Bahama ei ole ainoastaan rantalomailijan paratiisi vaan varsin tunnettu veroparatiisi. Otsikoihin se pääsi tällä viikolla Bahama-vuodon takia. Kuva: Bahama ei ole ainoastaan rantalomailijan paratiisi vaan varsin tunnettu veroparatiisi. Otsikoihin se pääsi tällä viikolla Bahama-vuodon takia.

Suomi veroparatiisien puolella vai niitä vastaan?

Mitä yhteistä on Bahama-saarilla, Nordealla ja Ecuadorilla? Ensimmäinen on veroparatiisi, jossa toimivia yrityksiä Nordea lainottaa. Ecuador taas on lähtenyt taistoon veroparatiisitaloutta vastaan.

Teksti: Lyydia Kilpi Kuva: Katie Bordner

Nordea kärähti jälleen veroparatiisikytköksistä, kun bahamalaisesta kaupparekisteristä vuodettiin tällä viikolla tietoja. Myös suomalaisen liike-elämän vaikuttajan Mitti Storckoviuksen yhteydet bahamalaiseen yhtiöön paljastuivat.”Kyse on pienestä yhtiöstä, jonka asiat eivät ole julkinen juttu. En halua lähteä asiaa millään tavoin kommentoimaan. Kyse on aivan normaalisti rekisteröidystä yhtiöstä”, Storckovius kommentoi Ylelle.Tietojen yritysten omistajista ja todellisista edunsaajista pitäisi nimenomaan olla ”julkinen juttu”. Bahama-vuoto muistuttaa ennen kaikkea siitä, että olemme aivan liikaa satunnaisten paljastusten varassa.Anonyymit yhtiöt mahdollistavat intressiristiriitojen piilottelun, veronkierron ja rahanpesun. Ne ovat veroparatiisien myyntivaltti, jolla houkutellaan liiketoimintaa, joka ei kestä päivänvaloa.***Veroparatiisien ja valtioidenvälisen verokilpailun taltuttamiseksi on aloitteita, mutta yksikään niistä ei vastaa ongelman laajuutta eikä osallista kaikkia maailman maita. Kehitysmaat ja kansalaisjärjestöt ovat vuosien ajan vaatineet YK:n roolin vahvistamista verotyössä. Tällä viikolla Ecuador toisti vaatimuksen YK:n yleiskokouksen huippukokouksessa.Maan ulkoministeri Guillaume Long esitti puheessaan, että on perustettava hallitustenvälinen elin, joka tekee laillisesti sitovia päätöksiä veroparatiiseista ja kansainvälisestä veropolitiikasta. Tällä hetkellä sellaista ei ole.”Tämä on yksi vuosisatamme suurista ristiriitaisuuksista. Kuinka voimme odottaa ihmisoikeuksien toteutuvan niin kauan, kun veroparatiiseja on olemassa? Se on tekopyhää. Me haluamme tarttua tähän”, Longe sanoi.IMF:n selvityksen mukaan kehitysmaat menettävät vuosittain noin 200 miljardia dollaria yritysten verovälttelyn vuoksi. Hallitustenvälinen elin voisi pysäyttää haitallisen verokilpailun valtioiden välillä ja auttaisi valtioita keräämään verotuloja kehityksen rahoittamiseksi.Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen totesi Helsingin Sanomien mukaan samaisessa kokouksessa, että Suomi on ”verotuksen suurvalta” ja tukee entistä enemmän kehitysmaiden verotuskyvyn vahvistamista.Toivottavasti Suomi osoittaa seisovansa tämän tavoitteen takana tukemalla Ecuadorin ehdotusta.Lue lisää EU:n hankkeesta omistustietojen julkisuuden varmistamiseksi.