Tunnelma tiivistyy Tunisissa – Maailman sosiaalifoorumi on alkamassa

Tunisin yliopistokampuksen El Manarin tunnelma on sunnuntaina uinuva. Keskellä isoa aluetta tyhjinä ammottaville kentille pitäisi keskiviikkoon mennessä nousta isoja telttoja Maailman sosiaalifoorumin nuoriso- ja naisten tapahtumien keskuspaikoiksi.

Teksti: Outi Hakkarainen

Luentorakennusten seinät saavat puhdasta valkoista maalia harmahtuneeseen pintaansa. Siellä täällä pomppaa värikkäistä julisteista esiin foorumin kattoteema ”dignity”. Kampuksen perimmäisessä nurkassa on kuhinaa. Käynnissä on seminaari vapaasta mediasta, yksi lukuisista foorumin alla järjestettävistä oheistapahtumista.

Vuodesta 2001 järjestetty Maailman sosiaalifoorumi muutti tällä kertaa Brasilian alkukodistaan Pohjois-Afrikkaan tukemaan ja tuntemaan arabimaailman kansalaisliikkeitä ja yhteiskunnallista muutosta. Kansalaisliikkeitä yhdistävän foorumin yleisenä tavoitteena on edistää globaalia oikeudenmukaisuutta tunnuksella ”toisenlainen maailma on mahdollinen”.

Tämän foorumin tavoitteena on myös Tunisian omien kansalaisliikkeiden ja -ryhmittymien keskinäisen yhteyden ja niiden kansainvälisen yhteistyön vahvistaminen. Tunisialaisille keskeisiä teemoja foorumissa ovat demokratiakehityksen lisäksi myös naisten ja nuorten oikeudet sekä luonnonvarojen taloudellisen hyödyntämisen ympäristövaikutukset. 

***

Joulukuussa 2010 käynnistynyt vallankumous johti Tunisiassa kuukaudessa hallituksen kaatumiseen, presidentin maanpakoon ja ensimmäistä kertaa demokraattisesti valittuun hallitukseen. Maalla on maine maltillisena islamilaisena valtiona, jossa naisten asema on muita arabimaita selvästi parempi. Hallituksen johtoon noussut maltillinen islamistinen Ennahda-puolue on vakuuttanut turvaavansa naisten oikeuksia, mutta puolueen linjasta on monenlaisia tulkintoja ja uskonnon asemasta kiistellään.

El Manarin yliopiston geologian opiskelija Manel Ben Mahonachi on tyytymätön.

”Meillä on samat sosiaaliset ongelmat kuin ennenkin, ei ministerien vaihto auta mitään kun sama puolue pysyttelee hallituksessa”, hän tuhahtaa ja kääntää puheen innostuneena Suomeen.

Hän ja insinööriopiskelija Arij, molemmat foorumin vapaaehtoisia, fanittavat metallimusiikkia. Arijin asiantuntemus suomalaisesta musiikista lyö ällikällä, jalat menevät alta kun kuulemme hänen facebook-tunnuksensa olevan Tuoksu Holopainen. Arij tarkoittaa tuoksua ja sehän on melkein kuin Tuomas!

Ihailtavaa tunisialaista naisenergiaa on tullut jo muuallakin vastaan, lentokoneessa vaikutuimme naisten judoka-joukkueen aktiivisesta tunnelmasta.      

* * *  
Osallistujia Maailman sosiaalifoorumiin saapuu eri puolilta maailmaa lentäen, laivoilla, junilla ja busseilla. Arviot määrästä ovat hiljalleen kasvaneet jopa 50 000 – 70 000 osallistujaan. Tunisian viranomaiset suhtautuvat myönteisesti ja viisumiongelmista ei ole kantautunut tietoa.

Siemenpuu-säätiön Otto Bruun ja toimittaja Hanna Nikkanen matkustivat Genovasta laivalla Tunisiin yhdessä Pariisista liikkeelle lähteneen paperittomien ja maahanmuutajien karavaanin kanssa (Caravane des sans Papiers et Migrants). He pääsivät hyvin maahan, mutta matkaan oli lopulta uskaltautunut vain 25 paperitonta tukijoukkoineen siinä pelossa, ettei paluu Euroopan unionin alueelle onnistu. Italian ja Ranskan viranomaiset eivät ole olleet yhteistyöhaluisia.

Karavaani osallistuu foorumissa tapaamiseen, joka työstää ehdotuksia maahanmuuttajien oikeuksien uudistamisesksi ja kansainvälisen toiminnan vahvistamiseksi.

Kaksi bussillista algerialaisia ay-aktiiveja ei sen sijaan ole vielä päässyt maahan. Tätä kirjoittaessani Algerian viranomaiset ovat jo kaksi kertaa estäneet heidän maasta poistumisensa ja he yrittävät parhaillaan kolmatta kertaa. Suomen Rauhanpuolustajien Karim Maiche matkustaa heidän mukanaan.

* * *

Avajaiset ovat tiistaina 26. maaliskuuta urheilustadionilla ja keskiviiviikkona alkaa noin tuhannen keskustelun kavalkadi foorumin 11 alateemasta. Ne kattavat niin yleistä demokratiaa, kansainvälisen järjestelmän radikaalia muuttamista, uudenlaisen universalismin rakentamista, rauhanrakentamista, kapitalistisen talousjärjestelmän vaihtoehtoja kuin Maailman sosiaalifoorumien tulevaisuutta.

Myös suomalaiset ovat aktiivisesti mukana. Kepalla on keskustelutilaisuus talouden vaihtoehdoista, suomalaisella nuorten poliittista osallistumista ja mahdollisuuksia nyky-Afrikassa tarkastelevalla tutkijaryhmällä oma tilaisuutensa  ja Siemenpuu-säätiön tukema SADED-ohjelma (South-Asian Dialogues on Ecological Democracy) järjestää useita keskusteluja.

Tervetuloa myös Suomen sosiaalifoorumiin 20.-21. huhtikuuta Helsingin Arbikselle (Dagmarinkatu 3)! Siellä on monissa keskusteluissa mukana suomalaisten osallistujien Tunisian tuomisia. 

Lisätietoja Tunisiasta voi kysellä sähköpostitse outi.hakkarainen@kepa.fi; puhelin Tunisiassa +216-24 966 878.