GE:llä on komeat tilat New Yorkissa. Kuva: GE:llä on komeat tilat New Yorkissa.

Yhdysvaltain suurin yhtiö ei maksa veroja — saa silti palautuksia

General Electric on Yhdysvaltain suurin yritys. Sen tunnuslause ”Imagination at Work” — mielikuvitus työssä — sopii erityisesti sen vero-osastoon.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Eric E. Yang

General Electric (GE) sai viime vuonna 14,2 miljardin dollarin voitot maailmanlaajuisesti, kirjoittaa The New York Times. 5,1 miljardia tästä oli voittoa Yhdysvalloista, jonne yhtiö ei kuitenkaan maksanut senttiäkään veroja. Se sai itse asiassa 3,2 miljardia palautuksia.
Siinä voisi olla oppia veroilmoituksen täyttöön. Tavallisilla yhdysvaltalaisilla tai meillä suomalaisillakaan ei vain taida olla varaa GE:n vero-osastoon, jota New York Times kuvaa maailman parhaaksi verolainsäädännön asiantuntijaksi. Sitä johtaa jenkkilän entinen valtionvarainministeriön toimihenkilö, ja työssä on monia verottajalta loikanneita sekä verolainsäädäntöä kirjoittaneita asiantuntijoita.
***
GE kiertää useiden muiden suuryritysten lailla Yhdysvaltojen 35 prosentin yritysveroa monimutkaisilla verojärjestelyillä ja kierrättämällä varoja jättiyhtiön sisällä muun muassa veroparatiisien kautta.
GE on lehden mukaan myös käyttänyt viimeisen vuosikymmenen aikana kymmeniä miljoonia dollareita lobatakseen verolainsäädäntöön muutoksia.
Itse en ymmärrä miten voi saada palautuksia maksamatta veroja, mutta jotenkin se liittyy siihen, että GE voi ilmoittaa maksavansa 7,4 prosenttia veroja Yhdysvaltain-voitoistaan, jolloin se voi tehdä vähennyksiä. Se ei kuitenkaan käytännössä maksa kyseisiä veroja ennen kuin ulkomailla olevat varat tuodaan kotiin. Eli ei koskaan. No, ei meidän tavallisten ihmisten kuulukaan ymmärtää miten veroja kierretään. Sitä varten ovat olemassa verojuristit — parhaat heistä suuryrityksillä veroja kiertämässä.
***
Samoilla vesillä kalastelee maailman suurin lääkeyritys Bayer, joka kääri viime vuonna 7 miljardin euron voitot ja ansaitusti ylpeili melkein kymmenen prosentin kasvulla ja 20,2 prosentin tuotolla. Osinkojakin maksettiin 1,16 miljardia siinä kun vuotta aiemmin vain 973 miljoonaa euroa.
Coalition against Bayer Dangers -järjestön tiedotteen mukaan ei olekaan reilua, että Bayer maksaa kasvustaan huolimatta vuodesta toiseen yhä vähemmän veroja. Vuosien 1997 ja 2000 välillä Bayer maksoi vielä miljardin euron verran yritysveroa vuosittain. Vuonna 2009 enää 511 miljoonaa, ja 2010 luku oli pudonnut 411 miljoonaan.
Axel Koehler Schnura — Bayerin vaarojen vastaisen yhteenliittymän hallituksen jäsen — on nyt pahoittanut mielensä, sillä hänestä 411 miljoonaa euroa ei voi mitenkään kattaa Bayerin aiheuttamia kustannuksia infrastruktuurin, valtionhallinnon ja seurannan osalta. Kyllähän se vähän väärältä tuntuu, jos maksajaksi joutuvat yksittäiset veronmaksajat, jotka eivät osaa keplotella niin hyvin kuin firmat.
Eikä vaikuta siltä, että muutoksia olisi luvassa. Kun Yhdysvalloissa nyt uusitaan yritysverotusta, on Barack Obama nimittänyt yhteyshenkilöksi valkoisen talon ja bisnesmaailman välille Jeffrey R. Immeltin — joka on GE:n pääjohtaja.