, ja maita on nyt 87. Demokraattisten, vaaleihin perustuvan hallintomallin maita on maailmassa selvityksen mukaan 115, kun luku oli 123 vielä vuonna 2005.
Raportissa todetaan, että autoritääristen hallintojärjestelmien maat kuten Kiina, Egypti, Iran, Venäjä ja Venezuela jatkoivat edelleen kansalaisoikeuksien sortamista demokraattisen maailman siihen merkittävästi puutumatta. Esimerkiksi Kiina painosti ulkomaisia hallituksia boikotoimaan Nobelin rauhanpalkinnon jakotilaisuutta, sillä palkinto myönnettiin maan poliittiselle vangille Liu Xiaobolle.
”Tämän pitäisi olla herätys kaikille maailman demokratioille. Vastapuolemme eivät ainoastaan harrasta laajamittaista sortoa, vaan tekevät sen ennenäkemättömän aggressiivisesti ja itsevarmasti eikä demokraattinen yhteisö ole vastannut haasteeseen”, Freedom Housen toiminnanjohtaja David J. Kramer totesi raportin tiedotteessa.
Parannustakin tapahtunut
Freedom Housen raportti ilmoittaa jokaiselle maalle vapausluokituksen: vapaa, osittain vapaa tai ei-vapaa. Luokitus perustuu olennaisimpiin demokratiaa mittaaviin indikaattoreihin.
Esimerkiksi Meksikon ja Ukrainan luokitukset laskivat vuonna 2010 vapaasta osittain vapaaksi. Meksikossa syynä oli hallituksen kykenemättömyys tyrehdyttää huumejengien väkivaltaisuuksia. Ukrainassa puolestaan kärsittiin lehdistönvapauden huononemisesta, vaalivilpeistä ja oikeuslaitoksen politisoitumisesta.
Kaikkein vähäisintä vapaus oli vuoden 2010 aikana Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Näiden alueiden maiden vapauden taso on laskenut vuosi vuodelta, vaikka niiden lähtötilannekin oli matala.
Katsauksessa oli myös muutamia valonpilkahduksia, kuten esimerkiksi Kirgisian ja Guinean nouseminen ei ollenkaan vapaista maista osittain vapaiksi sen ansiosta, että molemmat maat järjestivät suhteellisen vapaat ja rehelliset vaalit. Myös Filippiinien, Kenian, Moldovan, Nigerian ja Tansanian luokitukset paranivat.

Keskeisimmät tulokset

Vapaat maat: Vuonna 2010 vapaiksi määriteltyjä maita oli 87. Luku kattaa 45 prosenttia kaikista maailman 194 maasta ja 43 prosenttia maailman väestöstä.
Osittain vapaat maat: Maiden määrä nousi 60:een, ja se edustaa 31 prosenttia kaikista maista ja 22 prosenttia maailman väestöstä.
Ei-vapaat maat: Määrä pysyi 47:ssä ja edustaa 24 prosenttia kaikista maista. Lähes 2,5 miljardia ihmistä elää yhteiskunnissa, joissa ei kunnioiteta perustavanlaatuisia poliittisia- ja kansalaisoikeuksia.
Yleisiä vaaleja järjestävät demokraattiset valtiot: Vaaleja järjestävien, demokraattisten maiden määrä laski yhdellä edellisvuoden 116 :sta 115:een, mikä on matalin luku sitten vuoden 1995.
Pahimmat kaikista: Yhteensä 47:stä ei vapaiksi luokitelluista maista yhdeksän maata ja yksi maa-alue saivat selvityksessä matalimmat mahdolliset pisteet sekä kansalaisvapauksista että poliittisista oikeuksista: Burma, Päiväntasaajan Guinea, Eritrea, Libya, Pohjois-Korea, Somalia, Sudan, Tiibet, Turkmenistan ja Uzbekistan.

Vapausluokitukset kartalla

Freedom in the World 2011