Naiset osallistuivat näkyvästi Kairon Tahrir-aukion mielenosoituksiin. Kuva: Naiset osallistuivat näkyvästi Kairon Tahrir-aukion mielenosoituksiin.

Arabinaiset kapinaliikkeen keulilla

Sukupuolten tasa-arvo eteni Kairon Tahrir-aukiolla ja muiden maiden protestiliikkeissä.

Teksti: Emad Mekay Kuva: Mohammed Omer

IPS — ”Egyptin vallankumouksen johtaja” ja ”nainen joka vastaa sataa miestä” ovat nimiä, joita 26-vuotiaalle Asmaa Mahfouzille sateli kumouksen kuluessa. Naiset ovat eturintamassa myös muiden arabimaiden kansannousuissa.
Mahfouz aloitti poliittisen aktivismin internetissä 2008. Moni uskoo nyt, että hänen tammikuun puolivälissä Youtubessa julkaisemansa video sysäsi Egyptin vallankumouksen liikkeelle.
Mahfouz yllytti ”kaikkia nuoria miehiä ja naisia” lähtemään tietokoneiden ääreltä Egyptin kaduille vastustamaan 82-vuotiaan Hosni Mubarakin raakaa ja korruptoitunutta valtaa.
Tulos ylitti Mahfouzin ”villeimmätkin haaveet”.
Videopätkää levitettiin ahkerasti netissä, ja nuoret lähettivät sitä toistensa kännyköihin, kunnes Egyptin hallitus katkaisi yhteydet maan 65 miljoonaan matkapuhelimeen.
”Odotin 25. päivän mielenilmaukseen kymmentätuhatta ihmistä, mutta poliisin vetäydyttyä tajusin, että siitä alkoi kansan vallankumous”, Mahfouz sanoo.
Naiset uusissa rooleissa
Miljoonat muutkin naiset lähtivät mukaan kansannousuun. Kairossa kepein ja rautatangoin aseistautuneet naiset partioivat miesten rinnalla kaduilla ja pitivät aisoissa poliisitoimen romahtamista seuranneen ryöstelyn.
Mielenosoituksissa kuolleiden nuorten äidit kieltäytyivät vetäytymästä suremaan ennen kuin Mubarakin valta oli kukistettu.
Khaled Saidin äiti yllytti Tahrir-aukiolla mielenosoittajia jatkamaan, kunnes valta vaihtuu. Said oli internet-aktivisti, jonka poliisi hakkasi kuoliaaksi viime vuonna Aleksandriassa.
Naiset ovat perinteisesti pysytelleet taka-alalla egyptiläisessä yhteiskunnassa, mutta Tahrir-aukiolla kävi toisin. Monet ryhtyivät esimerkiksi tekemään ruumiintarkastuksia aukiolle saapuville naisille estääkseen aseiden tuomisen alueelle.
Sankareina muuallakin
Mahfouzin toiminta sai paljon huomiota muissakin arabimaissa.
”Asmaan sydämestä tulleet sanat muuttuivat tsunamiksi, joka tekee selvää tyranniasta ja epäoikeudenmukaisuudesta”, bahrainilaisen Alwasat-lehden kolumnisti Reem Khalifa kirjoitti.
Muiden maiden kapinaliikkeillä on myös omia naissankareita.
Tunisiassa ihmisoikeuspuolustaja ja bloggaaja Lina Ben Mehenni välitti poliisien uhkailusta huolimatta internetin kautta tietoja maansa mielenosoituksista.
Tunisian vallankumouksen polttoitsemurhallaan käynnistäneen Mohammed Bouazizin äiti vetosi kyynelehtien muutoksen puolesta ja vauhditti osaltaan kansaliikettä, joka syöksi vallasta presidentti Zine al-Abidine Ben Alin. Video levisi laajalle arabimaissa.
Jemenissä puhkesi joukkomielenosoituksia, kun presidentti Ali Abdullah Salehin hallinto pidätti 30-vuotiaan naisaktivistin Tawakul Abdel-Salam Karmanin. Sittemmin vapautettu Karman on jatkanut hallituksen arvostelua.
”Arabimaailma on noussut kapinaan diktatuuria vastaan. Siksi näemme, miten naiset – islamistiset tai ei, huivin kera tai ilman – liittyvät yhteen ja johtavat liikehdintää. Tämä on todellista tasa-arvoa, eikä paluuta entiseen ole”, Magda Adly kairolaisesta väkivallan uhrien kuntoutuskeskuksesta vakuuttaa.