Puhelinyhteys tuo läpinäkyvyyttä ja reilumpaa kauppaa Kamerunin maaseudulle. Kuva: Puhelinyhteys tuo läpinäkyvyyttä ja reilumpaa kauppaa Kamerunin maaseudulle.

Kännykän omistajaa ei huijata Kamerunissa

Köyhät maanviljelijänaiset voivat nyt soittaa maan suuriin kaupunkeihin ja kysyä, mihin hintaan välikädet kauppaavat heidän perunoitaan.

Teksti: Ngala Killian Chimtom Kuva: Thomas Pozzo di Borgo

IPS — Kännykän yleistyminen Kamerunin maaseudulla on vienyt välittäjiltä tuottoisan bisneksen. Kun tieto lisääntyy, he eivät enää voi kääriä voittoja ostamalla viljelijöiltä halvalla maataloustuotteita ja myymällä heille kalliilla siemeniä ja lannoitteita.
Maanviljelijä Mama Therese oli pitkään riippuvainen välittäjistä, jotka ostivat häneltä perunaa ja myivät tilalle suihkuttimia, kasvimyrkkyjä ja parannettuja siemeniä. Hän ei koskaan tiennyt, minkä hinnan välittäjät hänen perunoistaan saivat kaukaisilla markkinoilla saati kuinka paljon ylihintaa hän laitehankinnoistaan maksoi.
Sitten Tierry Njepang toi Thereselle kännykän.
Njepang työskentelee hankkeessa, jossa Kamerunin länsiylängön naisviljelijöille jaetaan kännyköitä. Kännyköillä naiset voivat soittaa hankkeen työntekijöille Kamerunin suuriin kaupunkeihin Yaoundéen ja Doualaan ja tiedustella eri tuotteiden hintatasoa.
Tiedon avulla tinkimään
Viljelijä Mama Theresen mukaan viljelijät tajusivat nopeasti, kuinka paljon välittäjät olivat heitä huijanneet. Välittäjät myivät laadukkaita siemenperunoita 40 sentin kilohintaan, kun niitä olisi voinut ostaa maan hallitukselta puoleen hintaan. Kun naiset yhdistivät hankintojaan, he saattoivat ostaa suuria lannoite-eriä bulkkihintaan.
”Kun kaupunkien välittäjät tulevat väittämään, että perunoiden hinta on laskenut markkinoilla, minä voin tarkastaa asian yhdellä puhelinsoitolla”, Mama Therese sanoo. ”Sen sijaan että myisimme 15 litran perunakapan 2000 CFA-frangilla (kolmella eurolla), vaadimme nyt vähintään 3000:ta CFA-Frangia, koska välittäjät myyvät perunaa Yaoundéessa ja Doulassa 5000 CFA-frangilla.”
CFA-frangi on 14 Länsi- ja Keski-Afrikan maan käyttämä valuutta, jonka arvo on sidottu euroon Ranskan takauksella.
Vaikka kännykästä saatava hyöty on ilmeinen, laitteen hinta voi silti estää sen leviämistä Kamerunin köyhällä maaseudulla. Hanketyöntekijä Njepang patistaa viljelijänaisia yhteistyöhön.
”Jos 20 hengen naisryhmä päättää, että jokainen säästää viikossa 1000 CFA-Frangia (1,5 euroa), kuukauden päästä heillä on jo neljä kännykkää.”