Kuvituskuva.
Kuva: Enni Kallio

Ilmastonmuutoksella on 7,7 miljardit kasvot – tässä heistä viisi

Madridissa käytiin kiivasta keskustelua ilmastonmuutoksen aiheuttamien peruuttamattomien tuhojen korvaamisesta. Fingon ilmastotyön asiantuntijana työskentelin muiden järjestöjen kanssa varmistaaksemme, että kaikkein hauraimmassa asemassa olevat otetaan huomioon päätöksenteossa. Neuvotteluhuoneiden ulkopuolella tapasin ihmisiä, joille ilmastonmuutos merkitsee identiteetin, elinkeinon ja henkien menetystä.

Teksti: Enni Kallio Kuva: Enni Kallio

”Laittakaa saastuttajat maksamaan”, kantautui huuto korviini konferenssitilojen käytävillä.

Huutajan viesti oli kärkäs, mutta tärkeä. Kehittyvät maat tarvitsevat uutta ja lisäistä rahoitusta ilmastonmuutoksen aiheuttamien vahinkojen ja menetysten korvaamiseen. Mailla on hyvin erilaiset valmiudet vastata ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haasteisiin.

Erityisesti maailman köyhimmät joutuvat jo nyt kohtaamaan hirmuisia tuhoja ilmastonmuutoksen vauhdittamien sääilmiöiden seurauksena. Juuri he tarvitsevat rahallista tukea eniten.

Madridin ilmastokokouksessa vauraat teollisuusmaat kuitenkin torppasivat kehittyvien maiden avunpyynnöt uudesta ja erillisestä rahoituksesta. Neuvotteluissa päätettiin, että ilmastonmuutoksen aiheuttamia tuhoja tuetaan olemassa olevien rahastojen kautta. Ne eivät kuitenkaan millään riitä ilmastonmuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen. Saati vahinkojen ja menetysten korvaamiseen.

Maailmassa on 7,7 miljardia asukasta ja ilmastonmuutos vaikuttaa meihin kaikkiin. Kun käymme poliittisia neuvotteluita siitä, kenellä on vastuu ilmastonmuutoksesta ja sen aiheuttamien tuhojen maksamisesta, tulee muistaa, että kyse ei ole vain diplomatiasta, vaan yksittäisten ihmisten elämistä.

Ilmastonmuutoksella on 7,7 miljardit kasvot. Tässä on heistä viisi.

,

Tarran Adgar Simms

Kuva:

Enni Kallio

,

Tarran Adgar Simms

Bahama

Miten ilmastonmuutos näkyy kotimaassasi?

”Olen Bahamalta, ja olemme yksi kaikkein alttiimmista maista ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Bahaman korkein kohta on vain 63 metrissä. Syyskuussa meitä koetteli katastrofaalinen hurrikaani Dorian. Se tuhosi kokonaisia asutusalueita Grand Bahaman ja Abacon saarilla. 70 000 ihmistä joutui lähtemään kotisaariltaan tietämättä pääsevätkö koskaan palaamaan. Juuri nyt menetämme 400 miljoonaa dollaria tuloja myrskyn vuoksi – pääasiallisesti turismin vähenemisen takia. Tulemme menettämään paljon sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti. Vaikka tämä vie aikaa, tulemme taistelemaan ja nousemaan taas jaloillemme. Rakastamme saariamme, emmekä halua muuttaa.”

Oletko itse kokenut menetyksen ilmastonmuutoksen seurauksena?

”Myrskyt eivät osuneet saareen, jolla asun. Niillä oli vaikutusta kuitenkin perheenjäseniimme, joita autoimme myrskyjen takia. Myrskyt voivat iskeä uudestaan milloin tahansa ja minne tahansa saarelle – ne ovat kuin tikittävä pommi. Emmekä voi tehdä asialle mitään.”

Millaisen viestin haluaisit lähettää Suomeen ja suomalaisille päättäjille?

