Kokoukseen osallistunut Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton mainitsi puheessaan järjestöjen Istanbulin periaatteet. Kuva: Kokoukseen osallistunut Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton mainitsi puheessaan järjestöjen Istanbulin periaatteet.

Järjestöt pettyneitä Busanin lopputulokseen

OECD:n neljäs kehitysavun tuloksellisuuden huippukokous Etelä-Korean Busanissa päättyy tänään. Ensimmäistä kertaa neuvotteluihin tasavertaisena osapuolena osallistunut kansalaisyhteiskunta toivoi loppuasiakirjalta voimakkaampia periaatteita ja valtioilta vahvempaa ja konkreettisempaa sitoutumista.

Teksti: Kepan tiedote Kuva: Anna-Sofia Joro

”Olemme pettyneitä lopputulokseen. Vaatimuksemme eivät toteudu loppuasiakirjassa tarpeeksi vahvasti. Sekä neuvottelijamme että kokoukseen osallistuneet 300 järjestöedustajaa tekivät kovasti töitä paremman lopputuloksen eteen”, Kepan asiantuntija Pauliina Saares sanoo.
Järjestöjen keskeiset vaatimukset, kuten kehityksen ihmisoikeusperustaisuus, eivät ole kirjattuina tarpeeksi vahvasti. Samoin kansalaisyhteiskunnan toiminnan mahdollistavan ympäristön takaamisesta olisi tarvittu kouriintuntuvampia sitoumuksia.
Talous vaikuttaa kaapanneen kehitysparadigman, sillä loppuasiakirjassa kehityksen määritelmä perustuu edelleen talouskasvuun.
Positiivista on, että nousevat taloudet Brasilia, Meksiko ja Etelä-Afrikka olivat valmiita hyväksymään loppuasiakirjan. Myös neuvotteluista jo kerran lähtenyt Kiina saatiin viime metreillä sitoutumaan. Tosin reunaehtona on, että sitoumukset ovat maalle vapaaehtoisia, mikä osin vesittää lopputuloksen. Mukanaolo kuitenkin mahdollistaa jatkokeskustelun Kiinan ja Intian kanssa.
Tärkeä askel kansalaisyhteiskunnalle
Kansalaisyhteiskunnalle aktiivinen osallistuminen ja näkyvyys neuvotteluissa on historiallinen saavutus.
”Kansalaisyhteiskunta oli paikalla huomattavasti suuremmalla joukolla kuin edellisessä kokouksessa Accrassa. Saimme huomiota useissa puheenvuoroissa keskeisenä ennakkoedellytyksenä demokraattiselle omistajuudelle sekä tilivelvollisuuden ja avoimuuden takaajina”, Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen muistuttaa.
Loppuasiakirja myös tunnustaa kansalaisliikkeiden osallistumisen poliittisten linjausten määrittämiseen.
”Nyt on varmistettava, että Busanin lopputulos vie meidät Pariisin ja Accran sitoumuksia pidemmälle, mitä tulee kehitysavun tuloksellisuuteen. Kaikkien kansalaisyhteiskunnan toimijoiden haasteena on soveltaa periaatteet ja sitoumukset käytäntöön.”
Kepa edustaa Busanin huippukokouksessa suomalaista kansalaisyhteiskuntaa. Kepa on jäsenenä kansainvälisessä BetterAid-verkostossa, joka edustaa Busanin huippukokouksessa yli tuhatta järjestöä yli 70 maasta.