Hurrikaani Sandy antaa kyytiä huvipuistolle New Jerseyssä. Kuva: Hurrikaani Sandy antaa kyytiä huvipuistolle New Jerseyssä.

Scientific American: Hirmumyrsky Sandy johtuu ilmastonmuutoksesta

Tieteilijät alkavat sanoa ääneen, että vaikka myrskyjä olisi muutenkin, yksittäistenkin ilmiöiden voimakkuudella on suoria, tieteellisiä linkkejä ilmaston lämpenemiseen.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Master Sgt. Mark C. Olsen

Hirmumyrsky Sandysta on uutisoitu paljon, etenkin sen tekemistä tuhoista Yhdysvalloissa. Pahempaa jälkeä Sandy kuitenkin teki Karibialla, jossa kuolonuhrien määrä kipuaa 70:een. Yksin Haitissa on ollut yli 50 kuolemantapausta. Jälkiä korjataan myös Jamaikalla ja Kuubassa. BBC:n mukaan Haitissa pelätään koleraa ja ruokakriisiä, sillä sadot ovat sileinä.
Yksittäisten luonnonilmiöiden selittäminen ilmastonmuutoksella on aina vähän riskialtista puuhaa: On melkein mahdotonta tyhjentävästi sanoa, ettei tätä olisi tapahtunut ilman ilmastonmuutosta. Usein päädytään sanomaan, että sään ääri-ilmiöt yleistyvät ilmastonmuutoksen tähden.
Scientific American -lehden mukaan yhä useammat tieteilijät ovat kasvavan todistusaineiston tähden alkaneet luopua tästä varovaisuudesta, ja monet sanovat suoraan, että kyllä: hirmumyrsky Sandy johtuu ilmastonmuutoksesta. Tarkkaan ottaen voidaan sanoa, että vaikka Sandy olisi varmaankin syntynyt ilman muuttuvaa ilmastoa, siitä tuli ilmastonmuutoksen tähden suurempi ja tuhoisampi.
***
Lehden mukaan Sandy kasvoi suureksi myrskyksi kulkiessaan ylöspäin Amerikkojen rannikkoa, missä vesi on edelleen lämmintä. Vielä enemmän energiaa se sai, sillä yläilmoissa kulkeva kylmä suihkuvirtaus kääntyi etelään, mitä se ei aina tee. Tämä johtuu hieman yksinkertaistaen ilmanpaineesta Pohjois-Atlantilla, ja erityisesti niin sanotusta Pohjois-Atlantin oskillaatiosta NAOsta.
Scientific Americanin mukaan Cornellin yliopiston Charles Green on äskettäin osoittanut, NAO kääntyy todennäköisemmin negatiiviseksi – mikä aiheuttaa vaikkapa juuri suihkuvirtauksen valumisen etelään myrskyjä pahentamaan – mitä enemmän pohjoisen jäämeren jäät sulavat kesällä.
Muita yhteyksiä sääilmiöiden kipakoitumiseen ovat esimerkiksi se, että lämpimämpi merivesi antaa enemmän energiaa Sandylle serkkuineen, ja se, että kasvava ilmankosteus imeytyy myrskyihin ja sataa ihmisten niskaan.
Yhdysvalloissa käydään kampanjoita sen puolesta, että maan presidenttiehdokkaat – ja muutkin – alkaisivat puhua ilmastonmuutoksesta ja sen vastaisista toimista tosissaan. Climate silence -sivusto esimerkiksi on kerännyt Barack Obaman ja Mitt Romneyn ilmastopuheet ja teot aikajanalle, ja kerää vetoomusta kansalaisilta hiljaisuuden lopettamiseksi.
Tulvivat kadut ja metrotunnelit New Yorkissa ovatkin varmasti parempi muistutus kuin ruokakriisi Haitissa – Kuubasta puhumattakaan.