”Suomen päättäjille: tehkää, mikä on oikein. Tehkää mitä haluaisitte tehtävän teidän kansalaisillenne. Ajatelkaa kotinsa ja henkensä menettäneitä perheitä. Ajatelkaa lapsia, jotka eivät edes tiedä, mitä ilmastonmuutos on, mutta kokevat sen tuhoisat vaikutukset. Meitä kohdanneessa hurrikaanissa kuoli useita hyvin pieniä lapsia. Ajatelkaa heitä. He eivät osanneet edes muodostaa sanaa “ilmasto”.

Suomen kansalaiset, haluamme vain, että seisotte solidaarisuudessa kanssamme. Painostakaa päättäjiä tekemään oikeita ratkaisuja, jotta maailmasta tulisi parempi paikka.”

,

Harjeet Singh

Kuva:

Enni Kallio

,

Harjeet Singh

Intia

Miten ilmastonmuutos näkyy kotimaassasi?

”Olemme nähneet, kuinka katastrofien määrän lisääntyminen on vaikuttanut suoraan ihmisten kykyyn selviytyä. Ennen katastrofien välissä oli tauko, ja ihmiset saattoivat pärjätä valtion tuella. Nykyisin entistä vakavampi katastrofi iskee ennen kuin ihmiset ehtivät selvitä edellisestä. Me kaikki tiedämme, että yksi suuri katastrofi voi pyyhkiä pois vuosikymmenen kehityksen. Olen tavannut ihmisiä, jotka kertovat rakentaneensa kotinsa uudelleen kuusi, kymmenen tai jopa kaksitoista kertaa. Jos perheet joutuvat rakentamaan kotinsa jatkuvasti uudestaan, he ovat pakotettuja ottamaan velkaa eivätkä voi koskaan vapautua köyhyyden kierteestä.”

Oletko itse kokenut menetyksen ilmastonmuutoksen seurauksena?

”Asun Delhissä, joten koen suoraan ilmansaasteiden sekä korkeiden lämpötilojen vaikutukset. Saasteet aiheuttavat ilmastonmuutosta ja korkeat lämpötilat ovat sen suora seuraus. Kukaan meistä ei voi olla kokematta ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Meidän tulisi kuitenkin olla enemmän huolissamme maailman köyhimmistä, sillä heillä on erittäin vähäisesti valmiuksia sopeutua ilmastonmuutokseen.”

Millaisen viestin haluaisit lähettää Suomeen ja suomalaisille päättäjille?

”Olette siunattuja resursseilla. On tärkeää nähdä, kuinka kehittyvät maat kamppailevat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen takia. Maailma tarvitsee globaalia solidaarisuutta. Ilmastonmuutokseen liittyy myös vastuuta, sillä maailman köyhimmät eivät ole aiheuttaneet tätä ongelmaa. Suomi on tunnettu hienotunteisesta suhtautumisestaan elämää kohtaan, ja teillä on paljon annettavaa maailmalle.”

,

Maryann Puia

,

Maryann Puia

Salomonsaaret

Miten ilmastonmuutos näkyy kotimaassasi?

”Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jokaisena päivänä yhä selvemmin ja selvemmin. Muutamat saaristamme ovat huuhtoutuneet pois – ne ovat jääneet merenpinnan alle. Merivesi on myös huuhtonut maaseudulla asuvien perheiden viljelmiä. Se on vaikuttanut sadon ravinteisiin ja heikentää täten heidän mahdollisuuksiaan pärjätä taloudellisesti ja ruokkia perheitään. Ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkiin – miehiin, naisiin ja lapsiin – mutta erityisesti naisiin ja lapsiin.”

Oletko itse kokenut menetyksen ilmastonmuutoksen seurauksena?

