Ruokaturva on heikoimmillaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Kuva: Ruokaturva on heikoimmillaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Viisi tuoretta tutkimusta

Sarjassa esitellään globaaleja kehitysteemoja käsitteleviä ajankohtaisia tutkimuksia ja raportteja. Tällä kertaa pohditaan ruokaturvaa, älykkyyttä, innovaatioita, lasten sairastumista ja modernia orjuutta.

Teksti: Jukka Aronen

1. Ruokaturva heikointa konfliktialueilla
Itä-Afrikan tuorein nälänhätä ei ole yllätys ainakaan tämän tutkimuksen mukaan. Maplecroft Index esittää maailman ruokaturvatilanteen kartalla, ja siitä on helppo havaita, että suurimmat riskit ruoan saannissa ovat eritoten konfliktialueilla. Länsi-Euroopassa pistää silmään Portugalin ja Espanjan muita alempi luokitus.

www.guardian.co.uk/environment/damian-carrington-blog/2011/aug/31/food-security-prices-conflict

2. Älykkyys ja parasiitit liittyvät toisiinsa
Miksi keskimääräiset älykkyysosamäärät vaihtelevat eri maiden välillä? Tatu Vanhanen esitti aikoinaan, että keskiarvojen erot selittyvät geneettisillä seikoilla, mutta monet olivat eri mieltä. ”Parasite prevalence and the worldwide distribution of cognitive ability” -tutkimuksessa todetaan, että merkittävin älykkyyserojen selittäjä onkin tartuntatautien levinneisyys.

www.scientificamerican.com/article.cfm?id=why-is-average-iq-higher-in-some-places&WT.mc_id=SA_WR_20110907

3. Vihreät innovaatiot tulevat Etelästä
Teollistuneissa länsimaissa jahkaillaan vihreän talouden perään. Samaan aikaan Etelässä yritykset jo toteuttavat kestävän kehityksen mallia ja takovat sillä rahaa. ”Redefining the Future of Growth: The New Sustainability Champions” kertoo 16:sta kehitysmaassa toimivasta innovatiivisesta yrityksestä.

www.weforum.org/news/report-highlights-innovative-business-practices-sustainable-growth

4. Lasten on turvallisinta sairastaa Sveitsissä ja Suomessa
Pelastakaa Lapset -järjestön Health Workers Reach Index kertoo myös, missä maassa lapsen on vaarallisinta sairastua. Vastaus: Tshadissa ja Somaliassa. Raportin mukaan maailma tarvitsee ainakin 3,5 miljoonaa terveysalan ammattilaista lisää: lääkäreitä, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja kätilöitä.

www.savethechildren.org.uk/en/54_16352.htm

5. Moderni orjuus on yllättävän yleistä
Yhdysvaltain ulkoministeriö on laittanut maailman maat järjestykseen ihmiskaupan harjoittamisen mukaan. Ihmiskaupalla tarkoitetaan muun muassa pakko- ja velkavankeustyövoimaa, lapsityövoimaa, seksikauppaa ja lapsisotilaita. Guardian on koonnut ”Trafficing in Persons Report 2011” -tutkimuksesta näyttävän kartan ja jakaa datan avoimeen käyttöön.

www.guardian.co.uk/news/datablog/2011/jun/27/human-trafficking-us-state-department