G8 aikoo tällä viikolla pröystäillä pidetyillä lupauksilla. Tilastokikkailua Kuva: G8 aikoo tällä viikolla pröystäillä pidetyillä lupauksilla. Tilastokikkailua

G8-maat liioittelevat kehitysavun määrää

Tällä viikolla Ranskassa kokoontuva G8-ryhmä aikoo kehua saavuttavansa apulupauksensa melkein täysin. Vuotanut loppuasiakirjan luonnos paljastaa, että itsekehu on kaunisteltua, sillä G8 jättää huomiotta inflaation.

Teksti: Esa Salminen

Johtavien teollisuusmaiden G8-ryhmä kokoontuu Ranskan Deauvillessa toukokuun 26.—27. päivä. Kansainväliselle lehdistölle vuodettu kokouksen loppuasiakirjan luonnos paljastaa, että maat aikovat kertoa kasvattaneensa kehitysapuaan 49 miljardilla dollarilla vuosien 2004 ja 2010 välillä ja päässeensä vain miljardin päähän siitä, mitä vuoden 2005 Gleneaglesin huippukokouksessa luvattiin.
Julkilausuma on ristiriidassa teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD:n tilastojen kanssa. Niiden mukaan luvatusta avusta jäi uupumaan melkein 19 miljardia dollaria. Ero selittyy sillä, että vastoin OECD:ssa sovittua laskentatapaa, G8 ei ota huomioon inflaation vaikutusta.
Järjestöt syyttävät vääristelystä
Kehitysjärjestöt reagoivat G8:n lukujen kaunisteluun voimakkaasti. Kansainvälisen kehitysjärjestön ONEn analyysin mukaan syynä siihen, että maaryhmän apu ylipäätään kasvoi, oli Britannian hyvä yritys päästä kunnianhimoisiin tavoitteisiinsa sekä Japanin, Kanadan ja Yhdysvaltojen onnistuminen melko vaatimattomissa tavoitteissaan.
Italia, Ranska ja Saksa jäivät tavoitteistaan jälkeen. G8:n viimeinen jäsen, Venäjä, taas ei raportoi avustaan OECD:lle, joten siitä ei ole saatavilla vertailukelpoista tietoa. ONEn toiminnanjohtaja Jamie Drummond vaati tiedotteessaan pahiten lupauksensa pettäneen Italian erottamista G8-ryhmästä määräajaksi.
ONE kuitenkin kiittelee G8-maita siitä, että apua Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan on lisätty historiallisen paljon sitten vuoden 2000, ja erityisesti vuoden G8-ryhmän vuoden 2005 huppukokouksen jälkeen.
Uudet rahoitusmuodot — tapa peittää omia epäonnistumisia?
Erityistä paheksuntaa osakseen — Italian ohella — saavat suuret taloudet Saksa ja Ranska, joka toimii G8- ja G20-ryhmien isäntänä. Sekä Saksa että Ranska ovat puhuneet aktiivisesti uusien, innovatiivisten kehitysrahoituskeinojen puolesta. Erityisesti ne ovat nostaneet agendalle rahoitusmarkkina- eli pörssiveroa.
ONEn Drummond kiittelee Ranskan presidentti Sarkozya aktiivisuudesta, mutta epäilee, että ehkä osa Sarkozyn pörssiveropuheista on tarkoitettu siirtämään huomio pois siitä tosiasiasta, ettei Ranska ole onnistunut pitämään kiinni omista kehitysapulupauksistaan.
Usein apulupauksista lipsumista perustellaan vaikeilla ajoilla, viime vuosina talouskriisin aiheuttamilla ongelmilla. Talouslehti The Financial Timesin haastattelussa OECD:n kehityskomiteasta kuitenkin huomautetaan, ettei esimerkiksi Saksan taloustilanne ollut mikään oikea syy jäädä neljän miljardin dollarin päähän vuodelle 2010 luvatusta kehitysavusta, koska talous oli hyvin vahva.
OECD:ssä laskettiin, että kaiken kaikkiaan miljardin dollarin verran petettyjä lupauksia voidaan laskea talouskriisin piikkiin, ja loppu 18 miljardia sille, että rahoittajat eivät vain maksaneet, mitä olivat luvanneet.

Guardian: G8 has ’cooked books’ over Gleneagles aid pledges, say charities
Financial Times: G8 accused of cover-up on aid targets
ONE: Condemnation and commendation: G8 countries show mixed results in efforts to meet aid targets