Viisi tuoretta tutkimusta

Uudessa sarjassa esitellään globaaleja kehitysteemoja käsitteleviä ajankohtaisia tutkimuksia ja raportteja.

Teksti: Jukka Aronen

1. Global Development Horizons 2011
Maailmanpankin raportissa hahmotellaan maailmantalouden tilaa vuonna 2025. Pankki ennustaa, että tuolloin maailma moninapaistuu kovaa vauhtia ja kuusi nousevaa taloutta – Brasilia, Etelä-Korea, Indonesia, Intia, Kiina ja Venäjä tuottavat yli puolet maailman talouskasvusta. Dollarin rinnalle maailmanvaluutaksi on noussut kaksi haastajaa: euro ja Kiinan renminbi, ja kehitysmaista nousevien monikansallisten yritysten rooli voimistuu.

www.worldbank.org/gdh2011

2. Amnesty: Annual Report 2011
Amnesty Internationalin vuosiraportti pöyhii tänä vuonna maailman ihmisoikeustilanteen lisäksi sosiaalisen median roolia ihmisoikeuksien parantajana. Raportissa kehutaan muun muassa kännyköiden, internetin ja eritoten Wikileaksin merkitystä Pohjois-Afrikan demokratialiikkeille.

www.amnesty.org/en/annual-report/2011

3. DATA report 2011
Bonon Data-järjestön vuosiraportti on kokoelma visuaalisesti näyttäviä tilastoja, joissa muun muassa osoitetaan, että G7-maiden vuonna 2005 tekemistä kehitysapulupaukset ovat jääneet toteuttamatta. Rako lupausten ja todellisten maksatusten välillä kasvoi viime vuonna seitsemään miljardiin dollariin. Puutteista huolimatta vuonna 2010 Saharan eteläpuoliselle Afrikalle annettu apu oli ennätystasolla.

one.org/data/en/data

4. Global Food Losses and Food Waste
FAOn tilaaman tutkimuksen mukaan noin kolmasosa maailman ruuasta, 1,3 miljardia tonnia, joko pilaantuu, heitetään pois tai menetetään muulla tavoin. Elintarvikkeita hävitetään suurinpiirtein saman verran teollisuus- ja kehitysmaissa. Joka vuosi rikkaissa maissa tuhlataan saman verran ruokaa kuin koko Saharan eteläpuolinen Afrikka tuottaa vuoden aikana.

www.fao.org/news/story/en/item/74192/icode

5. Child poverty in Latin America and the Caribbean
YK-järjestö ECLACin ja UNICEFin tutkimuksessa todetaan, että noin 45 prosenttia Latinalaisen Amerikan lapsista elää köyhyydessä. Erot ovat kohtalaisen suuria maiden välillä: esimerkiksi Boliviassa ja Perussa yli kaksi kolmasosaa lapsista kuuluu puutteesta kärsiviin perheisiin kun taas Chilessä ja Costa Ricassa vain alle neljäsosa on samassa tilanteessa.

goo.gl/Nxy3B