”Koimme hyökytulvan vuonna 2014. Se iski kaikista pahiten pääkaupunki Honiaraan. Tulva tuhosi lukuisia koteja ja monet ihmiset menehtyivät. Paras ystäväni menetti isänsä ja kaksi sukulaislastaan. Tulva vei heidät ja heidän koko talonsa mukanaan. Ystäväni veli joutui tekemään tilanteessa vaikean päätöksen: pelastaisiko hän vaimonsa vai lapsensa. Kun hän viimein ehti lastensa luo, he olivat jo menehtymässä. On vaikeaa kuvitella, että joku joutuu elämään lopun ikäänsä tällaisen asian kanssa.

Ja se on surullista, koska me emme pyytäneet tätä. Me Tyynen valtameren alueella tuotamme globaalilla mittakaavalla erittäin vähän hiilidioksidipäästöjä, mutta kärsimme ilmastonmuutoksesta eniten. Se on epäreilua.”

Millaisen viestin haluaisit lähettää Suomeen ja suomalaisille päättäjille?

”Auttakaa meitä samalla tavalla kuin auttaisitte itseänne. Olemme kaikki osa samaa maapalloa ja ihmiskuntaa. Se, että asumme eri puolilla maailmaa ei tarkoiteta, ettemme olisi samaa perhettä. Meillä ei ole kotimaassani riittäviä resursseja ja keinoja valmistautua ilmastonmuutoksen aiheuttamiin muutoksiin.

Kannustan suomalaisia painostamaan hallitustanne. Vaatikaa päättäjiä varmistamaan, että saastuttajat maksavat aiheuttamistaan ilmansaasteista. Ihmishenkiä menetetään ja koteja tuhoutuu. Ja menettäessämme maamme merenpinnan alle, emme menetä vain maata. Me menetämme identiteettimme, perinteemme ja kulttuurimme.”

,

Kuva:

Enni Kallio

,

Virginia Young

Australia

Miten ilmastonmuutos näkyy kotimaassasi?

”Se, mitä olemme todella menettäneet, on luonto. Australian viimeisimmissä maastopaloissa on kuollut tuhansittain villieläimiä. Sademetsät eivät ole ikinä palaneet Australiassa samalla tavalla kuin ne nyt palavat. Palot ovat levinneet odottamattomalla tavalla. Meille, jotka rakastamme luontoa ja teemme työtä sen eteen, jotta luontoa suojellaan ja uudistetaan, tämä on sydäntäsärkevää. Jopa 25–30 vuoden suojelutyö katoaa savuna ilmaan laajoilla alueilla manteretta. Ihmiset ovat huolissaan esimerkiksi siitä, että koala voi ajautua palojen takia sukupuuttoon. Tilanne on järkyttävän paha, ja se ei ole ainoastaan ilmastonmuutoksen syytä. Tämä johtuu myös esimerkiksi tehdyistä hakkuista ja maankäytöstä sekä niiden ja ilmastonmuutoksen yhteisvaikutuksesta.”

Oletko itse kokenut menetyksen ilmastonmuutoksen seurauksena?

”Kotini on ollut palojen takia vaarassa jo kaksi viikkoa. Tilanne voi jatkua vielä kauan, sillä palot ovat liian laajoja, jotta ne saataisiin sammutettua. Palokunnalla on liian vähän resursseja, joten he keskittyvät pelastamaan ihmisten koteja, eivätkä luontoa, sademetsiä tai uhanalaisia lajeja. Kodit ovat kuitenkin todennäköisesti vakuutettuja. Luonto ei ole. Tämä on suuri tragedia.”

,

Mielenosoittajia Madridin ilmastokokouksessa.

Kuva:

Enni Kallio

,

Millaisen viestin haluaisit lähettää Suomeen ja suomalaisille päättäjille?

