Äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus maailman väestöstä vuodesta 1990 lähtien. Kuva: Äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus maailman väestöstä vuodesta 1990 lähtien.

Maailmanpankin tavoite: joka viikko miljoona ihmistä irti köyhyysloukusta

Äärimmäistä köyhyyttä ei poisteta vuoteen 2030 mennessä ilman tulonjakoon puuttumista, todetaan Maailmanpankin uudessa raportissa, jota käsitellään pankin kevätkokouksessa viikonloppuna.

Teksti: Sanna Jäppinen

”Talouskasvu on elintärkeää köyhyyden vähentämisessä. Mutta jos tulonjakoon ei puututa, ei nykyisellä kasvuvauhdilla saada äärimmäistä köyhyyttä pudotettua kuin 10 prosenttia vuoden 2010 tasosta vuoteen 2030 mennessä”, totesi Maailmanpankkiryhmän pääjohtaja Jim Yong Kim pankin tuoreen ”Prosperity for All. Ending Extreme Poverty” -raportin julkistuksen yhteydessä.Raportin mukaan olennaista on keskittyä siihen, ettei tyydytä nostamaan ihmisiä juuri ja juuri köyhyysrajan yläpuolelle, vaan heille on myös tarjottava mahdollisuuksia parantaa itse elämäänsä.Vuosi sitten Maailmanpankki päätti kevätkokouksessaan ryhtyä ajamaan kahta tavoitetta: vuoteen 2030 mennessä äärimmäisessä köyhyydessä asuvien ihmisten osuus vähennetään kolmeen prosenttiin ja väestön köyhimmän 40 prosentin tulotasoa nostetaan. Vuonna 2010 äärimmäisen köyhien ihmisten osuus maailman väestöstä oli 17,7 prosenttia.Siihen, miten tavoitteisiin päästään, palataan pankin tämän vuoden kevätkokouksessa 19.-21. huhtikuuta, ja uusi raportti antaa suuntaviivoja toteutukseen.”Tavoitteen saavuttaminen on äärimmäisen vaikeaa, mutta uskon, että pystymme siihen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että alle 1,25 dollarilla päivässä elävien ihmisten määrää on vuosittain vähennettävä 50 miljoonalla. Eli joka viikko 16 vuoden ajan miljoona ihmistä pääsisi irti köyhyysloukusta”, Jim Yong Kim totesi.Intiassa asuu kolmannes maailman köyhimmistäMaailmassa on tällä hetkellä noin 1,2 miljardia äärimmäisessä köyhyydessä asuvaa ihmistä. Heistä yli puolet, noin 760 miljoonaa ihmistä elää viidessä maassa: tilaston kärjessä on Intia, jossa asuu kolmannes maailman köyhimmistä.Seuraavina ovat Kiina (13 prosenttia), Nigeria (7 prosenttia), Bangladesh (6 prosenttia) sekä Kongon demokraattinen tasavalta (viisi prosenttia).Kun mukaan otetaan vielä toinen viisikko – Indonesia, Pakistan, Tansania, Etiopia ja Kenia – on paikallistettu 80 prosenttia maailman köyhimmistä ihmistä.”Keskittyminen näihin maihin on olennaista, kun yritetään poistaa äärimmäinen köyhyys”, raportissa todetaan.Unohtaa ei tietenkään saa niitäkään maita, joissa köyhimpiä ei lukumääräisesti ole niin paljon, mutta väkimäärään suhteutettuna kuitenkin huimasti enemmän kuin vaikkapa Intiassa ja Kiinassa.Tällä mittarilla tarkasteltuna äärimmäisessä köyhyydessä eläviä ihmisiä on eniten Kongon demokraattisessa tasavallassa, Liberiassa, Burundissa, Madagascarilla ja Sambiassa. Näissä kaikissa maissa yli 75 prosenttia väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella.Maailmanpankin tiedoteMaailmanpankin raportti: ”Prosperity for All” (pdf)Raporttiin liittyvä infografiikka