CIVICUSin Monitor kertoo kansalaisyhteiskunnan tilan
Monitorin karttatyökalu näyttää maailman maiden kansalaisyhteiskuntien tilanteen. Kuva: Monitorin karttatyökalu näyttää maailman maiden kansalaisyhteiskuntien tilanteen.

Vain 9 maassa ihmiset voivat vapaasti vaikuttaa ja toimia

CIVICUS on julkaissut uuden sivuston: Monitorin, jonka avulla voi seurata kansalaisyhteiskunnan tilaa eri puolilla maailmaa. Keräämänsä seurantatiedon avulla CIVICUS on myös luokitellut maat suljetuista avoimiin.

Teksti: Kirsi Koivuporras-Masuka Kuva: CIVICUS

Monitorin avausnäkymän visuaalinen kartta kertoo nopeasti maailman kansalaisyhteiskuntien tilanteen.

Täysin avoimia yhteiskuntia, joissa ihmisten järjestäymis- ja ilmaisunvapaus toimivat, valtio sietää kansalaisten kritiikkiä ja suojelee muun muassa mielenilmausten osanottajia on CIVICUSin seurantiedon mukaan vain yhdeksän.

Punaisella listalla on 16 maata, joissa kansalaisyhteiskunnan tilanne on erityisen hälyttävä. Näitä maita ovat Bahrain, Burundi, Kuuba, Päiväntasaajan Guinea, Eritrea, Etiopia, Iran, Laos, Libya, Pohjois-Korea, Saudi-Arabia, Etelä-Sudan, Sudan, Syyria, Arabiemiraatit ja Vietnam.

Näissä maissa valtaa pitävien kanssa eri mieltä oleminen on hengenvaarallista. Pelottelua ja väkivaltaa esiintyy yleisesti, ihmisiä vangitaan poliittisin perustein ja media toimii kontrollin alla.

***

Kansalaisyhteiskunnan toimintaan kohdistuu joitakin rajoituksia yhteensä 109 maassa, mikä on yli puolet maailman maista. Monitorin tavoitteena on kuitenkin kertoa paitsi ongelmista myös nostaa esiin hyviä esimerkkejä niistä maista, joissa tilaa on parannettu.

Suomella on kunnia kuulua, ainakin vielä, niiden yhdeksän maan joukkooon, joissa kansalaisyhteiskunnan tila avoin.

Tästä tulee pitää kiinni ja huolehtia siitä, että Suomessa toteutuvat ihmisten mahdollisuudet vaikuttaa päätöksentekoon, mahdollisuudet kyseenalaista tehtyjä päätöksiä, mahdollisuudet osallistua kansalaisjärjestöjen toimintaan ja tilaa ehdottaa vaihtoehtoisia ratkaisuja yhteiskunnallisiin epäkohtiin – ylipäänsä mahdollisuudet kokoontua, jakaa ideoita ja järjestää erilaista toimintaa myös tulevaisuudessa.

***

Kepa on ollut mukana kehittämässä ja rakentamassa Monitoria yhdessä CIVICUSin kanssa. Nykyistä versiota kehitetään edelleen ja sinne lisätään jatkuvasti uutta tietoa.

Käyttäjät voivat sivustolla ottaa yhteyttä Monitorin ylläpitäjiin ja jakaa sekä kansalaisyhteiskunnan tilaan kohdistuvia huolia että hyviä esimerkkejä.