Tutkija: Pohjois-Korean kanssa kannattaisi puhua

Kim Jong Un vaikuttaa pyrkivän talouskasvuun ja suhtautuu Kiinan valtaan epäilevästi, sanoo Wienin yliopiston Itä-Aasian talouden ja yhteiskuntatieteen professori.

Teksti: Esa Salminen

Perussuomalaisten kansanedustajien Kaj Turusen ja Juho Eerolan tapaaminen Pohjois-Korean edustajien kanssa herätti huomiota tällä viikolla. Turunen ja Eerola kommentoivat joulukuussa eduskunnassa Kim Jong Ilin kuolemaa, mikä poiki heti tammikuussa kutsun Pohjois-Koreaan.
Lännen ja Pohjois-Korean keskusteluyhteys on professori Rudiger Frankin mukaan mahdollisuus, koska Pohjois-Koreaa johtaa kokematon nuori mies, joka ilmeisesti pyrkii rakentamaan legitimiteettinsä talouden kautta. Se voi olla vaikuttamisen paikka.
Kim Jong Unin sloganeissa puhutaan ihmisten elinoloista ja kevyestä teollisuudesta, ja maatalous on asetettu ykkössijalle taloudessa, Frank kirjoittaa vaikutusvaltaisen The Elders -ryhmittymän blogissa. Ulkomaankauppalakeja on muutettu sijoituksille suopeampaan suuntaan, ja kännyköiden käyttäjien määrä on noussut miljoonaan.
Frankin mukaan kasvava riippuvuus Kiinasta ei miellytä Pohjois-Koreaa, ja länsimaiden tarjoama vastapaino olisi tervetullutta.
”En tiedä, minkä suunnan Kim Jong Un valitsee, kuka häntä kannattaa ja onnistuuko hän”, Frank kirjoittaa. ”Mutta vuosi 2012 saattaa olla kansainväliselle yhteisölle hieno mahdollisuus dramaattisesti parantaa suhteita Pohjois-Koreaan ja sen uuteen johtajaan. Tämä vaikuttaisi kaikkiin tärkeisiin kysymyksiin — ihmisoikeuksiin, humanitääriseen tilanteeseen ja jopa ydinasekysymykseen.”