Finnwatch: Suomalaiset energiayhtiöt eivät valvo kivihiilensä alkuperää

Energiayhtiöiden eettinen valvonta on puutteellista, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Kivihiili tulee Suomeen Venäjän kaivosonnettomuusalueilta ja mahdollisesti myös kaadetun sademetsän alta.

Teksti: Esa Salminen

Suomalaisten ja Suomeen sidoksissa olevien yritysten toiminnan vaikutuksia kehitysmaissa tarkkailevan Finnwatchin mukaan suurin osa kotimaisten energiayhtiöiden käyttämästä kivihiilestä on peräisin Venäjän pahimmilta kaivosonnettomuusalueilta, ja useimpien alkuperämaiden kaivoksilta on raportoitu vakavista turvallisuus-, ympäristö- tai ihmisoikeusrikkomuksista.
Vaikka kivihiiltä tuodaan Suomeen ongelma-alueilta, energiayhtiöt eivät tunne hankkimansa hiilen alkuperää tarkasti. Vain kolme seitsemästä yhtiöstä kertoi Finnwatchille vierailleensa hankintamaiden kivihiilikaivoksilla.
Suomeen tuodaan pieniä määriä kivihiiltä myös Indonesian ja Kolumbian kaltaisista maista, joiden kaivoksilla ihmisoikeusrikkomukset, ympäristöongelmat ja työperäiset sairaudet ovat arkipäivää. Kehitysmaissa hiilikaivosten tieltä on ajettu alkuperäiskansoja, jotka eivät ole saaneet riittäviä korvauksia elinkeinonsa ja elinympäristönsä menettämisestä. Kivihiilikaivoksien tieltä raivataan myös sademetsää.
”Energiayhtiöiden on aika herätä tähän päivään: vaikka kivihiiltä tarkastellaan usein lähinnä ilmastopäästöjen näkökulmasta, tuotannon kestävyys on huomioitava myös hiilikaivoksilla”, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Janne Sivonen.
”Alkuperä pitää pystyä jäljittämään kaivostasolle saakka. Tämän luulisi olevan itsestäänselvyys, sillä valtaosa Suomeen tuotavasta kivihiilestä on peräisin maista, jotka eivät ole ratifioineet kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimusta terveydestä ja turvallisuudesta kaivoksissa.”
Sivonen ehdottaa, että suomalaiset energiayhtiöt harkitsisivat valvonnassa yhteistyötä, sillä niiden kivihiili on peräisin pääasiassa samoista maista.

Lisää tietoa aiheesta

www.finnwatch.org
Finnwatchin raportti: Kivihiiltä idästä ja etelästä (pdf)