Vuonna 2007 tehtiin vielä yhden Zimbabwen dollarin seteleitä. Kuva: Vuonna 2007 tehtiin vielä yhden Zimbabwen dollarin seteleitä.

Zimbabwe harkitsee Kiinan yuanin ottamista valuutakseen

Keskuspankin johtaja ja vanha eliitti haluavat ilmeisesti palauttaa itselleen kontrollin maan valuutasta. Samat herrat ajoivat maan oman dollarin arvottomaksi.

Teksti: Esa Salminen

Vuonna 2008, kun viimeksi kävin siellä, Zimbabwella oli vielä oma dollari. Niissä harvoissa kaupoissa, joissa ruokaa oli, maksettiin ostokset kuitenkin Yhdysvaltain dollareilla takahuoneessa suljettujen ovien takana. Zimbabwen dollareita sai kiintiöillä parin bussilipun verran pankeista tuntikausien jonottamisen jälkeen. Niillä sai maksaa sen bussin, ja leipää oli vaikeaa saada kadulta ilman paikallisia dollareita.
Niitä sai myös pimeiltä markkinoilta noin tuhatkertaiseen kurssiin viralliseen nähden — ja tässä lieneekin juju sille, miksi Zimbabwen keskuspankin johtaja Gideon Gono haluaa saada maan valuutan takaisin otteeseensa.
Uutistoimisto IPS:n mukaan Gono ja presidentti Robert Mugaben puolue Zanu-PF harkitsevat Kiinan yuanin ottamista maan valuutaksi, jos oman valuutan palauttaminen ei onnistu.
Kun Zimbabwella oli oma dollarinsa, valtaeliitti sai hankkia sitä viralliseen kurssiin ilmeisesti rajoituksetta. Se on ehkä helpoin mahdollinen tapa tehdä rahaa: nostaa pankista Zimbabwen dollareita ja myydä ne katukauppiaille 1000-kertaisella voitolla. Mustan pörssin dollarit myytiin käyttämättöminä, nipuissa oli vielä muovit päällä.
Kahden kurssin järjestelemä antoi myös presidentti Mugabelle ja tämän puolisolle Gracelle hyvän mahdollisuuden nostaa jenkkidollareita keskuspankista 1000 kertaa todellisia kursseja halvemmalla kun he matkustivat Aasiaan tai YK:n kokouksiin Yhdysvaltoihin, Ranskaan tai Italiaan.
Vuonna 2008 Gono raapusti nimmarinsa jo 100 miljardin seteliin. Kuva: Wikimedia Commons.
Hyperinflaatio vei lopulta voiton, ja opposition kanssa muodostetun yhteishallituksen myötä Zimbabwe joutui luopumaan rahastaan. Nykyään maassa maksetaan Yhdysvaltain dollarin lisäksi naapurimaiden valuutoissa. Gideon Gono johtaa edelleen keskuspankkia, ja lehtitietojen mukaan pitää eliitin taskut täysinä.
Kiinalaisvaluutan ottaminen käyttöön ei ehkä automaattisesti anna Gonolle ja kumppaneilla avointa valtakirjaa varastaa sen enempää kuin nytkään, mutta jos yuanista — tai mistä tahansa yhdestä valuutasta — tulisi virallinen valuutta, antaisi se kontrollin takaisin keskuspankin ja Gonon käsiin. Sitä Gono halajaa, koska valuuttakurssien kontrollointi on hyvin voitollista liiketoimintaa, jos talous on kuralla ja mustan pörssin pyörät rullaavat hyvin.

,