Kuvassa hiekkaranta

Paratiisin paperit: 10 uutispaljastusta maailmalta

Veronkierto ja -välttely eivät vahingoita vain Suomea, vaan ovat kehityksen tiellä ympäri maailmaa.

Teksti: Tiina Hakkarainen

Paratiisin papereista on uutisoitu paljon Suomen ja suomalaisten näkökulmasta, mutta mitä uusimmasta veroparatiisivuodosta paljastui muualla maailmassa? Kokosimme tietovuodosta poikineita uutisia eri maanosista.

1) ICIJ: Indonesian metsien hävittäminen. Vuodetut asiakirjat paljastavat veroparatiisien roolin metsien tuhoutumisessa

Veroparatiiseilla on osuutensa metsien ja turvesoiden tuhoutumiseen Indonesiassa. Paratiisin paperit paljastivat, kuinka sellun- ja paperintuotantoon keskittyvä suuryritys April on kierrättänyt miljardeja dollareita veroparatiisien kautta. Suuret pankit ja lakimiehet ovat auttaneet yritystä laajentamaan liiketoimiaan paikallisten ihmisten ja ympäristöjärjestöjen vastustuksesta huolimatta. Indonesiassa paperijättiä on syytetty osallisuudesta saarilla riehuneisiin maastopaloihin, jotka ovat seurausta yritysten harjoittamasta laittomasta metsien raivauksesta.

Indonesian deforestation. Leaked records reveal offshore’s role in forest destruction.

2) DW: Paratiisin paperit paljastavat, kuinka veroparatiisit vahingoittavat Afrikkaa

Suurin osa afrikkalaisista elää köyhyysrajan alapuolella, mutta tämä ei ole vähentänyt tiettyjen suuryritysten ja Afrikan eliitin halukkuutta vältellä verojen maksua Afrikan maihin. Uusimmasta tietovuodosta selvisi, että muun muassa Ugandan ulkoministeri Sam Kutesalla, Nigerian senaatin puheenjohtaja Bukola Sarakilla ja Liberian presidentti Ellen Johnson Sirleafilla on kytköksiä veroparatiiseihin.

Paradise papers reveal how tax havens damage Africa

3) ICIJ: Afrikasta. Unelma kehityksestä seisoo aloillaan kaivosrahojen siirtyessä veroparatiiseihin

”Kun lainaat keittoastiaa joltakin valmistaaksesi illallista, älä palauta sitä tyhjänä takaisin”, muistutti kyläpäällikkö paikallisen sinkkikaivoksen omistajia Burkina Fasossa sen jälkeen, kun alueen sinkkivarannot keksittiin 1980-luvun alussa. Uusimmasta tietovuodosta paljastui, että kaivosjätti Glencore ei ole toteuttanut tätä periaatetta toiminnassaan. Suuryritys on käyttänyt hyväkseen veroparatiiseja ja lainsäädännön aukkoja välttääkseen verojen maksun maahan, jonka sinkkivarojen ansiosta se tekee voittonsa. Kyläläiset puolestaan joutuvat kärsimään köyhyydestä, surkeista työolosuhteista sekä sinkkikaivoksen ympäristövaikutuksista. Kaivattua muutosta ei ole tullut, vaikka paikalliset ovat vastustaneet jo vuosikausia Glencoren kaivostoimintaa Perkoan kylässä.

From Africa. Development dreams stand still while mining money moves offshore

4) The Guardian: Sisäpiirin uutinen Glencoren salaisista kaupoista Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kaivosjätti Glencore lainasi salaa mittavan summan rahaa israelilaiselle liikemiehelle Dan Gertlerille, jotta tämä neuvottelisi yritykselle suotuisat kaivosoikeudet Kongon demokraattisessa tasavallassa. Glencore sai tarvitsemansa kaivosluvat, eikä vähiten sen vuoksi, että Gertler oli jo valmiiksi läheinen Kongon valtaapitävien kanssa. Toiminnasta teki eettisesti kyseenalaista se, että kaivosjätti viittasi kintaalla Gertlerin arveluttavalle maineelle liittyen hänen aiempiin liiketoimiinsa tässä hauraassa Afrikan valtiossa. Kongoa on siunattu mineraalirikkauksilla, mutta niihin liittyen maa on historiansa aikana myös kärsinyt väkivallasta ja korruptiosta.

The inside story of Glencore’s hidden dealings in DRC

5) ICIJ: Veroparatiisi Mauritiuksen nousu tapahtuu muun Afrikan kustannuksella

Intian valtamerellä sijaitseva Mauritius on noussut köyhästä maasta veroparatiisiksi, jonka lainsäädäntö auttaa rikkaita henkilöitä ja monikansallisia yrityksiä piilottamaan investointejaan ja välttämään verot siellä, missä niiden voitto tosiasiassa syntyy. Seuraukset ovat tuhoisat etenkin monille Afrikan maille, jotka ovat aikanaan solmineet Mauritiuksen kanssa sopimuksen kaksinkertaisen verotuksen välttämiseksi. Maat menettävät elintärkeitä verotuloja yritysten ja varakkaiden henkilöiden kiertäessä veroja kyseisen veroparatiisin kautta.

