Zimbabwelainen viikon ruoka-annos Kuva: Zimbabwelainen viikon ruoka-annos

Viisi hyvää linkkiä

Sarjassa esitellään viisi kiinnostavaa ja ajankohtaista uutista, blogitekstiä tai nettisivustoa. Vuorossa köyhien viinaostot, makrotalousromaanit, Sitran infografiikat, Facebook-ongelmat ja Ihmiskauppa.fi.

Teksti: Jukka Aronen Kuva: Kate Holt

1. Kehitysavulla viinaa?

Yksi tapa tehdä kehitysyhteistyötä on maksaa köyhille kotitalouksille siitä, että ne esimerkiksi pitävät lapsensa koulussa. Käteislinjaa on kritisoitu siitä, että se kannustaa tuhlaamaan rahaa toisarvoiseen, kuten alkoholiin. Mutta laittavatko köyhät oikeasti rahansa tupakkaan ja viinaan? Eivät, sanovat tutkijat.

blogs.worldbank.org/impactevaluations/do-poor-waste-transfers-booze-and-cigarettes-no

2. Makrotalousromaanit

Arvostettu kehitystaloustieteilijä Arvind Subramanian kokosi listan ei-akateemisista kirjoista, jotka ovat vaikuttaneet hänen ajatteluunsa. Kokoelmassa on monta kesälukemiseksi sopivaa romaania, kuten Joseph Conradia ja V.S. Naipaulia.

www.cgdev.org/blog/understanding-economic-development-reading-list

3. Suomalaiset ja ilmastonmuutos

Sitran hienot infograafit kertovat suomalaisten suhteesta ilmastonmuutokseen: 50 prosenttia on valmis ostamaan sähkö- tai biokaasuauton seuraavan viiden vuoden aikana ja vain 5 prosenttia kieltää ilmastonmuutoksen.

www.sitra.fi/artikkelit/talous/infograafi-suomalaiset-valmiita-elamantapamuutoksiin

4. Facebook-ongelmia

Oletko huolissasi siitä, että järjestösi joutuu maksamaan koko ajan enemmän rahaa Facebookille? Et ole yksin. The Social Fundraiser -sivusto kertoo, miten saat viestintäbudjettisi riittämään pidemmälle ilman, että tarvitsee erota Facebookista, vielä.

www.thesocialfundraiser.com/facebook-problems

5. Stoppi ihmiskaupalle

Vastikään avattu Ihmiskauppa.fi-sivusto muistuttaa, että ihmiskauppa on rikos ja tarjoaa anonyymin väylän uhreille monella eri kielellä. Palvelu on sisäministerön omistama ja sitä päivittävät Joutsenon ja Oulun vastaanottokeskukset.

www.ihmiskauppa.fi