Innovatiivisten rahoituslähteiden ryhmä on selvittänyt Kuva: Innovatiivisten rahoituslähteiden ryhmä on selvittänyt

Järjestöt vetoavat G20:een rahoitusmarkkinaveron puolesta

Suuri joukko kansalaisjärjestöjä vetoaa, että Souliin kokoontuva G20 saisi aikaan konkreettisia edistysaskelia kansainvälisen rahoitusmarkkinaveron aikaansaamiseksi.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Anita Huszti

”Meidän järjestömme ovat pitkään puhuneet sen puolesta, että tällaiset verot ovat käytännöllisiä tapoja täyttää kotimaisia ja kansainvälisiä rahoitusaukkoja”, todetaan 183 järjestön vetoomuksessa valuutanvaihtoveron puolesta.
Allekirjoittajat tulevat yhteensä 42 maasta ja edustavat 200 miljoonaa ihmistä ympäri maailman. He toivovat, että Soulissa 11.-12. marraskuuta kokoontuva G20-ryhmä saisi aikaan konkreettista edistystä matkalla kohti kansainvälistä rahoitusmarkkinaveroa.
Verot toisivat kaivattuja resursseja ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun ja kehitykseen, sekä rajoittaisivat nopeaa spekulaatiota ja vakauttaisivat maailmantaloutta, järjestöt sanovat.
Mahdollisempaa kuin koskaan
Vetoomuksen mukaan viime aikoina on ilmennyt yhä uusia tekijöitä, jotka mahdollistavat siirtymisen puheista toimintaan. Esimerkiksi kesäkuussa valmistunut Kansainvälisen valuuttarahaston tutkimus vahvisti kansainvälisen rahoitusmarkkinaveron teknisen toteutettavuuden. Suurin osa G20-maista on jo toteuttanut jonkinasteisia rahoitusmarkkinaveroja, joiden pohjalta kansainvälisen, tehokkaan mallin kehittäminen olisi mahdollista, järjestöt huomauttavat.
Kuudenkymmenen maan yhteinen innovatiivisten rahoituslähteiden ryhmä on selvittänyt, että 0,005 prosentin vero tuottaisi 33 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuosittain. Myös Euroopan komissio ja YK:n alainen ilmastorahoitusta pohtiva korkean tason työryhmä harkitsevat veron mahdollisuutta.
Rahoitusmarkkinavero ei ole siis enää vain marginaalisten kansalaisliikkeiden toive. Myös esimerkiksi Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy vetosi sen puolesta toimiessaan G20:n puheenjohtajana. Järjestöjen mukaan nyt olisi aika saattaa sanat teoiksi.
Järjestövetoomuksen allekirjoittajien joukossa on myös Kepa.