Starbucks raportoi Hollantiin suhteettoman suuret voitot maksakseen mahdollisimman vähän veroja. Kuva: Starbucks raportoi Hollantiin suhteettoman suuret voitot maksakseen mahdollisimman vähän veroja.

Euroopan komissio: Fiatin ja Starbucksin verojen välttely Euroopassa laitonta

Suuryritykset välttelevät veroja muun muassa verosopimuksilla veroparatiisien kanssa. Historiallisessa päätöksessään Euroopan unioni sanoi tänään, että tällaiset järjestelyt vääristävät kilpailua ja ovat siksi laittomia. Syytettyjen penkillä ovat Fiatin ja Starbucksin lisäksi myös Apple ja Amazon.

Teksti: Esa Salminen

Euroopan komissio julkisti tänään tiedon, että sen tutkimusten mukaan verosopimukset Fiatin ja Luxemburgin sekä Starbucksin ja Hollanin välillä ovat laittomia.Tutkimukset ovat kesken verkkokauppa Amazonin ja IT-jätti Applen osalta, mutta Tax Justice Networkin tietojen mukaan ainakin Applen tapauksessa komissio olisi päätymässä siihen, että sen verosopimus Hollanin kanssa olisi sekin kilpailua vääristävää verojen välttelyä.Brittilehti Guardianin mukaan Fiat ja Starbucks joutuvat maksamaan 20—30 miljoonaa euroa lisäveroja kumpainenkin. Amazonin ja Applen osalta summat olisivat huomattavasti suurempia.Verotuksen turvaa vai välttelyä?Ainakin Starbucks aikoo valittaa komission päätöksestä. Myös Hollanti on ollut päätöksestä Guardianin mukaan ”yllättynyt” ja Luxemburg EU:n kanssa ”eri mieltä”.Teoriassa verosopimuksia solmitaan, jotta yritykset saavat varmuuden verotuksen tasosta. Tax Justice Network huomauttaa, että käytännössä niitä käytetään porsaanreikien luomiseen ja verojen välttelyyn. Ei ole yllätys, että nyt tutkitut sopimukset sijoittuvat juuri veroparatiiseina pidettyihin Luxemburgiin ja Hollantiin.Sopimusten avulla yritykset voivat rakentaa verojen välttelyyn tai kiertoon tähtääviä siirtohinnoittelujärjestelmiä ja olla varmoja siitä, että sopimuksen toisena osapuolena toimiva valtio ei haasta tai tutki niitä.Esimerkiksi Starbucksin tapauksessa yhtiö pystyi ”siirtämään” voittonsa ja veronmaksunsa Hollantiin, jossa se sopimuksen suojissa maksoi paljon tavallista pienempää veroa voitoistaan.Komission mukaan verohyötyjä takaavat sopimukset ovat laittomia, sillä niillä houkutellaan tiettyjä suuryrityksiä toimimaan tietyissä maissa, ja näin valtiot vääristävät kilpailua Euroopan unionin sisällä.”Jäävuoren huippu”EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager toivoo tiedotteessaan, että kaikki EU:n jäsenmaat ja yritykset kuuntelisivat tämänpäiväistä päätöstä ja ymmärtäisivät, että jokaisen tulee maksaa veronsa reilusti.Tax Justice Networkin mielestä tässä onkin päätöksen suuri voima. Takaisin saatavat summat ovat pienehköjä ja vastaavia sopimuksia on voimassa tuhansia. Yksin Luxeleaks-tietovuoto paljasti satoja vain Luxemburgista. Mutta EU lähettää päätöksellään viestin, että se voi ja haluaa olla voimakas pelaaja reilun verokilpailun varmistajana.Suuryritykset ovat veroverkoston mukaan oppineet erittäin hyviksi kilpailuttamaan valtioita keskenään ja etsimään aggressiivisestikin verohyötyjä. Yritysverotus on tämän kilpailun tähden laskenut monissa maissa, ja sitä paikatakseen maat ovat alkaneet verottaa kuluttajia ja leikata julkisia menoja.”Puuttumalla peliin Euroopan unioni yrittää tasoittaa pelikenttää ja rohkaista valtioita verottamaan yrityksiä”, Tax Justice Network kirjoittaa.”Komissio lähettää selkeän viestin valtioille ja suuryrityksille siitä, että edullisten verosopimusten solmiminen ei käy, ja komissio on valmis ja halukas toimimaan niitä vastaan.”