The Economist: Fiksummat maat hyötyvät Yhdysvaltain nihkeästä maahanmuuttopolitiikasta

Yhdysvallat on viimeisen kymmenen vuoden ajan tukahduttanut maahan tulevaa ulkomaisten lahjakkuuksien virtaa.

Teksti: Esa Salminen

Kanada, Australia, Singapore ja jopa Chile houkuttelevat koulutuettuja ihmisiä, jotka Yhdysvallat hylkää, kirjoitti The Economist 13. lokakuuta.
Taustalla lymyävät tiukentuneet käytännöt. Viisumeja on nykyään hankalampaa saada: vielä vuonna 1999 yli 100 000 koulutettua sai viisumin Yhdysvaltoihin vuosittain, nykyään 65 000. Toiseksi oleskeluluvan saaminen on hitaampaa ja arvaamattomampaa, ja nykyään menestyneetkin yrittäjät saavat lähtöpassit yhä helpommin.
Monet kyllästyvät ja lähtevät joko takaisin kotiin tai sellaiseen maahan, joka on vastaanottavaisempi. Toistaiseksi 500 menestyneimmän yhdysvaltalaisyrityksen joukosta 40 prosenttia on ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajien perustamia — siinä kun 23 prosenttia yhdysvaltalaisista kuuluu tähän ryhmään.
Osuus näyttää vähenevän: piilaakson start-uppien maahanmuuttajataustaisuus on laskenut 52 prosentista 44:ään vuodesta 2005 laskien.
Osittain saman politiikan tähden ihmisiä muuttaa nykyään enemmän Yhdysvalloista Meksikoon kuin toisin päin — ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin, kirjoittaa puolestaan Houston Chronicle.
Osa karkotetaan, mutta valtaosa lähtee vapaaehtoisesti. Tiukentuneen lupapolitiikan ja rajavartioinnin lisäksi Meksiko houkuttelee työllisyystilanteellaan ja mahdollisuuksillaan: englantia hyvin puhuva ihminen voi asiakaspalvelukeskuksessa Monterreyssä tienata kahdessa ja puolessa vuodessa sen verran, että saa hankituksi talon.