Japani saattaa kääntää katseensa maailmalta omaan jälleenrakennukseensa. Sillä on myös varaa valita auttajansa. Kuva: Japani saattaa kääntää katseensa maailmalta omaan jälleenrakennukseensa. Sillä on myös varaa valita auttajansa.

Haittaako Japanin maanjäristys Aasian kehitystä?

Aasiassa pelätään, että Japania koetellut luonnonkatastrofi heijastuu Japanin ulkomaankauppaan ja kehitysapuun.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Lorik Laszlo

Filippiinit, Indonesia ja Intia ovat peloissaan, että Japanin maanjäristys vie Japanin talouden lamaan ja vaarantaa Japanin antaman kehitysavun, kirjoittaa brittilehti Guardian. Japani on maailman kolmanneksi suurin talous ja viidenneksi suurin avunantaja.
Japani on tärkeä sijoittaja Aasian köyhissä maissa. Esimerkiksi Filippiinien senaatin puhemies Juan Ponce Enrile pelkää, että Filippiinien suurin sijoittaja Japani kääntää nyt katseensa täysin omaan jälleenrakennukseensa. Filippiinien vastaanottamasta kehitysavustakin kolmannes tulee Japanista.
Vastaavia pelkoja ovat esittäneet Indonesian hallitus sekä Intia, jossa on käynnissä suuria rakennushankkeita japanilaisella lainamuotoisella kehitysavulla. Esimerkiksi New Delhin ja Mumbain metrojen laajennukset voivat olla uhattuina, jos Japani haluaa neuvotella lainat uudelleen.
Kaikki auttajat eivät tervetulleita
Japanin kehitysapuviranomainen JICA on osittain kääntänytkin katseensa kotimaahan: se osallistuu Fukushiman lähistöltä evakuoitujen ihmisten hätämajoitukseen ja auttaa YK:ta maanjäristystuhojen laajuuden selvittämisessä. Katastrofeille tyypillisesti sympatiat ovat heränneet muuallakin, ja monet pyrkivät paikan päälle auttamaan.
Aina se ei onnistu. Britanniassa kiistellään siitä, kenen vika on se, että pienehkön IRC-järjestön viisitoista vapaaehtoista käännytettiin takaisin Japanista, vaikka he olivat tulleet maahan hyvät mielessään, kirjoittaa avustustyöntekijä Conor Foley Guardianin blogissa.
IRC:n vapaaehtoiset eivät saaneet Japaniin työlupaa, ja järjestö syyttää Britannian lähetystöä puuttuvista papereista. Lähetystön mukaan paperit olivat kunnossa, mutta Japani kieltäytyi vapaaehtoisten avusta, koska järjestöllä ei ollut logistiikkaa eikä kielitaitoa toimiakseen maassa tehokkaasti.
Tilanne on melko tyypillinen hätäapua tarvitsevissa maissa. Vakaana ja varakkaana demokratiana Japanilla on mahdollisuus valita, mitä se ottaa vastaan. Niin ei usein katastrofialueilla ole. IRC:n delegaatio jätti tuomansa hätäaputarvikkeet Pelastusarmeijan jaettaviksi.

Guardian: Asian countries fear drop in aid funding from Japan
Guardian: Aid: good intentions are not enough