Lähestulkoon kaikki Afrikan aseet tuodaan maanosaan muualta. Kuvassa Etiopian armeijan luutnantti Ayella Gissa tähtää kalashnikovilla. Kuva: Lähestulkoon kaikki Afrikan aseet tuodaan maanosaan muualta. Kuvassa Etiopian armeijan luutnantti Ayella Gissa tähtää kalashnikovilla.

Viisi hyvää linkkiä

Sarjassa esitellään viisi kiinnostavaa ja ajankohtaista uutista, blogitekstiä tai nettisivustoa. Vuorossa afrikkalaiset konflikit, taloudellinen epätasa-arvo, aputyöntekijöiden burnout ja ilmastonmuutospuhe.

Teksti: Jukka Aronen Kuva: Eric A. Clement

1. Konfliktien hintalappuUuden tutkimuksen mukaan Afrikka menettää vuosittain 18 miljardia dollaria sotien ja konfliktien takia. Keskimäärin afrikkalaisen maan taloudesta katoaa 15 prosenttia vuosittain aseellisten selkkausten vuoksi.www.oxfam.org/en/policy/bp107_africas_missing_billions2. Epätasa-arvon tilastoistaOnko 85 rikkaimmalla ihmisellä tosiaankin saman verran omaisuutta kuin 3,5 miljardilla köyhimmällä, kuten Oxfam sanoo? Felix Salmonin mukaan laskelma on periaatteessa oikein, mutta toisaalta samojen tilastojen mukaan velaton tyhjätasku on rikkaampi kuin ”köyhimmät” kaksi miljardia ihmistä, joiden omaisuus on miinuksen puolella. Afrikkalainen slummiasukki voi siis olla vauraampi kuin eurooppalainen asuntovelallinen.blogs.reuters.com/felix-salmon/2014/04/04/stop-adding-up-the-wealth-of-the-poor3. Miksi epätasa-arvolla on väliä?Laskettiin epätasa-arvoa millaisin tilastoin hyvänsä, on selvää, että taloudellinen epätasa-arvo on yksi aikamme keskeisimmistä ongelmista. USA:n Oxfamin johtaja listaa viisi syytä, miksi epätasa-arvoon pitää kiinnittää huomiota – esimerkiksi siksi, että epätasa-arvoisessa maassa ei päästä käyttämään koko kansan työvoimapotentiaalia.politicsofpoverty.oxfamamerica.org/2014/04/5-reasons-fight-inequality-pick-one4. Apua aputyöntekijöilleKehitysyhteistyö vaikeissa olosuhteissa kaukana kotoa on raskasta. Työpaineet saattavat johtaa burnoutiin tai liialliseen alkoholin käyttöön. WhyDev-sivusto tarjoaa asiallisen check-listan työhön liittyvistä ongelmista ja niiden mahdollisista ratkaisuista.www.whydev.org/how-to-prevent-burnout-in-aid-work5. Puhetta ilmastonmuutoksestaOnko oikein pitää ääntä ilmastonmuutoksen tuomista myrskyistä ja tulvista? Negatiivisen maalailun edessä liberaalit alkavat viritellä aurinkopaneeleja katolleen, mutta konservatiivit hankkivat isomman auton, jolla selvitä rajuilmoista. Uhkakuvien sijaan olisi parempi puhua ilmastonmuutoksen hillinnästä, jonka avulla saadaan parempi maailma kaikille, kirjoittavat Breakthrough-instituutin edustajat.www.nytimes.com/2014/04/09/opinion/global-warming-scare-tactics.html