Theresa May piti tiedotustilaisuuden Westminsterin terrori-iskun jälkeen maaliskuussa 2017.
On epäselvää Kuva: On epäselvää

Britannian vaalipommi uhkaa kehitysrahoitusta: 0,7 prosenttia vaakalaudalla

Pääministeri Theresa May on avannut oven Britannian mahdollisille kehitysapuleikkauksille tulevien vaalien jälkeen. Kansainvälinen avustusyhteisö on uutisista kauhuissaan.

Teksti: Mimosa Hedberg Kuva: Jay Allen

Tällä viikolla nähtiin brittipolitiikassa yllätyskäänne, kun pääministeri Theresa May ilmoitti uusista vaaleista, jotka on määrä järjestää alle kahden kuukauden päästä kesäkuun alussa. Samaan aikaan avustusyhteisö on noussut varpailleen, sillä uudet vaalit saattavat merkitä huomattavaa heikennystä Britannian nykyiseen kehitysapuun.

Britannian kehitysavun varjeleminen oli entisen konservatiivipääministerin David Cameronin sydäntä lähellä, ja siksi Britannia onkin tähän asti sitoutunut YK:n asettamaan tavoitteiseen poikkeuksellisella lailla, jossa maan bruttokansantulosta 0,7 prosenttia suunnataan kehitystyöhön.

Britannia on ollut merkittävä suunnannäyttäjä muille kehittyneille maille kehitysrahoituksessa, sillä monet maat Suomi mukaan lukien eivät edelleenkään yllä kyseiseen 0,7 prosenttiin. Esimerkiksi viime vuonna Suomi käytti kehitysyhteistyöhön 956 miljoonaa euroa, mikä vastaa 0,44 prosenttia bruttokansantulosta, kertoo ulkoministeriö.

Britannian sisäpolitiikan käänteet näyttävät kuitenkin nyt vaarantavan tämän tavoitteen. Kun tiistaina ilmoitettiin uusista vaaleista, samalla May ei enää lupautunutkaan sitoutumaan kansainväliseen 0,7 prosentin tavoitteeseen, vaikka pääministerin oman puolueen kansanedustajat tivasivatkin aiheesta kyselytunnilla.

Nyt pelkona on, että tavoite putoaa konservatiivien vaaliohjelmasta.

Jyrkkä reaktio avustusyhteisöltä

Ensimmäisten joukossa mahdollisista leikkauksista ehti jyrähtää Microsoftin perustaja, hyväntekijä Bill Gates. Mies uskoo, että kehitysapuleikkaukset tietäisivät ennen kaikkea lisäkuolemia Afrikassa ja Britannian globaalin vaikutusvallan heikkenemistä, kirjoittaa The Guardian.

Gates myös totesi keskiviikkona pitämässään puheessaan The Financial Timesin mukaan, että Britannian kehitysapu edustaa ”pitkän ajan investointeja brittikansalaisten terveyteen ja turvallisuuteen täällä kotona”, viitaten muun muassa laajalle levinneeseen Ebola-epidemiaan.

Myös Maailmanpankin johtaja Jim Kim oli Gatesin kanssa samoilla linjoilla. Hän varoitti, että kehitysavun leikkaaminen voisi kasvattaa konfliktin ja terrorismin uhkaa sekä lisätä maahanmuuttoa. Tämä kaikki vahingoittaisi osaltaan Britannian kansainvälistä mainetta.

Jim Kim totesi myös jyrkin sanakääntein, että Britannian tarjoama apu ei ole elintärkeää pelkästään kehitysmaille vaan myös koko maailman tulevaisuudelle.

Maailmanpankin johtaja kehui tiedotustilaisuudessa vuolaasti Cameronin sitoutumista 0,7 prosentin tavoitteeseen ja painotti sen merkitystä.

”Kansalaisille on tärkeä ymmärtää miten keskeinen sitoumus oli Britannian vaikutusvallan kasvattamiseksi maailmalla. Olisi hyvin valitettavaa, jos Britannia päättäisi nyt vähentää ponnistelujaan.”

Lisää eristäytymistä?

Kansainväliset toimijat pelkäävät, että Brexit ja kehitysrahoituksen mahdolliset leikkaukset tekevät Britanniasta entistä eristäytyneemmän valtion.

Overseas Development Institute -ajatuspajan vanhempi tutkija Romilly Greenhill totesi The Guardianin mukaan, että oikeastaan Britannian suuri osuus kehitysavusta on  saanut maan pärjäämään kokoaan paremmin kansainvälisellä näyttämöllä. Se on tuonut Britannialle yllättävää vaikutusvaltaa ja arvostusta.

”Bill Gates on oikeassa sanoessaan, että Britannian avun määrä pelastaa henkiä ja auttaa lapsia kouluun. Ensinnäkin apu tarpeen, toiseksi se on tehokasta, ja kolmas viesti on, että apu on myös hyvin merkittävää globaalin Britannian kannalta”, Greenhill painotti.

Britannia ja May ovat siis vaikean dilemman edessä. Oikeistopoliitikot ja -media ovat kilvan kritisoineet maan hukkaan heitettyjä kehitysapurahoja, ja on spekuloitu, että Mayn onkin nyt tehtävä jonkinlaisia myönnytyksiä puolueensa oikeistosiivelle vaalivoiton takaamiseksi.

Uhkana on, että Britannian kansainvälinen maine tahriintuu – ja samalla arvokas esimerkki muille maille 0,7 prosentin kehitysavusta murenee.