”Tehkää kaikki tehtävissä oleva, jotta saamme rajattua ilmaston lämpenemisen alle 1,5 asteeseen. Me tiedämme jo, että sekin on liian korkea luku. Olemme tällä hetkellä 1,1 asteessa ja koemme järkyttäviä seurauksia. Ilmiselvien asioiden ohella ilmastoratkaisuissa tulee ottaa kiireisesti huomioon myös ekosysteemit sekä luonnon monimuotoisuuden palautuminen ja suojeleminen.

Suomalaisia maanomistajia tulisi kannustaa palauttamaan maitaan luonnonmukaiseen tilaan. Rakentamalla verkostoja maanomistajien kesken voimme muodostaa suuria luonnonmukaisia alueita, joilla voi olla merkittävä rooli luonnonmonimuotoisuuden lisäämisessä, hiilinielujen kasvattamisessa sekä ekosysteemien ja luonnon tasapainottamisessa.   Tarvitsemme aivan uudenlaista ajattelua ja näkökulmaa metsien kasvattamiseen liittyen. Te Euroopassa olette olleet onnekkaita maanne ja luontonne kanssa. Olette pystyneet pitkän aikaa vain jatkamaan intensiivistä maankäyttöä. Nuo ajat ovat kuitenkin muuttumassa. Australiassa on paljon hauraampi ekosysteemi kuin Euroopassa tai Suomessa, mutta me olemme nyt saavuttaneet rajan tässä asiassa.”

,

Elizabeth Castelli

Kuva:

Enni Kallio

,

Elizabeth Castelli

Ecuador

Miten ilmastonmuutos näkyy kotimaassasi?

”Me kaikki tunnemme ainutlaatuiset Galapagossaaret. Juuri siellä Charles Darwin keksi evoluutioteorian. Nyt me olemme kuitenkin huomanneet muutoksia saarten ainutlaatuisten eläinten käyttäytymisessä. Ilmasto on muuttunut lämpimämmäksi, kuten muuallakin maailmassa. Nämä kauheat vaikutukset eivät johdu kuitenkaan pelkästään ilmastonmuutoksesta. Saarillemme tulisi päästää vain 80 000 turistia vuosittain, mutta nykyisin heitä saapuu 300 000, ja tämä johtuu korruptiosta. Korruptio on tuonut meidät tähän tilanteeseen, ja olen hyvin huolissani tulevaisuudesta.”

Oletko itse kokenut menetyksen ilmastonmuutoksen seurauksena?

”Olen menettänyt paljon toivoa. Olen ollut täällä Madridin ilmastokokouksessa kahden viikon ajan, enkä näe ratkaisuja. Monet ihmiset vain puhuvat ja puhuvat tarjoamatta ratkaisuja. Olen tavannut myös henkilöitä, jotka luovat uusia työkaluja ja innovaatioita. Me tarvitsemme kuitenkin rahoitusta, jotta voimme tehdä unelmistamme ja innovaatioista todellisuutta. Olen luonteeltani optimisti, mutta nyt olen menettämässä toivoni.”

Millaisen viestin haluaisit lähettää Suomeen ja suomalaisille päättäjille?

”Olen käynyt Suomessa kahdesti ja ihailen maanne kauneutta sekä yhteiskuntajärjestelmää. Kaduilla voi kävellä turvallisesti, ihmiset kunnioittavat toisiaan ja ovat ylipäätään vaan niin uskomattomia! Ihailen koulutusjärjestelmäänne ja rakastan Sibeliusta – rakastan koko maatanne!

Olen opettaja ja olen luonut arvojen, periaatteiden, etiikan ja moraalin aakkoset. Jos tavaisin Suomen espanjaksi, se olisi:

Fidelitat – Integrita – Noblesa – Lealtad – Armonia – Noblesa – Dignitat

Toivoisin, että minulla olisi valta tuoda kaikki maanne tieto ja koko järjestelmänne Latinalaiseen Amerikkaan. Suomi on yksi maailman vähiten korruptoituneista valtioista ja uskon sen johtuvan koulutusjärjestelmästänne.”