IIT-yliopiston opiskelijoiden piirissä vahvistuu käsitys Kuva: IIT-yliopiston opiskelijoiden piirissä vahvistuu käsitys

Koulutetut intialaiset havahtuvat auttamaan köyhiä

Huippuyliopistojen kasvatit maksavat velkaansa kansalle.

Teksti: Keya Acharya

IPS — Intian huippuyliopistoissa koulutetut tekniikan osaajat ovat alkaneet havahtua auttamaan maansa vähäosaisia.
”On alkanut itää tietoisuus siitä, että yhteiskunnan tarjoama koulutus on maksettava takaisin”, Kharagpurin teknillisen instituutin entisten oppilaiden yhdistyksen sihteeri Collur Dhananjay sanoo.
Ensimmäinen Indian Institutes of Technology (IIT)-oppilaitos perustettiin Kharagpuriin 1950-luvulla vauhdittamaan itsenäistyneen maan teollista kehitystä. Nyt laitoksia toimii 15 eri puolilla maata, ja niiden opetus on alansa kärkeä maailmassa. IIT:t toimivat valtion rahoituksella, ja runsas aivovuoto niistä Yhdysvaltoihin on herättänyt närää vuosien varrella.
Kotiin jääneet tai palanneet IIT:läiset ovat nyt Intian akateemisen ja liikemaailman kermaa. ”IIT:läisten nykypolvi on todella vaurasta ja haluaa tehdä enemmän kotimaansa hyväksi”, Dhananjay kertoo.
Auringosta valoa pimeyteen
Dhananjay on aloittanut Valoa koulutukselle -keräyksen, jolla hankitaan aurinkovoimalla ladattavia lukulamppuja syrjäisten heimoalueiden lapsille.
Intian maaseudun sähköistämisessä kunnostautunut IIT:läinen Harish Hande on innostanut tovereitaan tukityöhön.
”Meidän koulutuksemme rahoitti kansa, köyhät mukaan lukien. On korkea aika, että teemme sen, mitä meiltä odotettiin valmistumisen jälkeen”, Hande sanoo.
Hänen mukaansa kyse ei ole vain velan maksusta, vaan osallistumisesta kehitykseen kumppaneina.
IIT:läisen kiinteistöyrittäjän Arjun Mendan johtama säätiö on luvannut tuplata lamppukeräyksen tuoton. Keräys hankkii lukiota käyville nuorille led-valaisimia, jotka voi ladata koululla aurinkopaneelista.
Lamppu palaa kolme tuntia päivässä ja säästää köyhän perheen kerosiinikuluja merkittävästi. Tilastojen mukaan Intian maaseudun kodeista on 56 prosenttia vailla sähköä.
Irti ahneuden ilmapiiristä
IIT:läisten piirissä vahvistuu käsitys, että heidän pitäisi tehdä nykyistä enemmän kotimaansa köyhyyden helpottamiseksi. Eri laitoksissa opiskelleet tunnetut henkilöt ovat perustaneet Mumbaissa yhteisen yrityksen kehitystyön auttamiseksi.
Kanpurin IIT:stä valmistunut Rajeev Chawla on saanut tunnustusta Karnatakan osavaltion maanomistuskirjojen viemisestä tietokoneelle. Hänen mukaansa opiskelutoverit eivät ole aiemmin tarjonneet apuaan julkisen sektorin hankkeisiin.
Chawla syyttää yhteiskunnan ilmapiiriä: ”Rahan, vallan ja hyvien asemien ahnehtiminen on sokaissut myös IIT:läiset”, hän sanoo.
Dhananjay uskoo, että lamppukampanja on hyvä alku.
IIT:läisten on nyt aika ”harpata eteenpäin”, vuonna 1965 valmistunut maaseudun vesihuollon kehittäjä Ravi Chopra kannustaa.