Eve Jaakkola Maailma kylässä -paneelissa vuonna 2017.
Asianajaja David Peña Rodríguez ja Eve Jaakkola esiintyivät paneelissa synkkinä Kuva: Asianajaja David Peña Rodríguez ja Eve Jaakkola esiintyivät paneelissa synkkinä

Lohduton taistelu oikeudesta: Murhatun aktivisti Jaakkolan äiti aikoo kansainvälisille areenoille

Ihmisoikeusaktivisti Jyri Jaakkola murhattiin seitsemän vuotta sitten Meksikossa, eikä oikeutta tapaukselle ole saatu vieläkään.

Teksti: Mimosa Hedberg Kuva: Jaakko Miettunen

Pysäyttävä ”Murha Meksikossa” -dokumentti nähtiin sunnuntaina Maailma kylässä -festivaaleilla. Elokuva kertoo vuonna 2010 surmatun Jyri Jaakkolan tarinan pitkälti hänen äitinsä, Eve Jaakkolan kautta.

Suomalainen ihmisoikeuksien puolustaja Jyri Jaakkola kuoli, kun puolisotilaalliset joukot hyökkäsivät humanitaarisen saattueen kimppuun Lounais-Meksikossa. Miestä ammuttiin päähän tämän yrittäessä auttaa ammuttua kollegaansa Bety Cariñoa. Myös Cariño kuoli turmapaikalle.

Dokumentin yhdessä koskettavimmista kohtauksista poikansa menettänyt Jaakkola kohtaa meksikolaisnaisen, jonka oma poika on myös surmattu. Nainen halaa kyynelehtien Eveä ja sanoo, että he ymmärtävät toistensa tuskan ja ovat näin siskoksia.

”Taistelun on jatkuttava”, Eve Jaakkola sanoo meksikolaisnaiselle.

Lauseessa kiteytyy Eve Jaakkolan asenne. Hän on etsinyt yhdessä asianajajien kanssa oikeutta poikansa murhaan jo seitsemän vuotta, mutta tapaus ei ole vieläkään edennyt edes oikeudenkäynniksi asti.

Eve Jaakkola oli paikalla sunnuntaina katsomassa dokumenttia ja osallistumassa elokuvan jälkeiseen paneelikeskusteluun. Paneelissa kysyttiin heti alkuun, miltä naisesta nyt tuntuu.

”Oli vaikeaa katsoa dokumenttia yhdessä kanssanne tänään”, Jaakkola myönsi. Hän vaikutti hyvin liikuttuneelta tilanteessa.

Rankaisemattomuuden kulttuuri

Paneelissa mukana keskustellut, Eve Jaakkolan ystävä ja kansanedustaja Satu Hassi soimasi Meksikon rankaisemattomuuden kulttuuria.

”Rikosten tekijät voivat luottaa siihen, että heille ei tapahdu mitään”, Hassi pohti Meksikon lohdutonta tilannetta.

Jaakkolan asianajaja David Peña Rodríguezin mukaan yli 90 prosenttia rikoksista jää maassa rankaisematta.

Jyri Jaakkolan murhaa on kyllä tutkittu, mutta oikeissa asioissa ei ole edetty. Epäiltyjä on jopa pidätetty, mutta Rodríguezin mukaan heistä viimeiset päästetään pian vapaaksi.

Näyttöä ei ole, vaikka tapaus tuntuu suomalaisen mieleen varsin selvältä. Tietyt puolisotilaalliset joukot toimivat tiedettävästi alueella, jossa aktivistit surmattiin, mutta silti viranomaiset eivät ole edenneet tutkinnoissa. Yksi isoimmista ongelmista on puutteellinen todistajien suojelu.

”Silminnäkijät eivät uskalla kertoa tarinoitaan, koska se ei ole turvallista – tämähän on oikeudenkäynti puolisotilaallisia joukkoja vastaan”, Rodríguez muistuttaa.

Meksikon suurlähettiläs: Dialogi jatkuu

Meksikon väistyvä suurlähettiläs Norma Pensado Moreno joutui paneelissa puolustelemaan voimakkaasti Meksikon toimia. Hän sanoi, että hallinnolla on halua jatkaa dialogia ja lähettiläs kehui myös Suomen sekä Meksikon suhteita.

”Tämä tapaus on iskenyt syvälle sydämeeni”, pian tehtävästään väistyvä Pensado sanoi.

Konkreettisia toimia Pensadolla oli ehdottaa vain vähän. Ulkoministeriötä edustanut Anu Korppi kuitenkin lupasi, että tapausta ei ole unohdettu ja se nousee tämän tästä esille maiden välisissä neuvotteluissa.

Pensado vetosi, että murha sattui Meksikossa hyvin vaikealla ja konfliktin riepomalla alueella, jossa asioita on haastavaa tutkia. Hän painotti myös paikallisviranomaisten vastuuta. Tätä europarlamentaarikko Heidi Hautala ei niellyt.

”Tapauksessa on käyty pingispeliä paikallisen ja keskushallinnon välillä”, Hautala syytti.

Asianajaja Rodríguez koki, että tapauksessa tarvittaisiin ihme, jotta tutkinta saataisiin etenemään.

Kansainvälinen paine auttaa – vähän

”Ihmisoikeudet ovat se isompi tarina tässä”, dokumentin ohjaaja Simo Sipola muistutti.

Sipola alleviivasi, että nämä pinnalle nousevat tapaukset ovat vain raapaisu kaikesta siitä, mitä Meksikossa tällä hetkellä tapahtuu. Myös suurlähettiläs Pensado myönsi, että tässä maalla on haasteensa.

Jyri Jaakkolan tapauksessa on ollut nähtävissä, että edistystä on tapahtunut aina edes jonkin verran, kun Eve Jaakkola tai esimerkiksi EU:n edustajat ovat vierailleet Meksikossa. Kansainvälisellä paineella on siis ollut merkitystä, vaikka todellisia tuloksia ei ole saatu aikaan.

Asianajaja kertoikin, että nyt taistelu aiotaan viedä kansainvälisille areenoille.

”Meksikossa emme voi rikkoa tätä rankaisemattomuuden systeemiä, mutta muualla voimme saada oikeita tuloksia”, Rodríguez sanoi.

Dokumentissa Eve Jaakkola muistutti, että kyseessä ei ole pelkästään Jyrin murha, vaan vaakalaudalla ovat myös tulevat tapaukset, joissa ei saada oikeutta, jos mikään ei muutu.

Paneelissa hän jakoi kiitoksia meksikolaisille, jotka ovat auttaneet häntä jo vuosien ajan.

”Jyrin työn ansiosta olen päässyt näkemään sen toisen Meksikon”, Eve Jaakkola sanoi.