Kolmen kärki Vuoden maailmanparantajaksi julki: ehdolla Ami Värtö, Elisa Aaltola ja Laura Lodenius

Voittaja julkaistaan Maailma kylässä -festivaalilla Allas Sea Poolilla sunnuntaina 29. toukokuuta klo 14.50.

Teksti: Heidi Nummi

Kärkikolmikko Vuoden 2021 maailmanparantajaksi on nyt julkaistu. Saapuneiden ehdotusten joukosta tuomaristo valitsi kisassa jatkoon ilmastoaktivisti Ami Värtön, eläinfilosofi Elisa Aaltolan ja Rauhanliiton toiminnanjohtajan Laura Lodeniuksen.

”Palkinto oli minulle jo ennestään tuttu, ja tuntuu mahtavalta olla itse ehdokkaana. Se on osoitus siitä, että tekemääni someaktivismia pidetään tarpeellisena. Aktivismini alkoi, kun IPCC:n ilmastoraportti julkaistiin vuonna 2018. Saan seuraajilta paljon palautetta, ja haluan olla inspiroiva esimerkki: hiilijalanjäljen laskeminen on käynyt yllättävän helposti, kun on ottanut selvää asioista”, kommentoi valintaansa ilmastoaktivisti Ami Värtö.

”Olen aivan häkeltynyt, en osannut odottaa ehdokkuutta. Minua on ehdotettu varmaankin siksi, että ihmiset toivovat eläinten äänen nousevan yhteiskunnassa enemmän esille. Samalla tämä on osoitus siitä, että eläinaihe on viimein nousemassa marginaalista vakavaan ja laajaan julkiseen keskusteluun. Parinkymmenen vuoden kovan työn jälkeen on hienoa nähdä tämä muutos”, eläinfilosofi Elisa Aaltola sanoo.

”Rauhanliikkeelle tämä on tärkeä tunnustus ajassa, jossa keskustelukulttuuri on polarisoitunut ja sodan retoriikka hallitsee. Työssämme pyrimme pois vastakkainasettelun maailmasta ja kohti turvallisuutta, joka rakentuu yhteistyön varaan. Ehdokkuus osoittaa, että ihmiset kaipaavat lisää puhetta rauhasta. Itse olen ollut rauhanliikkeessä pyöreästi 30 vuotta ja monen polven aktiivit tietävät työni”, kommentoi puolestaan Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.

Palkinto jaossa toista kertaa – keräsi 78 ehdotusta

Vuoden maailmanparantaja -palkinto jaetaan tänä vuonna toista kertaa. 

Tunnustus on tarkoitettu henkilölle, jonka toiminta on ollut merkittävää, epäitsekästä ja aktiivisesti maailmaa parantavaa. Palkinnon arvo on tuhat euroa ja sen myöntää suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo.

Kuka tahansa saattoi ehdottaa palkittavia henkilöitä 30.4.2022 asti. Ehdotuksia tuli määräaikaan mennessä yhteensä 78.

Sekä kärkikolmikon että lopullisen palkinnon saajan valitsee tuomaristo, johon kuuluvat presidentti Tarja Halonen, toimittaja Liselott Lindstöm, Monihelin toiminnanjohtaja Abdirahim Husu Hussein ja rap-artisti ja kirjailija Karri ”Paleface” Miettinen. Tuomariston puheenjohtaja on Maailman Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtonen

”Ehdotuksissa korostuivat tänä vuonna ilmastoaktivismi ja eläinten oikeuksien eteen tehtävä työ. Lähdimme liikkeelle pohtimalla, mikä on omasta mielestämme ehto maailmanparantajan tittelille. Olimme yhtä mieltä siitä, että olennaista siinä on haitallisten rakenteiden purkaminen, olipa parantamisen kohde mikä tahansa”, Valtonen sanoo.

Näin raati perusteli esivalintaansa:

Ami Värtö on itähelsinkiläinen perheenäiti ja luokanopettaja, joka omalla Instagram-tilillään tekee merkittävää ilmastoaktivismia. Värtö on esimerkki tavallisen kansalaisen antamasta panoksesta yhteisen hyvän, laajemman ilmastotietoisuuden, eteen. Värtö osoittaa omilla teoillaan, että kuka tahansa voi olla vaikuttaja.

Elisa Aaltolan työtutkijana eläinten oikeuksien parantamiseksi on merkittävää ja tulevaisuuteen katsovaa. Filosofina Aaltola on erikoistunut eläimiä koskeviin eettisiin ja moraalisiin kysymyksiin. Tutkijan työn lisäksi Aaltola on osallistunut aktiivisesti eläinten oikeuksia käsittelevään yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Laura Lodenius on työskennellyt maailman rauhan eteen Rauhanliitossa jo useamman vuosikymmenen ajan. Lodenius on esimerkki pitkäjänteisestä maailmanparantamisesta, joka ei pidä meteliä itsestään. Nyt jos koskaan olemme saaneet tuta, että rauha ei säily, jos sen eteen ei tehdä aktiivista rauhantyötä.

Lisätiedot:

Anni Valtonen
anni.valtonen(a)fingo.fi
+358 50 317 6717

Festivaalin järjestää Suomalaiset kehitysjärjestöt – Finnish Development NGOs Fingo, joka on noin 300 kehitysjärjestön kattojärjestö.Pääyhteistyökumppanit ovat ulkoministeriö, Euroopan unioni, Kirkko Helsingissä ja Maailman Kuvalehti.