ODIn sivuilta voi lukea esimerkkejä kehityksestä kaikilta maailman mantereilta. Kuva: ODIn sivuilta voi lukea esimerkkejä kehityksestä kaikilta maailman mantereilta.

Viisi tuoretta tutkimusta

Sarjassa esitellään globaaleja kehitysteemoja käsitteleviä ajankohtaisia tutkimuksia ja raportteja.

Teksti: Jukka Aronen

1. Mapping progress: evidence for a new development outlook
Brittiläisen ODI-ajatushautomon raportissa kehutaan maailman tilaa: matalatuloisten maiden määrä on vähentynyt 60:stä 39:ään vuosina 2003-2009, Kiina ja Intia ovat nostaneet miljoonia ihmisiä köyhyydestä ja monet köyhät maat ovat nostaneet kansalaistensa koulutuksen ja terveyden tasoa. Tilastoja ryyditetään menestystarinoilla käytännön elämästä.

www.developmentprogress.org/global-report

2. End to G20 biofuel subsidies
Maailmanpankki, WTO, YK ja seitsemän muuta tahoa julkaisivat G20-maatalousministereiden kokouksen alla raportin, jossa tuomitaan biopolttoaineisiin liittyvät, ruokaturvan kannalta haitalliset valtiolliset tukiaiset ja kiintiöt. Painetta kohdistetaan etenkin EU:hun, joka vaatii, että liikenteessä käytettävistä polttoaineista 10 prosenttia olisi peräisin uusiutuvista energianlähteistä vuoteen 2020 mennessä.

www.reuters.com/article/2011/06/10/us-biofuels-g-idUSTRE7593ZB20110610

3. Save and grow
FAOn tuoreessa tutkimuksessa ollaan huolissaan ruoantuotannon tulevaisuudesta, kun viljelmien tuottavuus laskee ja väestö lisääntyy. Vastaukseksi tarjotaan säilyttävää maanviljelyä, jossa huolehditaan nykyistä paremmin maaperästä ja sen hedelmällisyydestä. Yksinkertaisella menetelmällä voidaan säästää 30 prosenttia kasteluvedestä – samalla kun tuotanto vie jopa 60 vähemmän energiaa. Lisätehoja saataisiin irti myös järkevämmästä kastelusta, kasvien sijoittelusta ja torjunta-aineiden käytöstä.

www.fao.org/ag/save-and-grow

4. UNHCR Global Report 2010
YK:n pakolaisjärjestön vuosiraportissa todetaan, että sodan tai väkivallan vuoksi kodistaan paenneiden määrä oli viime vuonna korkeimmillaan 15 vuoteen. Kaiken kaikkiaan pakolaisia oli 43,7 miljoonaa ihmistä. Näistä 15,4 miljoonaa oli paossa ulkomailla, ja tästä määrästä peräti 80 prosenttia pakeni kehitysmaasta kehitysmaahan.

www.unhcr.org/gr10

5. The State of World’s Midwifery 2011
UNFPAn ensimmäinen kätilöraportti muistuttaa, että joka vuosi 350 000 naista kuolee joko raskaana tai synnyttäessään, noin kaksi miljoonaa lasta kuolee 24 tunnin kuluessa synnytyksestä ja 2,6 miljoonaa lasta syntyy kuolleena. Suurin osa näistä kuolemista tapahtuu kehitysmaissa, ja suurin osa niistä olisi ollut ehkäistävissä.

www.unfpa.org/sowmy/report/home.html