Offshore secrecy. Tax haven Mauritius’ rise comes at the rest of Africa’s expense

6) BBC: Paratiisin paperit: Namibian epäilyttävältä haiskahtavat veroasiat

Namibian vesissä on kaloja yllin kyllin ja maan kalastusteollisuus kukoistaa, mutta paikallisten elintaso ei vain nouse samassa suhteessa. Omituista yhtälöä selittää osaltaan kalastusjätti Pacific Andesin harjoittama suhmurointi, jonka ansiosta verovarat eivät jää namibialaisten hyödynnettäviksi. Namibian rannikolla operoiva suuryritys on jättänyt veroja maksamatta maalle, jolle verovarat nimenomaan kuuluisivat. Tämän ovat mahdollistaneet veroparatiisina tunnetun Mauritiuksen tarjoamat otolliset olosuhteet veronkierrolle sekä porsaanreiät maiden verolainsäädännöissä.

Paradise Papers: Fishy smell about Namibian tax affairs

7) BBC: Paratiisin paperit: Pohatta tienasi 41 miljoonaa dollaria ’kansan rahastolla’

Paratiisin paperit paljastivat Angolan valtion varallisuusrahaston johtaja Jean-Claude Bastos de Morais’n kytkökset veroparatiiseihin. Angolalaisten kärsiessä köyhyydestä on Bastos de Morais’lle maksettu työstään palkkioita miljoonien dollareiden edestä veroparatiisina tunnetun Mauritiuksen kautta. Uusimmasta tietovuodosta selvisi myös, että Bastos de Morais on investoinut Angolan öljyvarallisuutta projekteihin, joista hän hyötyi henkilökohtaisesti.

Paradise Papers: Tycoon made $41m from ’people’s fund’

8) ICIJ: Latinalaisamerikkalaisten presidenttien, ministerien ja yritysjohtajien veroparatiisikytkökset paljastettuina

Kuusikymmentä toimittajaa kolmestatoista eri Latinalaisen Amerikan maasta yhdistivät voimansa tutkiakseen Paratiisin papereita maantieteellis-kulttuurisen alueensa näkökulmasta. Tuloksena oli mielenkiintoisia veroparatiisipaljastuksia ainakin Argentiinasta, Brasiliasta, Chilestä, Costa Ricasta, Kolumbiasta, Meksikosta ja Perusta. Uusimmasta tietovuodosta selvisi useiden latinalaisamerikkalaisten korkean tason poliitikkojen ja yritysjohtajien kiusalliset kytkökset veroparatiiseihin.

The offshore connections of Latin American presidents, ministers and business leaders revealed

9) Ojo Público: Hiilidioksidin päästöoikeudet: Monien miljoonien dollareiden veroparatiisijärjestelmä Perun Amazonian sademetsässä

Veronkierto ja -välttely on pesiytynyt myös päästökauppaan Amazonian sademetsässä, Perussa. Uusimmasta tietovuodosta paljastui, kuinka metsien istutukseen ja hiilidioksidin päästöoikeuksien myyntiin keskittyvä yritys, Bosques Amazónicos on kierrättänyt miljoonia dollareita veroparatiisien kautta tarkoituksenaan kiertää veroja. Britannian kuningasperheeseen kuuluvilla henkilöillä ja varakkailla öljypampuilla on osuutensa kuviossa, sillä he ovat kaikessa hiljaisuudessa investoineet päästökauppaan Amazonian sademetsässä.

Carbon Credits: The multimillion dollar offshore scheme in the Peruvian Amazon

10) The New Arab: Paratiisin paperit paljastavat, kuinka al-Assadin serkku käytti kulissiyrityksiä keinonaan kiertää Yhdysvaltojen pakotteet

Syyrian presidentti Bashar al-Assadin serkku, liikemies Rami Makhlouf on salavihkaa onnistunut jatkamaan kansainvälisiä bisneksiään Yhdysvaltojen hänelle määräämistä pakotteista huolimatta. Makhlouf joutui alun perin Yhdysvaltojen pakotelistalle häneen kohdistuvien korruptioepäilyjen takia. Paratiisin papereista ilmeni kuitenkin, että pakotteet eivät ole estäneet pohatan kaupankäyntiä ja tilipussin kartuttamista. Makhlouf on hyödyntänyt toimissaan veroparatiiseja, joissa yritysten todellisista edunsaajista on usein hankala saada tietoa.

Paradise Papers reveal how Assad’s cousin used front companies to bypass US sanctions