Indonesialaiset pettyivät demokratiaan

Tuore tutkimus paljastaa, että Indonesian nykyinen demokratia on kansalaisten mielestä käynyt liian
meluisaksi ja likaiseksi peliksi. Enemmistö ikävöikin nyt takaisin diktatuuriin.

Teksti: Kafil Yamin

Cofkocof/Shutterstock
IPS — Indonesialaisten enemmistö katsoo, että maan demokratisointi on epäonnistunut. He sanovat ikävöivänsä kenraali Suharton liki 30-vuotista diktatuuria, tuore Indonesian tutkimuslaitoksen (LSI) kysely paljastaa.
”Vaikka ihmiset ovat tietoisia Suharton virheistä, he kaipaavat häntä miehenä, joka antoi paljon hyviä asioita kansalle”, LSI:n johtaja Denny Januar Aly sanoo. Suharton valtakausi päättyi 1998.
Indonesian nykyinen demokratia on kansalaisten mielestä käynyt liian meluisaksi ja likaiseksi peliksi, jossa kunnon ihmiset eivät halua olla mukana.
Tilannetta kuvaa maaliskuun alussa televisioitu parlamentin alahuoneen istunto, joka yltyi kaoottiseksi huutamiseksi ja nimittelyksi.
Bandungin islamilaisen yliopiston professori Asep Saeful Muhtadi arvioi poliitikkojen pilanneen demokratian maineen kansan silmissä.
”Demokratia näyttää tarkoittavan vallan kahmimista, ja se taas tähtää pelkästään omaisuuden kartuttamiseen”, hän sanoo.
Viranomaiset kielsivät hiljan eläinten osallistumisen mielenosoituksiin sen jälkeen, kun protestimarssille tuodun vesipuhvelin kylkeen oli maalattu presidentti Susilo Bambang Yudhoyonon nimeen viittaavat kirjaimet.
Presidentin mukaan hänen vihjattiin olevan vesipuhvelin tavoin ”iso, laiska ja tyhmä”.
Indonesian 243 miljoonasta asukkaasta moni on tympääntynyt mielenosoituksiin. ”Kaikki tietävät, että protestoijille maksetaan. Kukaan ei lähde mielenosoitukseen saamatta maksua”, työmies Astri Wenas sanoo.