Media kuva

Kuuntele: Media ja talous

Onko media nykyisen talousparadigman säilyttäjä vai voiko journalismi myös haastaa ja uudistaa talousjärjestelmää? Kuuluisiko ilmastonmuutos sanomalehden taloussivuille? Entä miten talouskehitys heijastuu ihmisten hyvinvointiin?

Teksti: Sanna Ra

Talouskasvu, inflaatio, velka ja kestävyysvaje ovat tuttuja sanoja talousuutisissa, mutta kuka oikeastaan päättää, mitkä teemat talouskeskustelua hallitsevat ja mitkä aiheet nousevat talousuutisten kärkeen?

Talousjournalismia ruotivat Fingon podcastin media ja talous –jaksossa Iltalehden ja Hyvän sään aikana -median toimittaja Elli Harju, sekä Fingon kestävän talouden asiantuntija. Elina Mikola. He olivat sitä mieltä, että talousjournalismi on edelleen pitkälti perinteistä, kvartaalitulosten seuraamiseen keskittynyttä uutisointia.

”Talousjournalismi on osa nykyistä talousjärjestelmää, joka on ekologisesti kestämättömällä pohjalla, eli jos ajatellaan koko globaalia taloutta, jonka moottorina on pitkälti fossiiliset polttoaineet ja luonnonvarojen ylikulutus. Jos tavoitteena on nykyisen talousjärjestelmän uudistaminen ja muuttaminen kestävälle pohjalle, muutos koskee myös talousjournalismia”, Mikola sanoi.

Keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että yhden sanomalehden viesti voi olla sekava: ollaan huolissaan ilmastonmuutoksesta, ja toisaalla seurataan talouskasvua, mainostetaan matkailua ja autoja sekä samaan aikaan kasvisruokaa.

”Eri toimitukset antavat erilaisia signaaleja, näen sen ongelmallisena, se vaatisi lehdeltä uutta suurta linjausta siihen miten puhutaan kestävyydestä. En näe, että Suomessa ollaan vielä valmiita siihen”, Harju uskoo.

Mitä mieltä keskustelijat olivat eriarvoistumisen ruotimisesta mediassa, talouden vaihtoehtoisista indikaattoreista tai hyvintointitaloudesta? Entä miten keskusteluun liittyy Beyond Growth –konferenssi?  Kuuntele uusin podcast jakso Spotifyssa, Apple podcasteissa tai Soundcloudissa.

,