Britannian kehitysministeri Andrew Mitchell tapaamassa Pakistanin tulvien uhreja. Kuva: Britannian kehitysministeri Andrew Mitchell tapaamassa Pakistanin tulvien uhreja.

Britannia kasvattaa avun määrää ja vähentää kohteita

Tehostamisen nimissä Britannia leikkaa avunsaajamaiden määrää. Lisärahaa ohjataan konfliktimaihin. Kriitikoiden mukaan apu on militarisoitumassa.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Kate Joseph

Britannia virtaviivaistaa kehitysapuaan leikkaamalla avun vastaanottajamaista pois 16. Lehtitietojen mukaan avun suurempi kohdentaminen harvemmille maille on yritys avun tehokkaampaan käyttöön. Britannian kehitysapu on yksi harvoista maan budjetin kohteista, jota ei talouskriisin tähden leikata.
Tarkastusoperaatio tuo lopun muun muassa ohjelmille, jotka suuntautuvat Kiinaan, Moldovaan, Serbiaan ja Vietnamiin, brittilehti Guardian kirjoittaa.
Maan kehitysministeri Andrew Mitchellin mukaan apu Jemenille sen sijaan kaksinkertaistuu vuoteen 2015 mennessä. Britannian mukaan sen hajoava valtio on kutemispesäke al-Qaidalle. Myös Afganistan ja Somalia saavat lisärahoitusta, kun brittihallitus haluaa keskittää 30 prosenttia avustaan kriisialueille. Samalla brittihallitus vetäytyy myös osasta maailman köyhimpiä maita, kuten Angolasta, Burundista, Kambodzhasta ja Nigeristä.
Brittiläisen kehitysjärjestö World Development Movementin poliittisen työn johtaja Julian Oramin mukaan avun tekeminen yhä enemmän turvallisuuspolitiikan tavoitteiden tähden on ilmeistä.
”Hallitus taistelee terrorismia eikä köyhyyttä vastaan”, Oram sanoo järjestön tiedotteessa.
Ministeri Mitchell kiisti syytökset ja sanoi, että konfliktivaltioissa ihmiset elävät ”kaksoiskirouksen” alla: ihmiset ovat rutiköyhiä ja sen lisäksi yhteiskunnat vakavissa konflikteissa.
Valikoiden YK-järjestöjä
Brittilehti Guardianin mukaan myös YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco on leikkauslistalla, jos se ei pääse Britannian edellyttämiin tehokkuustavoitteisiin. Uutistoimisto Reuters puolestaan kirjoittaa, että YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO hyvin todennäköisesti menettää Britannian rahoituksen, kun taas Maailman ruokaohjelma WFP tullee saamaan lisärahaa.
Britannian mukaan syy on pidemmän aikavälin maaseudun kehittymiseen keskittyvän FAOn heikko tuloksellisuus, ja se uhkaa eroavansa järjestöstä, jos FAO ei uudistu. WFP:n ohjelmiin keskittyminen taas auttaisi Maailman ruokaohjelmaa vastaamaan paremmin ruokakatastrofeihin.
Guardianin analyysin mukaan avun keskittäminen sitä enemmän tarvitseviin — ja nopeita tuloksia osoittaviin — kohteisiin on tarkoitettu vakuuttamaan maan konservatiivit, jotka ovat vastustaneet pääministeri David Cameronin päätöstä suojella kehitysyhteistyövaroja leikkauksilta, jotta Britannia saavuttaa tavoitteensa antaa 0,7 prosenttia bruttokansantulostaan kehitysyhteistyöhön vuoteen 2015 mennessä.
Prosentuaaliseen tavoitteeseen pääsemiseksi Britannia pyrkii kasvattamaan apunsa 11 miljardiin puntaan (noin 12,8 miljardia euroa) vuoteen 2015 mennessä.
World Development Movementin mielestä tähän päästään ”hyvin epäilyttävillä tilinpitokikoilla”. Sama raha esimerkiksi merkitään kehitysyhteistyörahoitukseksi ja ilmastorahoitukseksi. Järjestö on myös kritisoinut hallitusta siitä, että maan apupolitiikan uudistaminen käytiin pitkälti suljettujen ovien takana kansalaisia juuri kuulematta.

Guardian: UK aid budget refocuses ’on areas of greatest need’, including Yemen
Reuters: Britain threatens to quit U.N. food agency
WDM: Government aid spending plans criticised by World Development Movement