The Samaritans -sarjassa esitellään Aid for Aid -järjestö ja sitä johtava holtiton Scott. Kuva: The Samaritans -sarjassa esitellään Aid for Aid -järjestö ja sitä johtava holtiton Scott.

Viisi hyvää linkkiä

Sarjassa esitellään viisi kiinnostavaa ja ajankohtaista uutista, blogitekstiä tai nettisivustoa. Vuorossa kenialainen parodia, ruokajättiläisten päästöt, bilhartsia, Piketty-kritiikki ja miljoona intialaista kuolemaa.

Teksti: Jukka Aronen

1. Parodiaa kehitysyhteistyöstäKenialainen uusi netti-tv-sarja kuvailee kansainvälisen järjestön työtä humoristisesti ja kenialaisesta näkövinkkelistä. Vastavalmistunut länsimainen Scott saapuu Aid for Aid -järjestön toimistolle Nairobiin laittamaan vauhtia hankehakemuksiin, mutta onko järjestö olemassa vain itseään varten? Uusia jaksoja julkistetaan joukkorahoituksen voimin.www.aidforaid.org2. Ruokajättiläisten suuret päästötOxfamin mukaan 10 suurinta elintarvikefirmaa, mukaanlukien Coca-Cola, Pepsi, Danone, Nestle ja Unilever, tuottavat niin paljon kasvihuonekaasuja, että yhteenlaskettuna ne olisivat maailman 25:ksi eniten päästöjä laskeva valtio.v.gd/ZFyWCQ3. Loinen edistää HIViä?Miksi Afrikassa suurin osa HIVin kantajista on naisia, kun muualla enemmistö on miehiä? Norjalaiset tutkijat ovat saattaneet löytää selityksen: syynä voi olla bilhartsia, yleinen trooppinen loisinfektio, joka on myös helppo hoitaa.www.nytimes.com/2014/05/11/health/a-simple-theory-and-a-proposal-on-hiv-in-africa.html4. Piketty ei kerro kehitysmaistaHarvardin talousproffa ja entinen IMF:n pääekonomisti Kenneth Rogoff ei löydä virheitä ranskalaisen Thomas Pikettyn uudesta kohukirjasta, mutta hänen mukaansa opus kuvaa ennemminkin teollisuusmaiden keskiluokan ja superrikkaiden välistä skismaa, kuin sitä, miten talouden tasa-arvo on globaalisti kehittynyt viime vuosikymmeninä. Epätasa-arvo on Rogoffin mukaan nimittäin vähentynyt, ei lisääntynyt.www.project-syndicate.org/commentary/kenneth-rogoff-says-that-thomas-piketty-is-right-about-rich-countries–but-wrong-about-the-world5. Miljoona kuolemaa IntiassaIntiassa on aloitettu maailman suurin terveystutkimus. Haastattelijat kulkevat ovelta ovelle ja tutkivat miljoonan kuoleman taustat. Tarkoituksena on kartoittaa kuolinsyyt niille, jotka ovat menehtyneet ilman virallista kuolinsyytä. Ja parantaa sitä kautta julkista terveydenhuoltoa.www.theglobeandmail.com/news/world/how-counting-the-dead-helps-the-living-in-india/article6348111