Kehitysavun nostoa puolustavat järjestöt ovat pöyristyneitä ylähuoneen ehdotuksesta. Kuva: Kehitysavun nostoa puolustavat järjestöt ovat pöyristyneitä ylähuoneen ehdotuksesta.

Britannian parlamentin ylähuone: luopukaa 0,7 prosentin tavoitteesta

Britannian parlamentin ylähuoneen mielestä apua tulisi mitata sen tuloksellisuuden eikä määrällisten mittarien mukaan. Järjestöt vastustavat ylähuoneen ehdotusta voimakkaasti ja tyrmäävät ylähuoneen käsitykset kehitysyhteistyöstä vanhentuneiksi.

Teksti: Aino Koskelo Kuva: D. Huss

Britannian parlamentin ylähuoneen mielestä tavoitteesta nostaa kehitysavun määrää 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta tulisi luopua, koska se tekee kehitysmaista riippuvaisia avunantajamaistaan. Avun mittaaminen sen määrällä vaarantaa ylähuoneen mielestä avun laadun ja tehokkuuden, kirjoittaa The Guardian.
Kehitysavun nostoa puolustavat järjestöt ovat pöyristyneitä ylähuoneen ehdotuksesta. Järjestöt toteavat yhteen ääneen, että luopuminen 0,7 prosentin tavoitteesta vaarantaisi elintärkeän avun maailman köyhimmille. Järjestöt ovat yhtä mieltä siitä, että avun tulee olla tehokasta ja tuloksia tuottavaa, mutta painottavat, että tehokkuus ei kärsi, jos kehitysapua nostetaan.
Christian Aidin neuvonantaja Eric Gutierrez ottaa malliksi Ruotsin, Norjan ja Tanskan, jotka ovat saavuttaneet 0,7 prosentin tavoitteen.
”Määrällisen tavoitteen saavuttaminen on johtanut siihen, että avunantajamaat voivat keskittyä enemmän avun laatuun ja siihen, mihin ja miten raha käytetään”, toteaa Gutierrez.
”Ylähuoneen käsitys jäänyt 1980-luvulle”
Kehitysavusta käydyn keskustelun suurin epäkohta on se, että se vahvistaa kuvaa kehitysmaista passiivisina avun saajina, kirjoittaa War on Want -järjestön johtaja John Hilary Guardianin blogissa.
”Tätä myyttiä vahvistaa se, että avunantajat sinnikkäästi käyttävät ihmisarvoa pilkkaavia kuvia nälkiintyneistä afrikkalaislapsista varainkeruussaan, vaikka vuosia sitten on sovittu, ettei niin tehdä”, Hilary kirjoittaa.
”Maat, jotka ovat nousseet köyhyydestä ja saavuttaneet tasa-arvoa, ovat saaneet sen aikaiseksi omilla sosiaalisilla ja taloudellisilla voimillaan, eivät ulkoa tulevan avun avulla”
Monet voivat olla yhtä mieltä siitä, että Britannian parlamentin ylähuoneen käsitykset kehitysavun passivoivasta vaikutuksesta ovat vanhentuneita. Kehitysavun – tai kehitysyhteistyön – tavoite on tehdä itsestään tarpeetonta.
”Ylähuoneen käsitykset kehitysavusta ovat jääneet 1980-luvulle. Maailma on mennyt eteenpäin”, kommentoi Adrian Lovett, ONE -järjestön toiminnanjohtaja.
Jotain hyötyä ylähuoneen esityksessä John Hilarynkin mukaan kuitenkin on: se pakottaa ihmiset keskustelemaan kehitysyhteistyön laadusta ja pitkäjänteisyydestä. Keskittyminen kriisiapuun ja nopeisiin ratkaisuihin ei auta saavuttamaan lopullista muutosta.

The Guardian: Abolish 0.7% UK aid target, say peers
John Hilary: Time to move beyond 0.7% aid debate