Kiinan kaupungeissa tyttölapset alkavat jälleen olla toivottuja jälkeläisiä. Kuva: Kiinan kaupungeissa tyttölapset alkavat jälleen olla toivottuja jälkeläisiä.

Kiinassa kaupunkilaiset haluavat taas tyttölapsia

Nainenkin pystyy nykyisin elättämään vanhempansa, poikien kasvatus taas koetaan liian kalliiksi.

Teksti: Mitch Moxley Kuva: Juha Honkonen

IPS — Li Xiaoxue ja hänen miehensä Dai Chunlin ovat pienen pojan onnelliset vanhemmat. Nyt pari haluaa venyttää Kiinan yhden lapsen politiikkaa hankkimalla toisen lapsen, josta toivotaan tyttöä.
”Jos poikani haluaa aikuisena työskennellä kaukana meistä, tytär voi jäädä tänne ja pitää meistä huolta”, sanoo 34-vuotias Li.
Pariskunta omistaa ohjelmistoyrityksen Pekingissä. Se tuottaa 500 000 yuania (noin 52 700 euroa) vuodessa, joten perheellä on varaa kiertää yhden lapsen politiikka.
Vanhempien on maksettava ylimääräisestä lapsesta sakko, joka määräytyy vuositulojen mukaan.
”Pojan kasvattaminen tulee kalliiksi varsinkin isoissa kaupungeissa, kuten Pekingissä ja Shanghaissa. Meidän on ostettava pojalle ainakin asunto tai hänen on vaikea löytää tyttöystävää”, Li selittää.
Tyttö kelpaa elättäjäksi
Poikalasten suosiminen on ajanut Kiinan sukupuolijakautuman jyrkkään epätasapainoon. Kaupungeissa asenteet tyttövauvoja kohtaan ovatkin alkaneet muuttua.
Viime vuonna Shanghaissa 3 500 parille tehdyssä kyselyssä 15 prosenttia halusi tyttölapsen ja 12 prosenttia toivoi poikaa. Lopuilla ei ollut toiveita lapsen sukupuolen suhteen.
Voimakas talouskasvu viime vuosikymmenellä on parantanut naisten työmahdollisuuksia varsinkin kaupungeissa. Kasvavat tulot ovat tehneet tyhjiksi perinteiset syyt poikien suosimiselle: myös naiset alkavat tienata tarpeeksi elättääkseen vanhenevat vanhempansa.
Kiinan vakavin ongelma
1980-luvun alussa Etelä-Korea oli saman tyyppisessä tilanteessa kuin Kiina nyt. Talouden mullistukset kohensivat naisten asemaa työelämässä ja yhteiskunnassa.
Kiinalla on kuitenkin yhä pitkä matka sukupuolten tasapainoon. Tänä vuonna tehty tutkimus nimesi vastasyntyneiden sukupuolijakauman vääristymisen Kiinan vakavimmaksi väestöön liittyväksi ongelmaksi – ylikansoittumisen sijaan.
Tutkimuksen mukaan vääristymä johtuu Kiinan kolme vuosikymmentä jatkuneesta yhden lapsen politiikasta ja huonosta sosiaaliturvasta.
Maaseutu jatkaa vanhaa rataa
Väestöntutkija Zheng Zhenzi muistuttaa, että vaikka kaupungeissa asenteet ovat muuttumassa, maaseudulla poikia suositaan edelleen.
Zhengin mukaan Kiina pyrkii edistämään tasa-arvoa nimeämällä yhä useampia naisia valtionhallinnon tehtäviin ja parantamalla tasa-arvolakeja. Myös korkeakoulutettujen naisten määrä kasvaa.
”Suurimmalla osalla naisista on nykyisin tasa-arvoinen asema miehensä kanssa, mutta tehtävää on vielä paljon”, Zheng sanoo.

Kiinan sukupuolivääristymä

Kiinan sukupuolijakautuman tuoreimmat tilastotiedot ovat vuodelta 2005. Silloin jokaista 100 tyttöä kohden syntyi 119 poikaa. Joillain alueilla suhde oli jopa 130 poikaa 100 tyttöä kohden.
Varsinkin maaseudulla poikien suosiminen on johtanut valikoiviin abortteihin, prostituutioon ja ihmiskauppaan. Kiinalla on noin 32 miljoonan pojan ylijäämä.
Normaalina pidetään asetelmaa, jossa syntyy 105 poikaa 100 tyttöä kohden.